Liever geen Iron Condor

AEXAlert zonder Iron CondorIron Condor wint aan populariteit

De “Iron Condor” wint steeds meer aan populariteit. De vraag is of dat terecht is. Het argument dat vaak wordt genoemd, is dat het risico van deze optieconstructie kleiner is door de gekochte opties.

Iron Condor

Een “Iron Condor” is een optieconstructie waarbij een “verticale bull put spread” wordt gecombineerd met een “verticale bear call spread”. Anders gezegd, een “short strangle” waar het risico wordt afgedekt door het kopen van een bredere “long strangle”. In het Engels staat een duidelijke uitleg op Wikipedia over de Iron Condor….

Wie een Iron Condor opzet, probeert gebruik te maken van een lage marktvolatiliteit. Tegenover een beperkt risico, staan de kansen om ​​mooie winsten binnen te halen. Het betreft een neutrale strategie, zodat niet vereist is dat de belegger de marktrichting probeert te voorspellen. Bij de optiehandel is het tijdselement erg belangrijk. De tijdpremie wordt elke dag uit de prijs van de optie gezogen. Als je opties koopt, vecht je constant tegen dit tijdsverval dat ook wel bekend staat als theta-verval. Bij het handelen in opties is het dus van cruciaal belang om een ​​gefundeerd inzicht te hebben in de tijdswaarde. In plaats van het tijdsverval te bestrijden, laat de opzetter van een Iron Condor de tijd voor zich werken(1).

Expert Tip: De banken vertellen het je niet: verlies op aandelen is goed te beperken en zelfs te repareren. Het enige dat je hoeft te doen: pas deze uitgekiende optiestrategieën toe

Verdampen van de tijdswaarde

De “Iron Condor” is een strategie waarbij de visie is dat de koersen niet sterk zullen stijgen of dalen. Zolang de koersen blijven bewegen in een “trading range” zorgt het verdampen van de tijdswaarde dat u geld verdient. Een voorbeeld kan het bovenstaande verduidelijken.

De verticale bull put spread bestaat uit:

De verkoop van bijvoorbeeld een put optie op de AEX met uitoefenprijs 330. De premie die u ontvangt voor deze “short put” optie is € 1,40. U ontvangt dus € 140 Ter bescherming koopt u een put optie op de AEX met uitoefenprijs 320. De premie van deze “long put” optie is € 0,80 dus betaalt u € 80.

Maximaal risico

Deze transactie levert u dus € 60 op per put spread. Dit bedrag ontvangt u direct op uw rekening. Als zekerheid dient u een “margin” aan te houden van het verschil tussen de uitoefenprijzen. Dus in dit voorbeeld is dit € 1000. Dit is het verschil tussen 330 en 320 punten maal € 100. Dit is dan ook uw maximale risico.

De verticale bear call spread bestaat uit:

De verkoop van bijvoorbeeld een call optie op de AEX met uitoefenprijs 360. De premie die u ontvangt voor deze “short call” optie is € 1,40 dus u ontvangt € 140 Ter bescherming koopt u een call optie op de AEX met uitoefenprijs 370. De premie van deze (“long call”) optie is € 0,30 dus u betaalt € 30.

2 maal margin

De transactie levert u € 110 op en ook dit bedrag ontvangt u direct op uw rekening. Bij sommige brokers hoeft u hiervoor geen extra margin aan te houden. Dat komt omdat op expiratie maximaal 1 van de spreads risico loopt. Bij Alex en Binck bijvoorbeeld moet u overigens 2 maal margin aanhouden en kunt u dus slechts de helft van het aantal condors opzetten. Het rendement van de condor halveert hierdoor dus ook.

Een leuk rendement

Zolang de AEX tussen 330 en 360 blijft, is er niets aan de hand. Bij expiratie tussen deze niveaus verdient u de gehele premie en strijkt u dus € 60 plus € 110, totaal dus € 170 op. Op de margin van € 1000 is dat 17%. Bovendien met een looptijd van ruim een maand levert dat op jaarbasis een leuk rendement op, als het tenminste allemaal goed gaat….

