Kopenhagen en "climategate"

De VVD fractie in Provinciale Staten heeft zich nog nooit de kop gek laten maken met “einde-der-tijden” en “wij zijn allemaal schuldig” verhalen. In de inmiddels feller wordende strijd tussen klimaatsceptici en -alarmisten houden wij ons voorlopig vast aan het jaarlijks uitgebrachte rapport De staat van het klimaat . Deze laatste versie gaat over 2008 en is in februari 2009 uitgebracht.

Een nieuwe versie komt waarschijnlijk in februari 2010 uit. Het is een uitgave van het PCCC, Platform on Communication and Climate Change. Een samenwerking tussen KNMI, ECN, NWO, Planbureau voor de leefomgeving en een drietal NL universiteiten. Wat ons wel opvalt in de laatste twee uitgaven is dat je een geleidelijke afstandneming bespeurt van het rapport van de Deltacommissie (“Veerman”).

climegate

Sinds enige weken is er grote opschudding ontstaan rondom de University of East Anglia (UEA) en wel speciaal hun Climate Research Unit CRU). Lees het bericht op de site van de UEA. Wat was er gebeurd? Een tot nu onbekende persoon (hacker of klokkenluider) verzamelde maandenlang e-mails, computercode en data van de server van CRU en zond een gecomprimeerde 61 Mb file naar een public message board op internet met de mededeling dat deze informatie te belangrijk was om nog langer geheim te houden. Geleidelijk begint ook de Nederlandse gevestigde pers zich te roeren. De NRC van 5 december wijdde er twee grote artikelen aan: Voor Kopenhagen begint nog even dit: de temperatuur op aarde is het afgelopen decennium niet gestegen en in de Wetenschapsbijlage een stick om mee te slaan. Hierin wordt de manipulatie met de “hockeystick” van Al Gore uit de doeken gedaan. De NRC! Geen klimaatsceptische krant!

Ook is het bagatelliseren al begonnen. “Enkele uit hun verband gerukte e-mails”, etc. Het zijn er meer dan 1000! en de UEA heeft de authenticiteit al erkend. Wat veel minder of niet wordt genoemd is de computerbroncode en veel data die zijn verspreid. De vele “remarks” die programmeurs in de Fortran broncode maakten, wijzen heel duidelijk op de manipulatie van de gegevens naar een gewenste uitslag.

Kortom, hier is het laatste woord nog niet over gezegd. De fractie acht een onafhankelijke, integere en professionele wetenschapsbeoefening van het hoogste belang. Politici moeten bij hun oordeelsvorming daarop kunnen vertrouwen! Voor diegenen die nog wat dieper hierin willen duiken nog enkele links.

Hier kunt u alle e-mails vinden, en lees een gedetailleerde bespreking door Lord Monckton of Brenchley. In het voorjaar van 2010 twee belangrijke rapporten: De staat van het klimaat 2009 door het PCCC en het onderzoek van Sir Muir Russell bij de UEA.

Drs. P.J. (Pieter) Schipper, Lid VVD fractie Provinciale Staten van Overijssel

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.