Lange termijn beleggen: waarom je hier vandaag nog mee moet starten

Lange-termijn-beleggen

Als het gaat om beleggen, kan de lange termijn je beste vriend zijn, omdat het de tijd is die het zware werk voor je doet. Waarom zou je vandaag nog moeten beginnen met lange termijn beleggen? Simpelweg omdat hoe eerder je begint, hoe meer je kunt profiteren van de voordelen die het met zich meebrengt. Denk hierbij aan minder stress, meer vrije tijd en de kracht van samengestelde rente. Daarnaast vermindert het ook de risico’s en kan het zorgen voor grotere rendementen.

 

Wat is lange termijn beleggen?

Lange termijn beleggen is een strategie waarbij je geld investeert in aandelen, obligaties of andere beleggingsproducten met het idee om ze voor een lange periode vast te houden. We praten hier niet over weken of maanden, maar over jaren of zelfs decennia.

Deze strategie is gebaseerd op het idee dat, hoewel de markt op korte termijn volatiel kan zijn, deze op de lange termijn de neiging heeft om te stijgen.

Het belangrijkste hierbij is geduld. Je zult niet van de ene op de andere dag rijk worden, maar als je bereid bent om je geld voor een langere periode te laten groeien, kan het resultaat verbluffend zijn.

Het verschil tussen korte en lange termijn beleggen

Korte termijn beleggen richt zich op snelle winsten. Je koopt en verkoopt aandelen in een korte periode, soms zelfs op dezelfde dag. Dit kan winstgevend zijn, maar het brengt ook een groter risico met zich mee. Je moet namelijk constant de markt in de gaten houden en snel reageren op veranderingen.

Bij lange termijn beleggen is het een heel ander verhaal. Je koopt aandelen met het plan om ze voor jaren, zo niet decennia, te houden. Je bent minder bezig met de dagelijkse schommelingen van de markt. Je focust je meer op de algemene groeitrend op de lange termijn.

Statistieken laten zien dat lange termijn beleggen vaak een hoger rendement oplevert dan korte termijn beleggen. Dit komt door het effect van samengestelde rente. Je verdient niet alleen rendement op je oorspronkelijke investering, maar ook op het rendement dat je in de loop van de tijd hebt opgebouwd.

De voordelen van lange termijn beleggen

Je hebt vast weleens gehoord van de uitdrukking ’tijd is geld’. Nou, in de wereld van beleggen is dit zeker waar. Hoe langer je geld kunt laten groeien, hoe meer het uiteindelijk waard zal zijn.

Minder stress en meer vrije tijd

Eén van de grootste voordelen van lange termijn beleggen is dat het je minder stress geeft. Bij korte termijn beleggen moet je constant de markt in de gaten houden. Dit kan zorgen voor stress, zeker als de markt volatiel is. Lange termijn beleggen is daarentegen een stuk relaxter. Je hoeft je minder zorgen te maken over de dagelijkse schommelingen van de markt.

Daarnaast geeft lange termijn beleggen je meer vrije tijd. Je hoeft niet elke dag urenlang de beurskoersen te volgen.

De kracht van samengestelde rente

Samengestelde rente is een krachtig mechanisme dat ervoor zorgt dat je rendement op rendement krijgt. Als je een bedrag investeert en na een jaar heb je 5% rendement dan wordt dit extra geld toegevoegd aan je oorspronkelijke investering. Het volgende jaar verdien je dan niet alleen rendement op je oorspronkelijke investering, maar ook op het rendement dat je het jaar ervoor hebt verdiend.

Dit lijkt misschien niet veel, maar over de jaren heen kan dit een enorme impact hebben. Het is net als een sneeuwbal die van een heuvel rolt en steeds groter wordt. Dit is de reden waarom Einstein samengestelde rente omschreef als het achtste wereldwonder. Hij zei: “Hij die het begrijpt, verdient het… hij die het niet doet… betaalt het.”

Minder risico en grotere rendementen

Bij lange termijn beleggen loop je minder risico, omdat je niet zo snel hoeft te reageren op de dagelijkse schommelingen van de markt. Daarnaast heeft onderzoek aangetoond dat de markt op de lange termijn de neiging heeft om te stijgen. Dit betekent dat je, zelfs als er een tijdelijke dip is, op de lange termijn waarschijnlijk winst maakt.

Het andere grote voordeel van lange termijn beleggen is het potentieel voor grotere rendementen. Dit heeft te maken met het effect van samengestelde rente dat we hierboven al hebben uitgelegd. Hoe langer je geld belegd is, hoe meer je profiteert van dit effect.

Volgens een onderzoek van de Universiteit van Oxford hebben beleggers die hun geld voor minimaal 10 jaar beleggen, 99% kans om een positief rendement te behalen. Dit in tegenstelling tot korte termijn beleggers, waarbij dit percentage aanzienlijk lager ligt.