AEXAlert

Want hier zit nu net de crux …wat nu als het misgaat? Met de indicator die wij gebruiken, scoren we rond 85% per kant. In circa 15% van de gevallen wordt de call uitgestopt en in circa 15% van de gevallen wordt de put uitgestopt.

Uitgestopt

Laten we nu eens kijken wat de gevolgen zijn als we worden uitgestopt. We nemen even de put 330 als uitgangspunt. We ontvingen € 1,40. Als we uitgaan van het feit dat we 10 keer de premie ontvangen, dan zouden we na 10 keer € 1400 aan premie hebben ontvangen. 15 op de 100 keer worden we uitgestopt (op de uitoefenprijs) en moeten we de put terugkopen.

At the money

Om te bekijken tegen welke premie we moeten terugkopen, nemen we even aan dat de premie gelijk is aan de premie van een put die op dit moment ‘at the money is’, dus de put 350. De premie is op het moment van schrijven € 5,90 dus moeten we € 590 van de ontvangen optiepremie aftrekken om te berekenen wat we gemiddeld per 10 maanden verdienen.

3 maal uitgestopt

De conclusie is dat we gemiddeld € 1400 euro verdienen in 10 maanden. Omdat we zowel de put als de call schrijven, rekenen we voor het gemak even met gelijke premies. Omdat we op 10 keer dan 3 maal worden uitgestopt, ontvangen we in dit voorbeeld € 2800, maar we moeten rekening houden dat we 3 maal € 590 moeten betalen omdat we worden uitgestopt.

40% per jaar

Na 10 maanden houden we dan € 1030 over en dat is op een margin van € 3000 gemiddeld 34% per 10 maanden dus circa 40% per jaar exclusief transactiekosten. Dat komt overigens aardig overeen met het resultaat dat we met AEXAlert hebben behaald sinds de start op 14 maart 2011.

Terug naar de Iron Condor

Laten we nu eens kijken naar de “Iron Condor”. Het voordeel is dus dat het risico wordt beperkt door de gekochte opties, maar hiervoor moeten we dan wel premie betalen. Voor de put 330 ontvangen we weer € 1,40 en voor de put 320 betalen we € 0,80 zodat we € 60 ontvangen. Dat doen we dus ook weer 7 maal met succes en zowel voor de call als voor de put. We ontvangen dan € 600 en dat aan beide kanten dus totaal € 1200.

24% in 10 maanden

Als we deze spread moeten terugkopen tegen at the money prijzen, dan betalen we voor de sluitkoop van de put € 5,90 en sluitverkoop levert dan € 2,70 op zodat we de spread sluiten door het betalen van € 320. Dit zouden we in theorie 3 maal per 10 keer moeten doen. Als we dit aftrekken van de € 1200 die we hebben ontvangen, dan resteert € 240 voor kosten. Op basis van de margin van € 1000 is dat 24% in 10 maanden (bij Binck en Alex dus 12% exclusief kosten).

Meer kosten

We hebben dus niet alleen een lager rendement dan bij strangles, maar ook nog eens meer kosten dan een strangle omdat we tweemaal zoveel transactiekosten hebben. Daarnaast moet je je afvragen hoe veel lager het risico is door de gekochte opties. Het is mooi dat het verlies nu beperkt is tot € 10 per spread, maar als je tijdig sluit, dus voordat de geschreven optie op € 10 staat, dan betaal je wel erg veel voor deze zekerheid.

In 2014 is onderzocht welke optiestrategieën het meest geschikt zijn met als onderliggende waarde aandelen uit de technologiesector. Teik Kheong Tan en Benny Bing publiceerden de resultaten van hun studie in International Conference on Computer and Information Sciences (ICCOINS). Hoewel er verschillende strategieën zijn waar beleggers in technologieaandelen gebruik van maken, is de short straddle één van de meest populaire. Het betreft een strategie met een theoretisch onbeperkt risico, waar de beleggers beter rekening mee houden. Het doel van deze studie was om de mythe van het relatief groot risico te ontkrachten en om aan te tonen hoe een short straddle veilig kan worden opgezet zolang aan bepaalde vereisten wordt voldaan(2).

