Leren beleggen: de basisprincipes van beleggen voor beginners

leren beleggen

Leren beleggen: de basisprincipes van beleggen voor beginners

 

Leren beleggen kan op veel verschillende manieren. In dit artikel behandelen we belangrijkste manieren en helpen je op weg om een succesvolle belegger te worden.

 

Investeren houdt in dat u geld vastlegt om een ​​financieel rendement te behalen. Ongeacht waar u uw geld belegt, u geeft uw geld in feite aan een bedrijf, een overheid of andere organisatie. U loopt dus risico. Regel 1 verlies dit geld niet. Rendement maken volgt daarna.

 

Beleggen is riskanter dan geld sparen. Rendement boven de spaarrente gaat altijd gepaard met risico. Sparen leverde voorheen een vast rendement op, maar investeringen doen dat niet. Daarom is leren beleggen belangrijk.

 

Als je je geld onder de matras zou houden en niet zou investeren, zou je nooit meer geld hebben dan wat je zelf hebt opgeborgen. Door de inflatie wordt je geld zelfs ieder jaar minder waard. Je moet dus wel beleggen. De boodschap is duidelijk: leren beleggen is een must.

 

Daarom kiezen tegenwoordig veel mensen ervoor om hun geld te beleggen. Er zijn veel dingen waar je geld in kunt steken. Hier zijn slechts een paar van die dingen:

  • Aandelen
  • obligaties
  • ETF’s
  • Beleggingsfondsen
  • Cash
  • Onroerend goed en vastgoedfondsen of (wie zich op de Amerikaanse markt richt) REIT‘s

 

Enkele beleggingstips voor beginners die willen leren beleggen

 

Voordat we ingaan op de details van waarin u zou kunnen investeren, of het nu aandelen, obligaties of edelmetalen zijn, laten we eerst de basisprincipes bespreken van hoe iemand belegt.

 

Leren beleggen – beetje bij beetje, maar vele kleintjes maken een grote

 

Als je eenmaal wat spaargeld hebt, wil je ongetwijfeld leren beleggen. De inflatie was voorheen bijna altijd hoger dan de rente die u op een spaarrekening kreeg. U verliest dan geld, iets wat zeker niet de bedoeling kan zijn. Begin daarom zo snel mogelijk met leren beleggen.

 

Beleggen is niet alleen voor de Warren Buffett’s van de wereld. Als je het moeilijk vindt om elke maand wat investeringsgeld opzij te zetten, probeer dan eens een app voor wisselgeld. Deze services ronden uw aankopen af, zodat u kleine bedragen kunt investeren die u nauwelijks zou missen. Als u bijvoorbeeld 3,39 euro besteedt aan een koffie, dan zou 0,61 euro worden geïnvesteerd. Inderdaad, vele kleintjes maken een groot.

 

Het is een goede gewoonte om kleine bedragen te investeren en uw geld zal in de loop van de tijd oplopen. Als u op zoek bent naar eenvoudigere manieren om met weinig geld te leren beleggen, dan zijn hier een aantal tips.

 

Hoe u belegt, hangt af van waar u precies voor belegt. Misschien investeer je geld om je 18-jarige zoon of dochter te helpen met het financieren van zijn of haar studiegeld.

 

Misschien wilt u geld investeren om van te leven als u over 30 jaar met pensioen gaat. De tijdshorizon van elk van deze investeringen is heel verschillend. Omdat u sommige ervan eerder nodig heeft dan andere.

 

Degenen met een kortere horizon zouden conservatiever moeten beleggen. Degenen die geld investeren dat ze lange tijd niet nodig hebben, kunnen dan kiezen voor riskantere investeringen.

 

Besef het risico dat u neemt wanneer u wilt leren beleggen

 

Voordat u beslist waar u gaat beleggen, moet u eerst uw persoonlijke risicotolerantie beoordelen. Dit is een mooie manier om te zeggen hoeveel van uw investering u zich echt kunt veroorloven te verliezen.