Hoe begin je met lange termijn beleggen?

Hoe bepaal je welke aandelen of obligaties je moet kopen? Hoe zorg je ervoor dat je niet al je geld verliest als de markt plotseling daalt?

Eerst gaan we kijken hoe je je beleggingsdoelen kunt bepalen. Dit is een belangrijke eerste stap, want het helpt je om gefocust te blijven en niet in paniek te raken als de markt even tegen zit.

Vervolgens gaan we in op het kiezen van de juiste beleggingsproducten. Niet elk product is geschikt voor lange termijn beleggen, dus het is belangrijk om te weten waar je op moet letten.

Tot slot bespreken we hoe je je portefeuille kunt diversifiëren om stabiliteit op de lange termijn te garanderen. Dit is een cruciale strategie om je risico’s te beperken en je rendementen te maximaliseren.

Het bepalen van je beleggingsdoelen

Voordat je begint met beleggen, is het essentieel om je doelen helder te hebben. Waarom wil je beleggen? Misschien wil je sparen voor je pensioen, een huis kopen of gewoon een extra inkomen genereren. Door je doelen te bepalen, krijg je een beter inzicht in hoeveel geld je moet beleggen en hoeveel risico je bereid bent te nemen.

Het is ook belangrijk om realistisch te zijn. Verwacht niet dat je binnen een jaar miljonair bent. Lange termijn beleggen is een marathon, geen sprint. Het is een proces dat tijd en geduld vereist.

Bedenk ook hoeveel tijd je wilt besteden aan beleggen. Lange termijn beleggen vereist minder tijd dan korte termijn beleggen, maar je moet nog steeds de markt volgen en je beleggingen in de gaten houden. Als je niet veel tijd hebt, kun je overwegen om te beleggen in indexfondsen of ETF’s. Deze fondsen volgen een specifieke index en vereisen weinig onderhoud.

Het kiezen van de juiste beleggingsproducten

Als je wilt beginnen met lange termijn beleggen, is het belangrijk om de juiste beleggingsproducten te kiezen. Er zijn verschillende soorten beleggingsproducten beschikbaar, zoals aandelen, obligaties, indexfondsen en ETF’s.

Aandelen vertegenwoordigen een deel van het eigendom in een bedrijf. Als het bedrijf winst maakt, kan je als aandeelhouder hiervan profiteren.

Obligaties zijn een vorm van lening die je aan een bedrijf of overheid geeft. In ruil hiervoor ontvang je een vaste rente. Obligaties worden over het algemeen beschouwd als minder risicovol dan aandelen.

Indexfondsen en ETF’s zijn fondsen die een bepaalde index volgen, zoals de AEX of de S&P 500. Het voordeel hiervan is dat je met één product in meerdere bedrijven kunt beleggen. Dit zorgt voor een goede spreiding en verlaagt het risico.

Elk van deze beleggingsproducten heeft zijn eigen voor- en nadelen. Het is belangrijk om goed onderzoek te doen voordat je een keuze maakt. Kijk bijvoorbeeld naar de historische rendementen, de kosten en het risicoprofiel van het product.

Diversificatie van de portefeuille voor stabiliteit op lange termijn

Diversificatie, of spreiding, is een essentiële strategie bij lange termijn beleggen. Door je geld te verdelen over verschillende soorten beleggingsproducten en sectoren, zorg je voor meer stabiliteit in je portefeuille. Het is een soort verzekering tegen grote verliezen.

Je kunt beginnen met het spreiden over verschillende soorten beleggingsproducten. Denk hierbij aan aandelen, obligaties, indexfondsen en ETF’s. Elk van deze producten reageert anders op marktveranderingen.

Daarnaast is het ook slim om te diversifiëren over verschillende sectoren en regio’s. Als een bepaalde sector of regio het slecht doet, zijn er nog andere sectoren of regio’s die het mogelijk wel goed doen.

Veelvoorkomende fouten bij lange termijn beleggen

Hoewel lange termijn beleggen vele voordelen biedt, is het belangrijk om te weten dat er ook valkuilen zijn. Bij beleggen kunnen fouten je duur komen te staan. Daarom is het essentieel om op de hoogte te zijn van de meest voorkomende fouten die beleggers maken. Zo kun je deze valkuilen vermijden en je kans op succes vergroten.

Emotioneel handelen

Emotionele beslissingen kunnen schadelijk zijn voor je beleggingsstrategie op de lange termijn. Beleggen op basis van emoties kan leiden tot impulsieve beslissingen, zoals het kopen van aandelen op hun hoogtepunt of het verkopen van aandelen op hun dieptepunt. Dit kan je rendement aanzienlijk verminderen.

