Kromme spijkers bij Ballast Nedam

Meestal kun je aan de koersgrafiek al zien wat voor soort bedrijf je voor je hebt. Maar zoals altijd zijn er ook hier uitzonderingen. Zo doet de onderstaande grafiek je in eerste instantie denken aan een technologiebedrijf. Een koersval van € 50 naar € 2,25 in enkele jaren komt daar immers wel vaker voor. Mis.

Ballast NedamWant bij nader inzien blijkt het om de grafiek van Ballast Nedam te gaan. Dat is dus geen windhandel in verwachte grote winsten voor de toekomst. Maar een zeer gerenommeerde internationale bouwonderneming. Dus daar weten ze heel goed dat je aan een kromme spijker pas wat hebt, als je hem eerst weer recht geslagen hebt. Het gaat daarbij dan ook nog vaak om grote projecten, die niet zelden meerdere jaren in beslag nemen. Je zou dus een wat regelmatiger koersbeeld verwachten. Of hoogstens misschien een cyclisch patroon. De grote koersval is ook al in 1998 begonnen. Dus twee jaar voor de technologie crash. In dit geval is het dus duidelijk een kwestie van teleurstellende bedrijfswinsten, al vanaf 1999. In 2001 en 2002 leed het bedrijf zelfs verlies. Maar in 2003 werd er weer wat winst gemaakt. En sindsdien vertoont de koersgrafiek een duidelijk herstel.

In anderhalf jaar tijd is de koers gestegen van € 2,25 tot € 10,55 op dit moment. Dat komt overeen met 246% stijging per jaar. Op een logaritmische schaal blijkt dit herstel zich in een keurig opgaand trendkanaal te voltrekken. Dat betekent dat de koersstijging in werkelijkheid steeds sneller gaat. Want de logaritmische schaal knijpt als het ware de grotere getallen steeds een beetje meer in elkaar. Daarnaast zijn er op de weg omhoog binnen dat trendkanaal een flink aantal horizontale steun- en weerstandslijntjes gevormd.

Alsof er op zo’n moment eerst nog een kleine en of een grote spijker recht geslagen moest worden, voordat het stijgingswerk weer door kon gaan. Ook op dit moment doet zich zo’n situatie voor.

Binnen het opgaande trendkanaal is de koers eind september door de horizontale weerstand op € 10,25 gebroken. Vervolgens is zelfs € 12,50 intra-day even aangetikt. Maar daarna is – in een zogenaamde pull-back – de steunlijn op € 10,25 nog een keer getest. Die heeft het echter tot nu toe goed gehouden. En de weg verder omhoog ligt daardoor dus open. Maar gezien de trapsgewijze koersontwikkeling in het afgelopen anderhalf jaar, is het ook goed mogelijk dat er nu eerst weer een tijdje zijwaarts bewogen gaat worden, net boven of onder de steunlijn op € 10,25.

Ballast Nedam

Kortom, de verwachting is dat de koers van Ballast Nedam verder zal stijgen in het opgaande trendkanaal. Het eerste koersdoel is € 12,50. Daarbij is echter niet uit te sluiten dat er binnen dat opgaande trendkanaal kortere of zelfs langere perioden voorkomen, waarin de koers vooral zijwaarts beweegt.

Van Ballast Nedam zijn geen opties beschikbaar. De enige mogelijkheid om op deze verwachting in te spelen is dus om de aandelen te kopen. Het eerste koersdoel van € 12,50 vertegenwoordigt daarbij een potentieel rendement van 18%. Het zou enige tijd kunnen duren, voordat dit niveau weer bereikt wordt. Maar zolang de koers in het opgaande trendkanaal blijft, is er geen reden om ons zorgen te maken. Dit trendkanaal heeft immers tot nu toe op jaarbasis 246% koersstijging opgeleverd. Als percentage zal dat wellicht in de toekomst wat lager uitvallen. Maar vanwege de logaritmische schaal, worden de koersstijgingen in euro’s wel steeds groter.

Bij de aankoop van aandelen hoort natuurlijk ook een stop-loss. In dit geval zou ik kiezen voor € 9,50 of 10%, omdat het verleden geleerd heeft, dat bij dit fonds na een pull-back de nieuwe steun wel eens een half punt onder de laatste weerstand kan komen te liggen. Vervolgens lijkt een meebewegende stop-loss op zijn plaats. Daardoor komt de stop-loss telkens een bepaald percentage onder de laatste top te liggen. Dat percentage moeten we in dit geval na iedere stijging opnieuw vaststellen op grond van de koersgrafiek. Bij de laatste stijging naar een slotkoers van € 12,05 hoort bijvoorbeeld een stop-loss van € 9,50. Dat is dus 20%. En dat is eigenlijk wat te veel. Daarom houd ik mij aan het belangrijkste stop-loss niveau en dat is de steunlijn van het opgaande trendkanaal. Op dit moment ligt die ook nog op € 9,50, máár die komt iedere dag een beetje hoger te liggen.

Op basis van het stop-loss niveau, de grootte van uw portefeuille en gezond money-management kan iedereen uitrekenen hoeveel aandelen je mag kopen om je eventuele verliezen te beperken. Maar totdat het tegendeel bewezen is, ga ik uit van een stijging. En als dat waar is, hanteren we geen stop-profit.

Want u weet het: Let the winners run.

Bert van Arkel

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.