Lentelucht

De eerste zonnestralen hebben ons gek gemaakt. Dol als de koeien die, na een winter op stal, bij het aanbreken van het voorjaar weer de wei in mogen, zijn we weer massaal gaan geloven in onze economieën, in onze beurs. Hausse

De AEX komt van onder de 200 puntengrens en is inmiddels meer dan 40 punten opgelopen. Dat is meer dan 20% in pakweg een maand. En wat was ook alweer de reden van deze enorme stijging? Weet u het nog? Was er eigenlijk wel een reden voor deze hausse? Is er een fundament waarop gebouwd wordt? Of zakken we straks weer terug het moeras in?

Drijfveren

Een echte grond voor de stijging is er niet. Natuurlijk waren er het notitieblaadje van de baas van Citigroup en de uitgelekte e-mail. Ook daarna waren er bedrijfscijfers die minder slecht waren dan verwacht. Maar slecht waren ze. Bovendien waren er nog veel meer slechte macrocijfers die niet waren mis te verstaan: het gaat niet goed met onze economieën. Dat deze cijfers in de lentedolheid even geen aandacht hebben gekregen, doet daar niets aan af.

Fundamenten

De cijfers over de industriële productie in de VS[1] logen er niet om: het gaat niet goed met de Amerikaanse industrie. De huizencijfers waren, zo mogelijk, nog slechter[2]. Langzaamaan is de laatste buffer van de consument aan het opdrogen: waar eerder de aandelenportefeuille en de pensioenen fors aan waarde verloren –de spaarpot bestaat al lang niet meer- is nu ook de huizenmarkt aan het dalen. De vermogenspositie van de consument wordt uitgehold. Dit heeft een dubbel effect op de bestedingen: middels het verminderen van het vermogen en middels de voorzichtigheid die dit soort onheilspellende zaken met zich meebrengt. Inmiddels heeft reeds een aanzienlijke groep huizenbezitters problemen met het voldoen aan de verplichtingen[3]. De wereldwijde economische teruggang doet zelfs de vraag naar olie slinken[4]. Nu liggen voor deze grondstof, mijns inziens, mooie tijden in het verschiet[5], maar het is een duidelijke indicatie van de afname van economische activiteit.

Werkelijkheid hard gelag

Wat dat betreft is het leed nog niet geleden; het dieptepunt van de economische crisis moet, mijns inziens, nog komen en het dieptepunt voor de beurzen daarmee ook. De uitzenduren lopen sterk terug[6] en ook zijn veel bedrijven ontslagen aan het voorbereiden[7], met alle gevolgen van dien. Als straks de euforie afneemt en men de feiten weer onder ogen wil zien, zal het tij dan ook gaan keren. Het is immers nog te vroeg voor een duurzaam herstel. De huidige beweging is in mijn ogen dan ook een stuiptrekking, hoe enthousiast ook.

Mogelijkheden

Gezien deze overtuiging, denk ik niet dat het verstandig is om langlopende posities in te nemen. Daarvoor is het nog te vroeg. Daarnaast kan worden ingespeeld op de verwachte daling.

Simon Haas

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.