 

Als je geld nodig hebt voor de huur van de volgende maand, heb je een zeer lage risicotolerantie. Als je leven op geen enkele manier materieel zou worden beïnvloed, als je in plaats van geld te investeren het (bij wijze van spreken) in brand steekt, kan je risicotolerantie door het dak gaan.

 

Risicotolerantie wordt dus ook bepaald door uw zogenaamde “tijdshorizon”. Deze term geeft aan hoe lang je een bepaalde investering aanhoudt. Of niet aanhoudt.

 

Spaarrekeningen worden doorgaans gezien als een laag risico. Ze zijn geschikt voor het houden van uw noodfonds, een appeltje voor de dorst voor onverwachte uitgaven of de huur voor deze maand.

 

Beleggen past veel beter bij geld dat u op korte termijn niet nodig hebt, bijvoorbeeld uw pensioen of een fonds voor de universitaire opleiding van uw kind.

 

Diversifieer uw beleggingen

 

In plaats van alleen te mikken op 1 aandeel waarvan u denkt dat het op korte termijn goed zal presteren, moet u uw beleggingen diversifiëren. Door dit te doen bent u niet alles kwijt als een deel van uw investering niet goed presteert.

 

De meeste beleggingsexperts zijn het er over eens dat het diversifiëren van uw portefeuille betekent dat u moet beleggen in veel verschillende regio’s, sectoren en activaklassen (aandelen, obligaties, onroerend goed, enzovoort).

 

Om uw beleggingsrendement in de loop van de tijd eventueel glad te strijken, kunt u uw geld in veel beleggingen stoppen die niet met elkaar gecorreleerd zijn. Een belegging die minder goed gaat, zal in dat geval gecompenseerd worden door een andere belegging die wel goed gaat. In een cursus leren beleggen zal dit ook aan bod komen.

 

Een ervaren expert legt steeds uit dat schommelingen op de lange termijn niet noodzakelijk het grootste risico zijn voor investeerders. Een groter risico is hoe u reageert op de schommelingen.

 

Veel beleggers vinden het moeilijk om zich aan hun investeringsplan te houden, vooral tijdens periodes van grote marktbewegingen. Een gediversifieerde portefeuille, die gevoelig is voor minder marktbewegingen, kan handig zijn om uw emoties te beheersen.

 

Een must voor wie wil leren beleggen: investeer voor de lange termijn

 

Als je kunt, investeer dan voor de lange termijn. Veel onderzoeken tonen aan dat beleggers die aandelen langer dan 10 jaar aanhouden, nog maar een zeer kleine kans lopen om geld te verliezen.

 

Dat wil niet zeggen dat het risico ooit volledig wordt geëlimineerd. Risico verdwijnt nooit, maar je zou kunnen zeggen dat het met de jaren minder wordt.

 

Als u geld voor een lange periode opzij kunt zetten, kunt u het zich veroorloven om de stijgingen en dalingen te doorstaan. Uw portefeuille kan aandelen bevatten die volatieler zijn, zoals tech aandelen.

 

Eén ding is ook zeker: als u voor een lange periode belegt, profiteert u van de kracht van compounding. Dit is het proces waarbij het geld dat u verdient in de loop van de tijd zelf mee gaat renderen, dat ook weer gaat renderen, etc etc. Hoe eerder u begint met beleggen, hoe meer voordeel u in de loop van de tijd zult hebben van de samengestelde rente.

 

Pas op voor hoge kosten bij leren beleggen

Fees of kosten zijn het geld dat u in iemands zak steekt in plaats van in uw eigen zak. Ongeacht hoe u belegt, u betaalt kosten. Waar u wel op moet letten, zijn te hoge kosten. Ze zullen een aanzienlijke rem op uw rendement hebben.

 

U moet rekening houden met de waarde die u krijgt in ruil voor het betalen van vergoedingen. Goed en goedkoop is een combinatie die zeker kan wanneer we over brokers praten.

 

Het laatste dat u ongetwijfeld wilt doen, is te veel betalen. Als u jaarlijks 1-2% aan vergoedingen betaalt, kunt u een groot deel van uw verwachte beleggingsrendement verliezen. Omdat vergoedingen zo ingrijpend zijn, moet u ervoor zorgen dat u niet te veel betaalt voor de service die u krijgt.