Volgens een onderzoek van Dalbar, een financieel onderzoeksbureau, presteren beleggers die hun beslissingen laten leiden door emoties aanzienlijk slechter dan de markt.

Een goede manier om emotioneel handelen te vermijden is door een beleggingsplan te hebben en je daaraan te houden. Dit plan moet je beleggingsdoelen, je risicotolerantie en je beleggingshorizon bevatten.

Ook kan het nuttig zijn om regelmatig je beleggingsportefeuille te herzien. Dit kan je helpen om eventuele afwijkingen van je beleggingsplan te identificeren en te corrigeren. Dit betekent niet dat je voortdurend je portefeuille moet aanpassen. Te veel handelen kan weer leiden tot hoge transactiekosten en daardoor kan je rendement verminderen.

Niet genoeg geduld hebben en inconsistent zijn

Geduld is een schone zaak als het gaat om lange termijn beleggen. De verleiding kan groot zijn om snel resultaat te willen zien en daarom je strategie aan te passen of zelfs helemaal van strategie te veranderen, maar dit kan je rendement op de lange termijn juist negatief beïnvloeden.

Een studie van Fidelity Investments toont bijvoorbeeld aan dat de meest succesvolle beleggers degenen waren die hun account vergaten en er dus niet constant mee bezig waren. Dat is het mooie van lange termijn beleggen: je hoeft niet elke dag actief te zijn op de beurs. Zolang je een duidelijk plan hebt en je daaraan houdt, is de kans groot dat je op de lange termijn een mooi rendement behaalt.

Een ander punt waar veel beginnende beleggers de mist in gaan, is inconsistentie. Het is belangrijk om je aan je beleggingsplan te houden, zelfs als het even tegenzit. Ga niet bij elke dip in de markt je aandelen verkopen, maar houd je langetermijnvisie in gedachten. Zoals Warren Buffett, één van de meest succesvolle beleggers ter wereld, ooit zei: “Onze favoriete periode om beleggingen vast te houden is voor altijd.”

Voorbeelden van succesverhalen van beleggers die de lange termijn hebben gevolgd.

Warren Buffett, ook wel bekend als het “Orakel van Omaha”, is een perfect voorbeeld. Hij is een van de rijkste mensen ter wereld en heeft zijn fortuin opgebouwd door te investeren in bedrijven voor de lange termijn. Buffett koopt aandelen van bedrijven die hij begrijpt en waarin hij gelooft. Hij heeft eens gezegd: “Als je een aandeel niet tien jaar wilt houden, denk er dan niet eens over na om het tien minuten te bezitten.”

Een ander succesverhaal is dat van Peter Lynch, de voormalige manager van het Fidelity Magellan Fund. Onder zijn leiding, van 1977 tot 199, leverde het fonds een gemiddeld jaarlijks rendement van 29,2%. Lynch staat bekend om zijn ‘kopen en vasthouden’-strategie. Hij geloofde sterk in het beleggen in bedrijven die je kent en begrijpt en was niet geïnteresseerd in korte termijn winsten.

Dan hebben we nog het verhaal van de Nederlandse belegger John de Mol. Hij is een van de meest succesvolle beleggers in Nederland en heeft zijn vermogen opgebouwd door te investeren in bedrijven voor de lange termijn. Hij staat bekend om zijn geduld en discipline bij het beleggen.

Klaar om vandaag te beginnen met lange termijn beleggen? Wacht niet langer! Schrijf je nu in voor onze GRATIS online training op Beleggen.com/training en ontvang ons waardevolle GRATIS boek op Boek.Beleggen.com. Bouw aan je financiële toekomst en start nu!

Conclusie: Lange termijn beleggen is de sleutel tot financiële vrijheid

Lange termijn beleggen is een slimme manier om je geld te laten groeien. Het vergt geduld en discipline, maar de voordelen zijn het meer dan waard. Je loopt minder risico, hebt meer vrije tijd en profiteert van de kracht van samengestelde rente.

De succesverhalen van Warren Buffett, Peter Lynch en John de Mol laten zien dat het mogelijk is om een aanzienlijk rendement te behalen met lange termijn beleggen, maar deze succesverhalen zijn geen garantie voor de toekomst. Beleggen brengt altijd risico’s met zich mee en het is belangrijk om je goed in te lezen en te weten waar je aan begint.

Hoe eerder je begint, hoe meer je kunt profiteren van de voordelen van lange termijn beleggen. Zorg voor een duidelijk beleggingsplan, blijf gedisciplineerd en laat je niet leiden door emoties.

Lange termijn beleggen is geen sprint, maar een marathon. Dus neem de tijd, wees geduldig en laat je geld voor je werken. Dan zal je zien dat lange termijn beleggen de sleutel kan zijn tot financiële vrijheid.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.