Voor die vereisten kan je hulp vragen bij beleggen.com

Handleiding Geld verdienen met opties

Meer strategieën zoals deze vindt u in de handleiding Geld verdienen met opties. Download op https://beleggen.com/geld-verdienen-met-opties de handleiding vol met geheimen hoe geld te verdienen met opties. U ontvangt tevens als bonus Excel spreadsheets, waarmee u eenvoudig de beste opties kunt selecteren. Met mijn ‘30 dagen niet goed, geld terug garantie’ loopt u geen enkel risico.

De conclusie is dus dat mijn voorkeur uitgaat naar short strangles met het strikt bewaken van de posities boven het opzetten van Iron Condors. Wat zou u nog willen toevoegen? Ik kijk uit naar uw ideeën, tips en gedachten. Type ze s.v.p. in het commentaarveld onderaan de column.

Drs.Harm van Wijk

www.beursbulletin.nl

Pin ook deze handige infographic als geheugensteuntje:

Iron Condor

Bronnen:

 1. https://tradingstrategyguides.com/iron-condor-option-trading-strategy/
 2. https://ieeexplore.ieee.org/abstract/document/6868365

23 antwoorden
 1. P. Olli
  P. Olli zegt:

  Eén kanttekening bij bovenstaande uitleg.

  Bij een beurscrash (de laatste jaren te vaak voorgekomen in kleine en grote formaten) ben je onbeschermd als je alleen Puts hebt verkocht (en niet hebt gekocht), waardoor het verlies zodanig kan zijn dat je hele kapitaal wordt weggevaagd.

  Beantwoorden
  • Harm van Wijk
   Harm van Wijk zegt:

   Daarom is het ook zaak om de posities goed te bewaken en meerdere strategieën te gebruiken zodat je het risico spreidt. Je volledige kapitaal volgens 1 strategie beleggen is natuurlijk zeer risicovol.

   Het nadeel van gekochte puts is echter dat je zo weinig overhoudt, dat je geen buffer opbouwt voor die keren dat je wordt uitgestopt.

   Beantwoorden
 2. P. Olli
  P. Olli zegt:

  Allicht. Maar een crash komt meestal op een manier dat je niks anders kunt doen dan slikken. En of je nou met een deel van je kapitaal werkt, of met je gehele kapitaal, het verlies zonder gekochte Puts, is verwoestend.
  Wellicht is het een goede optie om alleen je verkochte Puts te beveiligen en niet je verkochte Calls.

  Beantwoorden
  • Joost van der Laan
   Joost van der Laan zegt:

   Als je jouw verkochte calls niet beveiligd, dan is je margin 3000 euro bij Nederlandse brokers, en bij alle brokers minimaal drie keer hoger dan voor een iron condor. Je kunt bij de zeer lage volatiliteit van dit moment beter helemaal geen call opties verkopen, omdat de ontvangen premies te laag zijn.

   Beantwoorden
   • Harm van Wijk
    Harm van Wijk zegt:

    Hallo Joost,

    Bij Binck en Alex moet voor de Iron Condor 2000 euro aan margin worden aangehouden en voor een strangle circa 3000 euro.

    Ik deel je mening dat de premie nu erg laag is en daardoor het risico erg hoog is. Maar niemand weet hoelang de implied volatility nog laag blijft….zie 2005 tot medio 2006…

    Beantwoorden
   • hans
    hans zegt:

    De premies zijn niet te laag. Het punt is veel meer dat de bandbreedte erg klein is geworden waardoor het risico groter is geworden. Dus dat betekend dat je moet anticiperen op de bandbreedte. Daarbij moet je ook weten wanneer je op welk moment moet ingrijpen. Dat moet je dan al van te voren helder hebben. Hiermee heb je dan je risico management goed in kaart gebracht.

