Kop-schouderformaties niet negeren

Kop-schouderformaties zijn betrouwbare omkeerpatronen. Dit geldt zowel voor het omgekeerde patroon, waarover ik een paar weken geleden schreef, als voor de gewone kop-schouderformatie. Het laatstgenoemde patroon geeft een betrouwbare waarschuwing voor een koersdaling.

De gewone kop-schouderformatie dankt zijn populariteit bij technisch analisten vooral aan de betrouwbaarheid. Voorts stelt Thomas Bulkowski in zijn boek ‘Encyclopedia of Chart Patterns’ dat het patroon veelal goed te herkennen is. Dat is overigens lang niet altijd het geval. Zo wees Bert van Arkel vorige week op het bestaan van een kop-schouderformatie bij de AEX. De schouders zijn in vergelijking tot de kop echter zodanig klein, dat het patroon velen zal zijn ontgaan. Een slechtere herkenbaarheid tast de betrouwbaarheid aan, daar minder beleggers hierop handelen. En self-fulfilling prophecy is een wezenlijk onderdeel van technische analyse.

vedior

Beter herkenbaar was het kop-schouderpatroon bij Vedior eerder dit jaar. Vanaf begin januari tot half mei zat de koers van deze uitzender stevig in de lift. Vervolgens trad een ommekeer op die bij ruim € 13,70 tot stilstand kwam. De volgende rally bracht de koers nog iets hoger, waarna opnieuw een terugval tot de horizontale steun plaatsvond. Deze steun wordt bij dit patroon de neklijn genoemd. Toen zich een derde schouder vormde en de koers door de neklijn brak, gaf dat een belangrijk verkoopsignaal. Let ook op het volumeverloop: afgezien van het opmerkelijk – want er was geen nieuws – hoge volume op 1 maart, zakte het volume tijdens de vorming weer in. De uitbraak ging juist met een stevig volume gepaard. Het koersdoel kon berekend worden door van de neklijn de hoogte van de kop af te trekken. Reeds binnen twee weken na de uitbraak werd het koersdoel van € 12,50 bereikt. Overigens was het in dit specifieke geval moeilijk om van het verkoopsignaal te profiteren. De doorbraak op 18 april vond namelijk met een enorme knal plaats: de koers ging die dag terug van € 13,39 tot € 12,79 en was het koersdoel dus toen al aardig genaderd.

Een jaar eerder had zich bij Versatel een kop-schouderpatroon gevormd.

versatel

De neklijn liep bij Versatel omhoog. Dit maakt de herkenning minder eenvoudig. Daarentegen schaadt een opgaande neklijn de betrouwbaarheid van het kop-schouderpatroon niet. Dit blijkt uit onderzoek van Bulkowski. Door de hoge kop kwam het koersdoel op een lage € 1,20 te liggen. Op 17 juli bereikte de koers een laagste niveau van
€ 1,22, waarmee het doel dus vrijwel werd bereikt. De slotkoers lag die dag overigens op
€ 1,30. Wie de grafiek nader bestudeert, ziet verder dat de koers de neklijn een week na de uitbraak testte. In vrijwel de helft van de gevallen komt een dergelijke pull back voor. Wie eerder niet op het verkoopsignaal had gereageerd, kreeg dus een mooie gelegenheid om alsnog uit Versatel te stappen.

abn amro

Na de sterke koersstijging in de voorgaande twee maanden begon ABN Amro eind januari van dit jaar aan de vorming van een kop-schouderformatie. Ook hier liep de neklijn licht op. De uitbraak vond op 10 maart plaats met een slotkoers van € 20,61. Gegeven de hoogte van de kop van € 0,80 ontstond er een minimaal koersdoel van € 19,81. Dit niveau werd twee weken na de uitbraak bereikt. Ook hier namen de volumes tijdens de vorming van de formatie gaandeweg af. Opmerkelijk is wel dat de uitbraak niet met een relatief hoog volume gepaard ging. Volgens Bulkowsi tast dit de betrouwbaarheid van het verkoopsignaal overigens nauwelijks aan.

Johan Wiering

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.