Lauw Loenen

Over een paar dagen is het zover. Kerst. En aan de beurs kun je zien dat de eerste fondsbeheerders de boeken al gesloten hebben. Vertrokken richting sneeuw waarschijnlijk. Want vorige week vrijdag daalde de AEX ineens met bijna 1%. Toen werd dus op de valreep nog het één en ander verkocht om de posities op te schonen voor het einde van het jaar.

En vandaag is diezelfde 1% er weer bij. Dus er zijn er blijkbaar nog een paar achtergebleven om de index op het gewenste peil te houden voor de slotstand per 31 december. Zoals het er nu uitziet, zou die wel eens ergens tussen de 345 en de 350 kunnen komen te liggen. De grafiek geeft dat aan.

AEX

Steun en weerstand bij de AEX van de laatste 8 maanden. De rode stippellijntjes geven het 3% stoploss niveau voor futures aan

Het niveau van de oude top van eind juni / begin juli ligt ook in dat gebied 345 – 350. De witte horizontale steun/weerstandslijn op 349 heeft ook in het grijze verleden diverse malen haar diensten bewezen. De stijgende (paarse) steunlijn van het opgaande trendkanaaltje komt vrijwel exact op 31 december op 349 uit. Dus als er in de komende 10 dagen geen rare dingen gebeuren met bijvoorbeeld de olieprijs of de politiek, ga ik ervan uit dat deze beide lijnen het wel zullen houden. En zal dat wel zo ongeveer de eindstand van 2004 worden.

Mijn verwachting is dus, dat we zo ongeveer op het huidige niveau door zullen kabbelen tot eind volgende week. In afwezigheid van de fondsbeheerders zal er niet veel meer gebeuren. Ja, en dan de vraag natuurlijk of we met deze verwachting in die tijd nog iets kunnen doen? Zoals we weten, is de short strangle een goede stategie voor een zijwaartse beweging. Dat is een combinatie van een geschreven calloptie en een geschreven putoptie. Beide een beetje out of the money en liefst met een looptijd van maximaal 4-6 weken. Want met één-maand-series is er de meeste verwachtingswaarde te verdienen.

Voor de beleggers, die nog niet op vakantie zijn of gaan tot 31 december, heb ik daarom de volgende twee combinaties naast elkaar gezet:

V Call AEX jan. 350 @          € 2,95

V Put AEX jan. 335@            € 1,00

Samen              € 3,95

of

V Call AEX jan. 355 @          € 1,35

V Put AEX jan. 330 @           € 0,60

Samen              € 1,95

De laatste combinatie is uiteraard veiliger. Want daarmee kunnen we het ook hebben, dat eventueel de horizontale lijn op 349 of de opgaande steunlijn toch nog gebroken worden. De volgende weerstand is immers de bovenkant van het opgaande (paarse) trendkanaal op 353. En op 337 bevindt zich een redelijke steunlijn. Met een marginverplichting van € 25 kunnen we ook met deze veilige combinatie nog steeds 7,5% verdienen in de resterende vier weken tijd.

Het is echter niet nodig en waarschijnlijk ook niet gewenst om deze opties tot aan de expiratie aan te houden. Want per 31 december zal er al een redelijk stuk van de verwachtingswaarde verdampt zijn. En dat zou dus wel een goed moment kunnen zijn om deze positie weer te sluiten. Zodat we neutraal de jaarwisseling door gaan.

Wat vervolgens op 3 januari gaat gebeuren, zien we dan wel weer. En daar passen vast en zeker ook weer mooie strategiëen bij. Maar wie dan leeft, wie dan zorgt, zeg ik dan maar. Tot die tijd verwacht ik echter steeds lager wordende volumes en weinig beweging, al naar gelang steeds meer fondsbeheerders (en ook particuliere beleggers natuurlijk) op vakantie gaan en de boeken sluiten voor 2004.

Kortom: met ‘Lauw Loenen’ kan beleggen ook leuk zijn.

Bert van Arkel

P.S. Ook bij Lauw Loenen mogen we natuurlijk de stop-loss niet vergeten, bijvoorbeeld op 340 en 350.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.