    Beantwoorden
 3. Joost van der Laan
  Joost van der Laan zegt:

  Dag Harm,
  Dank voor je provocerende artikel. Ik ben het niet met je eens om drie redenen.
  Ten eerste heeft P. Olli gelijk, dat ongedekte short opties een te groot risico inhouden voor de gewone belegger. Bij een beurscrash in het weekend ontstaat een ongekend groot verlies. Dat kan je bij een short strangle alleen beperken door niet meer dan 2% van je vermogen in te zetten in short strangles. Ik heb 1,5 jaar geleden een professionele belegger volkomen nat zien gaan door teveel te beleggen in short strangles.
  Ten tweede heb je een te simpel sommetje gemaakt bij je berekening van de maximale winst van een iron condor. Het klopt dat bij de bull put spread van een iron condor de gekochte put ongeveer de helft kost van de opbrengst van de verkocht put en daarmee de inkomsten worden gehalveert. Maar de gekocht call van de bear call spread kost slechts 20% van de inkomsten van de verkochte call, zodat per saldo de totale inkomsten per jaar 300 euro hoger zijn dan in jouw som. De totale winst is dan niet 240 euro maar 540 euro, en het rendement is daarmee hoger dan bij de short strangle.
  Ten derde zijn de kosten van terugkopen van een iron condor lager dan in jouw berekening, omdat de gekochte opties van een iron condor – vooral enkele weken voor expiratie – nog behoorlijk hoog zijn.
  Kortom: een iron condor kent minder risico en een hoger rendement dan een short strangle.
  Maar ik dank je voor je opzet, die mij zeer heeft geinspireerd. Ik zal zelf ook een vergelijking tussen de iron condor en een short strangle uitwerken in versie 3.0 van mijn e-book “Winstgevend Beleggen met de Iron Condor Methode”.
  Hartelijke groet,
  Joost van der Laan

  Beantwoorden
  • Harm van Wijk
   Harm van Wijk zegt:

   Dag beste Joost,

   Hartelijk dank voor je constructieve antwoord.

   Je stelt: “ Ik heb 1,5 jaar geleden een professionele belegger volkomen nat zien gaan door teveel te beleggen in short strangles.”

   Het is dus niet zo dat short strangles per definitie een te groot risico behelzen. Die professionele belegger waaraan je refereerde, heeft dus blijkbaar teveel short strangles opgezet.

   Het gaat dus meer om position sizing en money management. Dit staat haaks op hoe ik short strangles toepas.

   Daarom is het ook zaak om de posities goed te bewaken en meerdere strategieën te gebruiken zodat je het risico spreidt.

   Je volledige kapitaal volgens 1 strategie beleggen is natuurlijk zeer risicovol. Het nadeel van gekochte puts is echter dat je zo weinig overhoudt, dat je geen buffer opbouwt voor die keren dat je wordt uitgestopt.

   Daarnaast stel je: “Ten tweede…. maar de gekocht call van de bear call spread kost slechts 20% van de inkomsten van de verkochte call, zodat per saldo de totale inkomsten per jaar 300 euro hoger zijn dan in jouw som. De totale winst is dan niet 240 euro maar 540 euro, en het rendement is daarmee hoger dan bij de short strangle.”

   Het hangt ervan af hoeveel (procent) de betaalde premie bedraagt ten opzichte van de ontvangen premie. Naar mate de implied volatility hoger is/wordt, des te hoger het percentage de betaalde premie zal zijn t.o.v. de ontvangen premie. In dat geval wordt het resultaat dus nog slechter van de Iron Condor. Voor de call 350/360 zit het nu al op 26%…

   “Ten derde zijn de kosten van terugkopen van een iron condor lager dan in jouw berekening, omdat de gekochte opties van een iron condor – vooral enkele weken voor expiratie – nog behoorlijk hoog zijn.”

   Het is juist andersom: de gekochte opties leveren 1 week voor expiratie (te) weinig meer op en de premies van de verkochte opties zijn juist relatief hoog.

   Je moet dus per saldo bij sluiting premie betalen wat ten koste gaat van het rendement en dan heb ik het nog niet eens om de sluitingstransactiekosten.

   Beantwoorden
 4. johannes
  johannes zegt:

  Mijn ervaring is dezelfde als die van Olli.
  Premie-opbrengsten presenteren is niet zo moeilijk, maar risico quantificeren is een andere zaak.
  Ik prefereer een lager (gedefinieerd) risico en dus uiteraard een lagere opbrengst.
  Ik doe liever de iron condor voor grotere anntallen dan de strangle voor kleinere aantallen.
  Groeten

  Beantwoorden
 5. Michael Groenewoud
  Michael Groenewoud zegt:

  Inleiding

  De Iron Condor is een beveiligde short strangle. Misschien dat een voorbeeld e.e.a. verduidelijkt?