 

Het beheren van uw beleggingen hoeft niet lang te duren. Een doe-het-zelf-aanpak verlaagt de kosten en zorgt dat uw investeringen op schema blijven.

 

 

Sommige strategieen zullen veel meer werk vergen dan andere. Zonder de garantie dat dit zorgt voor een hoger rendement. Ik wil niet te veel van mijn kostbare tijd aan beleggen besteden en kies daarom voor slimme software, zoals https://slim.beleggen.com/tradingnavigator

 

Wie goed heeft leren beleggen, maakt een investeringsplan en houd zich eraan

 

Een van de grootste redenen waarom veel beleggers een laag rendement hebben, is omdat ze op het verkeerde moment kopen of verkopen. Ze baseren hun beslissingen vaak op emoties in plaats van hun verstand.

 

Veel beleggers hebben de neiging om dingen te kopen die in waarde zijn gedaald en dingen te verkopen die in waarde zijn gestegen. In plaats van dit te doen, moet u een plan hebben waarvan u weet dat het u zal helpen uw doelen te bereiken gedurende de tijdsperiode die u moet investeren.

 

Stop niet met beleggen vanwege slechte prestaties. Houd u aan uw plan zonder te kopen of verkopen op basis van uw gevoel over wat er in de nabije toekomst zal gebeuren. U zal zelf met eigen ogen kunnen vaststellen dat u er vaak naast zit.

 

Als u klaar bent om al deze beleggingstips voor beginners goed te gebruiken, zoek dan een goed investeringsplatform.

 

Zowel beginnende als ervaren beleggers zullen de perfecte combinatie van functies vinden en profiteren van goedkope en goede handel. Kijk voor een gedegen onderzoek op http://brokeronderzoek.com/

 

Soorten investeringen

 

Er zijn veel verschillende soorten beleggingen, met als meest in het oog springende onroerend goed, obligaties, aandelen en crypto.

 

Obligaties

 

Een obligatie is een lening (een schuldbekentenis) met rente. Ze worden vaak uitgegeven door overheden, maar ook door bedrijven. De rentetarieven op obligaties zijn normaal gesproken hoger dan de rente van banken, maar u neemt wel meer risico dan in geval van een standaard spaarrekening.

 

U heeft al uw eieren in één mand gelegd als u alleen in obligaties belegt, dus duik niet te diep in deze waardepapieren. Ze kunnen rechtstreeks worden gekocht via de overheid, of via broker of handelsplatform. Ze worden ook vaak opgenomen in beheerde portefeuilles. Maar leren beleggen in obligaties vergt meer uitleg dan we hier doen. Zie voor meer informatie: https://beleggen.com/obligaties

 

Leren beleggen in aandelen

 

 

Een aandeel is een stukje van een bedrijf dat iedereen kan kopen op de beurs. Aandelen zijn volatiel en hoewel u er veel mee kunt verdienen, kunt u er dus ook veel mee verliezen. Wanneer u alleen voor één of enkele individuele aandelen kiest, mist u diversificatie en loopt u dus een groot risico.

 

Aandelen vormen vaak een groot deel van de beheerde portefeuilles bij een vermogensbeheerder of beleggingsfonds. Over beleggen in aandelen zijn boeken vol geschreven, aan studiemateriaal is dus geen gebrek. Zie ook https://beleggen.com/grondbeginselen/

 

Een van de eenvoudigste en waarschijnlijk de goedkoopste manieren is om een ​​online investeringsplatform te gebruiken.

 

Risico versus beloning

 

De aandelenmarkt is gebaseerd op het feit dat beleggers alleen zullen investeren als ze worden gecompenseerd voor het nemen van het risico van het kopen van aandelen.

 

Een manier om naar de afweging van risico versus beloning te kijken, is door middel van een concept dat bekend staat als de “aandelenrisicopremie”. Dit is een schatting van het verwachte rendement dat u uit aandelen haalt.

