Kralen rijgen

Ik weet dat ik er niets aan heb. Maar toch blijf ik de verschillende rapporten en analyses van de analisten over de beurs trouw lezen. Ze komen nu eenmaal over mijn bureau. Dus dan werp je er ongemerkt toch even snel een blik op. Zodoende weet ik dat de ABN-AMRO en de Rabobank recent voorspeld hebben, dat de beurs volgend jaar niet veel zal bewegen. Nou ja, dat is in ieder geval beter dan de torenhoge verwachtingen, waar ze beleggers in het verleden regelmatig de kop mee gek gemaakt hebben. En zichzelf belachelijk! Het licht lijkt dus eindelijk een beetje door te breken. Maar ook aan deze voorspelling hebben we natuurlijk weer weinig, om niet te zeggen niets. De vraag is ook of dat deze voorspelling niet is ingegeven door de angst zich aan koud water te branden.

Meer moed heeft Steef Bergakker, Hoofd Aandelenresearch van Iris, die in een artikel in Beleggers Belangen van 17 december schrijft dat de AEX het in de toekomst juist wel goed zal kunnen doen. Deze uitspraak baseert hij dan op de risicopremie, die beleggers ontvangen voor het investeren in aandelen in vergelijking met de rente op staatsobligaties. Op dit moment ligt deze risicopremie in de buurt van 5%. Want dat is zo ongeveer de verwachte groei van het gemiddelde dividendsrendement. Die 5% is 1% hoger dan het langjarig gemiddelde. Dat blijkt over een reeks van jaren namelijk ongeveer 4% te zijn. Dus de koersen zouden volgens hem wel iets kunnen gaan stijgen.

Belangrijker is echter Bergakker’s conclusie, dat die groei niet persé volgend jaar al plaats vindt. Want op termijn van een jaar is de beurs gewoon onvoorspelbaar, zegt hij. “Een precieze raming van de ontwikkeling van de economie is nu eenmaal onmogelijk”. Laat staan een voorspelling over de vaak onnavolgbaar heftige reactie van de financiële markten daarop. Nog afgezien van de onvoorspelbare incidenten met bijvoorbeeld de olieprijs, de politiek, terrorisme of natuurrampen enz. Hè, hè, eindelijk. Eindelijk een serieuze partij die stelt dat voorspellen van de beurs op termijn van een jaar onmogelijk is. Vanmorgen gaf Theo Kraan van C & E bankiers zijn voorspelling voor 31 december 2005 af: De AEX staat dan op 367.

Ik geef daar geen commentaar meer op. Ik roep al jaren dat er niemand is die het weet.  Althans niet op langere termijn. Op korte termijn blijkt het met een juist gebruik van Technische Analyse wèl mogelijk om een waarschijnlijkheid uit te spreken. Maar dan moeten we accepteren dat we er in 40% van de gevallen naast zitten. Maar wel geld verdienen. Het uitgangspunt daarbij is dan: the trend is your friend. En het enige wat we doen is kijken wat de trend is. En vooral of we daar ook een draaipunt in kunnen ontdekken. Daarbij staan er allerlei hulpmiddelen tot onze beschikking, zoals steun- en weerstandslijnen, trendkanalen, indicatoren en koerspatronen. Plus onze zelfontwikkelde indicatoren natuurlijk. In de praktijk blijkt dat we daarmee in ±60% van alle gevallen goed zitten. En iedere keer dat dat zo is, levert dat winst op. Meestal niet zoveel per keer. Maar vele kleintjes maken samen ook een grote.

ringen

Veel kleine kraaltjes zijn ook mooi

Beleggen is dus eigenlijk net zo iets als kralen rijgen. Met vele kleine kraaltjes kun ook een hele mooie ketting maken. Deze week lijkt er zich een kraaltje aan te dienen bij Unilever. De onderstaande grafiek laat zien waar hij zit.

Want na het koopsignaal van de dagindicator op 2 december is de koers op 22 december uit het dalende trendkanaal gebroken. Daarbij is ook de horizontale weerstand op € 49 uitgenomen. En op basis van het vlaggetje dat zich vormde tussen half november en half december met een uitbraak op 14 december ontstaat een eerste koersdoel op € 52.

unilever

Dan de vraag natuurlijk wat we met deze verwachting kunnen doen? Wel, er is van alles mogelijk. Het kopen van de aandelen zou daarbij een winst op van 5% (€ 2,50 winst gedeeld door een investering van € 49,50). Het kopen van de Call UN mrt. 50 kost € 1,15. Die zou dan een winst van 62% op de investering kunnen opleveren. En dan mijn favoriet: de verkoop van de Put UN jan. 49 levert nu direct € 0,60 op met een margin verplichting van € 4. Daarmee hebben we dus een potentieel rendement van 15% in ruim drie weken.

Maar dat alles uiteraard alleen in het geval dat onze verwachting inderdaad uitkomt. Dat wil zeggen dat voor het kopen van de aandelen of de call de koers helemaal naar € 52 moet gaan om de genoemde percentages rendement te halen. Voor de verkochte put hoeft Unilever op 21 januari alleen maar hoger dan € 49 te noteren.

Goed, onze verwachting moet uitkomen dus. In de praktijk van het laatste jaar blijkt dat bij deze columns in  69% van de gevallen zo te zijn. Dus in 31% van de gevallen zat ik er dus naast. Daarmee kijk ik dus terug op een geslaagd jaar. Maar beleggers moeten zich dus altijd indekken tegen mijn fouten. (en tegen die van zichzelf!) En dat doen we met een stop-loss. Kijkend naar de koersgrafiek lijkt
€ 48,75 daarvoor wel goed niveau te zijn. Want bij een slotkoers onder de steun op    € 49 kunnen we constateren dat de uptrend toch weer naar beneden gedraaid is. En met het nieuwe jaar voor de boeg kan er uiteraard vanaf dag 1 weer van alles gebeuren. Niemand die het weet. Maar dat hoeft ook niet. We zien het wel. Als we het zien.

Horloge

Gaan we deze week een diamantje zetten?

En tot slot alle beleggers natuurlijk een goede jaarwisseling gewenst. En ik wens jullie ook vele kleine kraaltjes, pareltjes of diamandjes voor 2005.

En oh, ja. Foei! Daar was ik toch bijna mijn voorspelling voor 31 december 2005 vergeten. Ik voorspel dat we op de laatste werkdag van 2005 op een rendement van +30% staan.

En de AEX? Vraag dat maar aan je Bankier.

Met TA is beleggen dus leuker dan met voorspellen

Bert van Arkel

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.