  (sorry, de afbeelding wordt helaas hier niet meegenomen)

  Iron Condor

  Bij de Iron Condor wordt de verkochte call 360 beveiligd met een gekochte call 370 en wordt de verkochte put 330 beveiligd met de gekochte put 320.

  Op het moment dat de koers naar een van de shortranges vliegt, dan zal elke belegger heel blij zijn dat deze heeft gekozen voor een Iron Condor en niet voor de short strangle. Het verlies wordt immers gedempt door de gekochte call of de gekochte put. Dat geluksgevoel zul je vooral ervaren in de eerste week (eerste weken) wanneer je zoiets overkomt.

  Natuurlijk, zo lang het goed gaat, gaat het goed. Wij spelen juist in op het feit dat het misschien niet altijd goed gaat?

  Is deze verzekering te duur?

  En als je iets koopt dan kost dat natuurlijk geld en dat gaat uiteraard altijd van het rendement af. Maar is deze “verzekering’” dan ook gelijk te duur?
  Ik vergelijk het met een brandverzekering. Als je huis afbrandt, roep je dan ook dat de verzekering te duur was? Ik vrees dat de meesten onder ons zullen zeggen dat ze blij waren dat ze verzekerd waren?

  Overigens, bij de indicator waar ik gebruik van maak zijn de statistieken vrijwel identiek aan die van Harm:85% aan de call zijde en 86% aan de put zijde (over de afgelopen 26 jaar!) dus dat gegeven is op zich niet discriminerend op de shortranges in deze discussie.

  Spijker op z’n kop

  Degene die volgens mij de spijker op z’n kop slaat is Johannes. Ook ik prefereer net als Johannes in beginsel een lager risico en daarmee een lagere opbrengst. Daarnaast moet elke belegger vooral zelf doen waar hij/zij zich lekker bij voelt. Hangt mede samen met de risicobereidheid van de belegger en die verschilt per individu.

  Ik vind wel dat professionals hierbij een verantwoordelijkheid hebben. Bij Weekendbeleggers lopen we de zaak altijd risicomijdend aan en hebben de leden in feite de keus tussen de short strangle of de iron condor, maar we promoten de Iron Condor juist vanwege het risicomijdende effect.

  Meerdere belegging strategieën

  Daarnaast zijn Harm en ik het denk ik wel eens over het feit dat je meerdere strategieën moet hebben. Zo heb ik mijn strategie verwoord in mijn gratis E book Succesvol Turbo Beleggen bij stijgende en dalende koersen (2012).

  Deze huidige strategie van stijging en daling zal naar alle waarschijnlijkheid worden aangevuld met de neutrale optiestrategie Iron Condor (bedoeld voor de zijwaartse beweging).

  Sinds maart 2012 is deze strategie in onderzoek (leden kunnen realtime meedoen) en inmiddels 9 maanden verder zijn we nog geen enkele keer nat gegaan op de door de emotievrije optie indicator berekende (short)ranges.

  Bewaken maar hoe?

  Zo spreekt Harm over het gegeven dat je uiteraard de zaak moet bewaken maar legt niet uit hoe. Ondanks het feit dat ik deze strategie nog maar in onderzoek heb, heb ik de leden nu al aangegeven hoe zij de Iron Condor automatisch kunnen beveiligen. Het rendementsverhaal dat komt heus nog wel.

  Degenen die risico’s willen verminderen en toch rendement willen behalen zouden eens een kijkje kunnen nemen op onze splinternieuwe blogservice http://www.weekendbeleggen.nl

  Favoriete optiestrategie

  Het feit dat we de Iron Condor strategie nu al 9 maanden “in onderzoek” hebben, geeft al aan hoe Weekendbeleggers met deze materie omgaat.
  Zeer binnenkort zal ik aangeven of we de Iron Condor definitief tot onze service gaan beschouwen. Het onderzoek ging niet zozeer over het feit dat dit een winstgevende beleggingsstrategie is (dat is feitelijk reeds aangetoond, ook door Joost), maar ging meer om het feit of deze service ook past binnen het model van Weekendbeleggen. Beleggen in het weekend en de rest van de week niets meer doen, bewaken gebeurt automatisch.

