Landbouwgrond stijgt verder in waarde

Agrarische grondprijs

Landbouwgrond stijgt verder in waarde

De prijs van Landbouwgrond is in 2016 verder gestegen, zo meldde de NVM en het kadaster. De gemiddelde stijging van landbouwgrond kwam uit op 5%. Met name akkerbouwgrond liep op in prijs: 8% meer dan in 2015. De gemiddelde grondprijs steeg van € 55.200 naar € 57.900 per hectare. Een belangrijke reden voor de stijging van de grondprijs is de lage rente. Bedrijven kunnen goedkoper geld lenen om grond te kopen en doen dat dus ook op grote schaal.

De verdiencapaciteit is toegenomen

Door de lage rente is de verdiencapaciteit van met name akkerbouwbedrijven toegenomen. De opbrengsten van een gemiddeld akkerbouwbedrijf schommelen tussen € 289.00 en € 365.000. De kosten zijn al circa vijf jaar constant rond € 210.000 per bedrijf. Per akkerbouwbedrijf ligt de winst gemiddeld rond € 97.000 tegenover € 75.000 per melkveebedrijf.

De pachtprijzen stijgen

De lage rente trekt ook investeerders aan die de grond verpachten en daardoor een hoger rendement realiseren dan dat zij het geld op een spaarrekening laten staan. De pachtprijzen laten bovendien ook een stijging zien. De hogere verdiencapaciteit speelt hier natuurlijk een grote rol.

Agrarische Landbouwgrond prijs stijgt verder

Een stijging van de prijs van landbouwgrond met 14%

Er zijn ook gebieden in Nederland waar de grondprijs 14% in waarde is gestegen, zoals het Zuidwestelijk Akkerbouwgebied. De grote prijsverschillen hangen van diverse factoren af, waaronder ligging in de buurt van grote steden.

Bestemmingsplanwijziging laat de prijs verveelvoudigen

In de buurt van de grote steden is de kans natuurlijk groter dat er een bestemmingsplanwijziging plaatsvindt waardoor de prijs van landbouwgrond in één klap verveelvoudigd. De prijs van bouwgrond is immers veel hoger en biedt voor investeerders interessante kansen om hier belastingvrij van te profiteren.

De pachtprijs zal verder stijgen

De gemiddelde pachtprijs in 2015 bedroeg € 820 per hectare voor vrije pacht. De pachtprijs van gereguleerde pacht zal in 2016 en 2017 aanmerkelijk hoger uitkomen vanwege de gestegen pachtnormen.

Vermogende paardenhouders

Ook de vraag van vermogende paardenhouders uit China, het Midden-Oosten en Rusland zorgen voor een verdere prijsstijging. Nederland is een ideale uitvalsbasis en heeft een goede positie in de paardensport. Ook de vraag naar woonboerderijen trok fors aan, zo meldde de NVM.

Aanbod en transacties van woonboerderijen - Landbouwgrond stijgt verder

Woonboerderijen zijn enorm in trek

Het toenemende consumentenvertrouwen en de lage rente zorgen voor meer transacties. De NVM registreerde 2370 woonboerderij die in 2016 van eigenaar wisselden. In 2015 waren dit er nog 1910. Mensen willen dus vaker op een woonboerderij wonen.

Woonboerderijen stegen 11% in prijs

Het aantal te koop staande woonboerderijen is afgelopen jaar echter fors gedaald terwijl de vraag op peil is gebleven. Hierdoor steeg de prijs van woonboerderij in gemiddeld met 11% tot € 424.000. De prijs van woonboerderij steeg daarmee harder dan de gemiddelde huizenmarkt.

Grote regionale verschillen in grondprijs

Regionaal zijn de verschillen enorm groot. Zo zijn de transactieprijzen in Oost Groningen met circa € 1500 per vierkante meter ongeveer de helft van de € 3000 per vierkante meter die wordt betaald in de provincie Utrecht.

Interessante kansen voor investeerders in landbouwgrond

Naast de stijgende opbrengsten van de grond, speelt natuurlijk ook de vraag naar bouwgrond een grote rol. Zoals al eerder geconstateerd, zal er de komende jaren fors worden bijgebouwd om aan de vraag naar woningen te kunnen voldoen.

De prijs van grond verdubbelde

Dit biedt interessante kansen voor investeerders in grond. De afgelopen decennia is de prijs van grond verdubbeld. Dit biedt uit het oogpunt van spreiding interessante kansen. De prijs van grond is in de afgelopen jaren fors gestegen. In de afgelopen 10 jaar verdubbelde de prijs van agrarische grond.

Grond is de enige echt veilige haven

De stabiele grond prijs blijkt een belangrijke factor bij de keuze van de investering. Grond kan nu eenmaal niet worden bijgemaakt. Dit zorgt ervoor dat de prijzen op peil blijven. Zelfs in een situatie waarin de economische zorgen toenemen. In 2008 steeg de prijs van agrarische grond van € 35.000 per hectare naar € 45.000 per hectare.

Landbouwgrond 10 jaar stijgt verder

Een investering in grond wanneer de economie groeit of juist krimpt

Aandelen, obligaties, grondstoffen en vastgoed daalden in 2008 fors (de AEX daalde met 50% in 2008). Dus of u nu verwacht dat de economie weer gaat aantrekken of dat u juist verwacht dat de economie in zwaar weer terecht komt, een investering in grond kan in beide situaties interessant zijn. Kavels zijn er overigens al vanaf 15.000 euro.

Meer weten? Vul het formulier in om een afspraak te maken met 1 van de coaches:

Met vriendelijke groet,

Harm van Wijk

p.s.Download nu kosteloos “De valkuilen bij het investeren in grond”.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.