 

Het percentage dat u op een aandeel kunt verwachten te verdienen boven de zogenaamde “risicovrije rente.” Dit is de huidige rente die u zou kunnen krijgen door uw geld in bijna risicovrije staatsobligaties te zetten.

 

Aandelenselectie

 

Warren Buffett, die waarschijnlijk in de geschiedenisboeken zal worden herinnerd als ’s werelds rijkste aandelenbelegger, adviseert consequent iedereen die naar hem wil luisteren om niet te proberen individuele aandelen te kiezen, maar eerder te diversifiëren om te profiteren van de groei van de bredere markt. Bij leren beleggen is dit een zeer belangrijk basisprincipe.

 

“Het doel van de niet-professionele zou niet moeten zijn om winnaars te kiezen – noch hij, noch zijn ‘helpers’ kunnen dat doen – maar zou veeleer moeten zijn om een ​​dwarsdoorsnede van bedrijven te bezitten die in totaal zeker goed zullen presteren.”

 

Aandelenselectie, zonder een bewezen succesvolle strategie, zoals de Trading Navigator (zie https://beleggen.com/tradingnavigator) is buitengewoon moeilijk. Leren beleggen is inderdaad niet moeilijk als je gebruik maakt van bewezen succesvolle strategieen.

 

Als wat we u vertelden over diversificatie weerklank vindt, wilt u waarschijnlijk leren beleggen in onroerend goed, obligaties, crypto en aandelen. Dit is een manier om uw risico te spreiden.

 

Stel dat u Netflix aandelen wilt kopen. Maar wat als Amazon een manier vindt om het feest van Netflix te verstoren? Wat als smaken veranderen en mensen besluiten dat ze liever YouTube-video’s van grappige katten bekijken in plaats van dure drama’s? In dat geval bent u met de Netflix aandelen in bezit de pineut. Proberen de toekomst te voorspellen of te beleggen op basis van uw gevoel loopt doorgaans slecht af.

 

90% van de particuliere beleggers bakt er niets van, zo blijkt uit onderzoek van de universiteit van Maastricht onder 70.000 klanten van Alex.

 

Om deze reden moet u uw belegging niet alleen diversifiëren door in diverse aandelen te beleggen, maar ook in verschillende aandelensectoren.

 

Dit betekent dat als één enkele sector een grote tegenslag krijgt, deze niet uw hele portefeuille zal verdrinken. Tijdens de dotcom-crash van 2000 kelderden veel tech-aandelen. Als je alles wat je had in technologiebedrijven had geïnvesteerd, zou je een heel groot verlies hebben gemaakt.

 

Beleggen in aandelen via ETF’s

 

Een effectieve manier om een ​​portefeuille te diversifiëren, is door te beleggen in beleggingsfondsen of ETF’s die fungeren als een soort verzamelbak voor honderden verschillende aandelen of obligaties.

 

Veel hiervan zullen de samenstelling weerspiegelen van bekende indices zoals de S&P 500 of de AEX. Realiseer je alleen wel dat in een index zowel rijp als groen zit. Probeer dus het kaf van het koren te scheiden. Gebruik hiervoor ook weer een bewezen succesvolle strategie.

 

Beleggers moeten echter niet alleen rekening houden met diversificatie, ze moeten ook nadenken over wat hun beleggingen hen kosten. De kosten zijn de vergoedingen die moeten worden betaald aan financiële tussenpersonen en aan de beurs waar de aandelen worden verhandeld worden.

 

Ze worden wel eens de termieten van beleggen genoemd, termieten zijn altijd aan het eten en nooit tevreden. Actief beheerde beleggingsfondsen hebben een zogenaamde beheerkostenratio, wat het percentage is van het hele fonds dat de fondsbeheerder jaarlijks aanrekent om zijn managers, ondersteunend personeel, advertenties, huur en over alles wat u verder maar kunt bedenken te betalen van, laten we het duidelijk stellen, uw geld.

 

Hoewel het misschien niet eens zo veel lijkt, kunnen enkele procenten van de investeringswinsten uw vermogen met de helft verminderen over een investeringsperiode van 25 jaar.

