Kwartaalcijfers laten sporen na

Een reeks aan kwartaalcijfers heeft haar sporen achtergelaten bij de individuele fondsen. De AEX-index blijft de laatste dagen echter net boven 450 punten noteren. Het leed van de kwartaalcijfers wordt dus opgevangen door de overige fondsen.

  • De grote negatieve uitschieter tot op heden is uiteraard Getronics. Het aandeel levert zo’n 20 procent in. Hiermee noteert het fonds rondom de koersniveaus die ook in de herfst van 2003 op de borden werden getoond. Spijtig genoeg is de koersval van vandaag eigenlijk niets meer dan een logische voortzetting van de dalende trend die begin 2004 werd ingezet.
  • Ook Wolters Kluwer scoort een dikke min na publicatie van de cijfers. Het aandeel daalt meer dan 5 procent. Toch blijft het technisch profiel van het aandeel ongewijzigd. De koers blijft gevangen in een horizontale trading range tussen € 17 en € 19.
  • De cijfers van Buhrmann bekoren de beleggers vooralsnog niet. Het aandeel blijft gevangen tussen horizontale steun en weerstand. Maar indien de koersdaling het voorteken is van een nieuwe lagere top, vrezen wij het ergste voor de steun rond € 10.
  • Het koersbeeld van ABN Amro leek vorige week drastisch te verbeteren met de uitbraak boven de dalende driehoek. De kwartaalcijfers van afgelopen maandag gooiden echter roet in het eten. Het aandeel is nu dan ook (mede als gevolg van een dividend) terug in de driehoek. De steun rond € 20,40 is echter nabij, de grootste daling lijkt hiermee achter de rug.
  • KPN verraste gisteren met positieve cijfers en steeg fors op dit nieuws. De komende dagen zal blijken of de koerssprong voldoende voedingsbodem is om verder te stijgen, of dat het ontstane koershiaat gedeeltelijk of geheel gedicht zal worden. Met deze onzekerheid in het achterhoofd is er wat ons betreft geen reden om direct actie te ondernemen in dit fonds.

De tegenvallers onder de kleine AEX-fondsen kunnen de pret van de grote jongens als Philips en Unilever voorlopig dus niet drukken. De AEX-index blijft redelijk onverschillig onder al het positieve en negatieve nieuws en stabiliseert boven 450 punten. Als dit nog een tijdje zo blijft en ook de rest van Europa het goede voorbeeld volgt, worden wij zowaar weer een beetje positief over Europa. Het blijft echter wel een feit dat Europa, en de AEX in het bijzonder, momenteel een van de sterkste markten ter wereld is. Zolang de rest van de wereld blijft kwakkelen (zie bijvoorbeeld de Nasdaq-index) blijft oplettendheid geboden! Hetgeen uiteraard een open deur is, want oplettendheid is altijd geboden, maar met alle tegengestelde signalen wellicht een beetje meer dan normaal.

René van Mourik, Vlug, Davids & van Mourik

René van Mourik CMT is partner en technisch analist bij Vlug, Davids & van Mourik BV. Zijn columns verschijnen op de technische analyse website www.quoteweb.com. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van van Mourik geven zijn mening weer over het genoemde aandeel in zijn hoedanigheid als technisch analist bij Vlug, Davids & van Mourik BV. Van Mourik belegt niet in aandelen waarin hij adviseert. Lees ook onze disclaimer.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.