 

Maar verdienen deze fondsbeheerders hun geld door het kiezen van aandelen die zo goed zijn dat hun vergoedingen gerechtvaardigd zijn? Het tegendeel is waar! Uit recent onderzoek blijkt dat over een periode van 15 jaar 82,2% van de beheerde aandelenfondsen werd verslagen door de markt in haar geheel.

 

Om deze reden hebben veel beleggers de oude beleggingsfondsstrategieën van hun ouders overboord gegooid ten gunste van passieve ETF’s met lagere vergoedingen die de markt willen spiegelen in plaats van deze te verslaan.

 

Onroerend goed

 

Leren beleggen in vastgoed of onroerend goed betreft de aankoop van appartementen of huizen. Er kan een hoge toetredingsdrempel zijn omdat onroerend goed duur is. Via (dure) fondsen kunt u ook beleggen in een stukje onroerend goed. Deze fondsen kunnen worden eenvoudig worden gekocht via een broker. Maar nogmaals let op de hoge kosten, want hierdoor is vrijwel geen enkel fonds instaat om hun bench mark te verslaan.

 

De grondbeginselen van leren beleggen in onroerend goed zijn enerzijds eenvoudig en anderzijds toch weer moeilijk. Er is een volledig genre van tv-programma’s waarbij het lijkt alsof het kopen en verkopen van onroerend goed wordt voorgesteld als de eenvoudigste zaak ter wereld.

 

Maar laat u geen zand in de ogen strooien: dit is het moderne equivalent van alchemie. Je zou denken dat bijna iedereen over het geweldige vermogen beschikt om gipsplaten en vinylbeplating in goud te laten veranderen. Degenen die onroerend goed kopen in de hoop snel rijk te worden, moeten de gevaren die deze strategie inhoudt goed begrijpen.

 

Onroerend goed is een investering die gepaard gaat met grote, dure complicaties, die mogelijk ondoordachte speculanten kunnen ruïneren. Elke achterkant van de envelopberekening van het beleggingsrendement moet rekening houden met uitgaven zoals de onroerend goed belasting, verzekering en onderhoud.

 

De Canadese zakengoeroe Joe Canavan, oprichter van GT Global (Canada) en Synergy Asset Management, keek naar de cijfers en realiseerde zich dat de S&P TSX Composite Index de afgelopen 25 jaar met ongeveer 325% was gestegen, terwijl in diezelfde periode de gemiddelde huizenprijs in heel Canada steeg met ongeveer 200%.

 

Dat gezegd hebbende, is het kopen van een huis al generaties lang een soort gedwongen spaarplan voor ongedisciplineerde investeerders; het is misschien niet de beste investering, maar zonder die maandelijkse hypotheekbetaling hadden ze misschien helemaal niets gespaard.

 

Degenen die naast aandelen en obligaties diversificatie in hun portefeuille zoeken, kunnen in onroerend goed beleggen zonder de hoofdpijn die gepaard gaat met het daadwerkelijk bezitten van een huis of appartement.

 

Vastgoedfondsen, en hun Amerikaanse tegenhangers REIT’s, zijn bedrijven die aandelen in verschillende vastgoedbeleggingen verkopen. Net zoals diversificatie belangrijk is bij het aanhouden van aandelen, kunnen REIT-beleggers hun risico spreiden over tientallen – of zelfs honderden – REIT’s via REIT ETF’s, waarvan er op Wall Street letterlijk honderden zijn om uit te kiezen. REIT’s bieden ook belastingvoordelen die noch eigen woningbezit, noch beleggingen in aandelen of obligaties bieden.

 

Klaar om al je nieuwe kennis in de praktijk te brengen en echt te gaan investeren? We zijn altijd bereid om je met raad en daad bij te staan. Bij ons kan je terecht voor alle mogelijke informatie over alles wat met beleggen gepaard gaat. En over leren beleggen, inderdaad.

 

De volgende stap kan zijn om te leren beleggen via mijn gratis boek: In 10 stappen succesvol beleggen. Zie http://boek.beleggen.com

 

Of via mijn gratis training. Zie www.beleggen.com/training

 

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.