  Kick off Iron Condor strategie

  Tijdens deze nog te plannen kick off zal ik Jim Tehupuring (een van de toekomstige gastbloggers) verzoeken een presentatie over deze strategie te houden. Hij heeft dit al toegezegd dus hierbij gun ik Harm de primeur. Jim zal tijdens deze kick off onthullen wat zijn favoriete optiestrategie is. Ik zal Jim hierbij nadrukkelijk vragen in te gaan op de door Harm aangeslingerde discussie.

  Als dank nodig ik Harm hierbij uit om een bericht op mijn nieuwe website te schrijven over de short strangle.

  Beantwoorden
  • hans bannink
   hans bannink zegt:

   Vanaf 2008 werk ik al met de iron condor, met een gemiddeld rendement van boven de 30%. Ik heb een 10 tal criteria die ik toepas waarbij ik ook goed kan werken bij een lage VIX.
   Onze abonnees draaien vanaf 2010 mee in ons systeem.
   Kijk anders eens op de site: http://www.deoptiestrateeg.nl
   Hier staat veel informatie over de iron condor.

   Beantwoorden
 6. Momentum
  Momentum zegt:

  Mijn ervaring is dat met een ironconder met 10 punten
  verschil in strikeprice de risico’s groot zijn en aan het einde van de looptijd bij calamiteiten bijna niet beheersbaar, beter minder winst en meer posities, bij een aanvaardbaar risico is mijn motto

  Ongedekte posities met geschreven puts en calls (strangles) is casinogedrag

  Beantwoorden
 7. Harry Klip
  Harry Klip zegt:

  Allereerst een pluim voor het starten van een discussie over verschillende optie strategieen. Ik wil hier graag mijn bijdrage aan leveren

  Een Iron Condor is een neutrale optiestrategie waarbij de strategie is dat er binnen een bepaalde bandbreedte, in dit geval de AEX-index, wordt bewogen. We schrijven zowel een call- als putspread, waarbij we de meer OTM serie als dekking wordt gekocht op de minder OTM optie, die geschreven wordt.

  Het maximale verlies bedraagt het verschil in series, hier dus de 330 en 320 en 360 en 370, wat betekent dat er maximaal €10 terugbetaald moet worden, als de AEx onder de 320 of boven de 370 expireert.

  De maximale winst ligt tussen 330 en 360 punten, wanneer het gehele premieverschil definitief geincasserd wordt.

  Risicomanagement en positiebewaking

  Risicomanagement en positiebewaking is uiteraard erg belangrijk om ervoor te zorgen dat het verlies niet oploopt tot het verschil in uitoefenprijs van €10.! De positie moet dan ook nauwgezet gemonitord worden. Het verdient aanbeveling om vooraf niveaus aan te geven wanneer er gehakt gaat worden en de positie ontbonden wordt.
  Hoewel kansrijk vind ik de verhouding risk/reward hier niet voldoende, omdat door de lage bewegelijkheid van de laatste maanden van de AEX de optiepremies erg laag zijn. Volgens mij te laag om hierop vol in te zetten. Voor ruim €100 loopt u kans om €900 te verliezen.

  Short strangle

  Het alternatief van de short strangle biedt, hoewel riskanter, een hogere opbrengst als de verwachting van een nauwe range gehandhaafd blijft. een short strangle is weliswaar een neutrale positie, maar deze kan heel snel veranderen in een directional trade.

  De aannames die gedaan worden ten aanzien van de premie van de terug te kopen call of put bij een flinke beweging hoeft in de praktijk niet op te gaan. Juist bij een flinke beweging kan er volatility in de premies schieten. Dit effect ( in jargon vega) is juist het grootst bij een serie die dicht bij de onderliggende waarde ligt, de at the money optie.

  Ook de aanname dat de premies van call en put gelijk zijn is geheel afhankelijk van de uitoefenprijs die gehandeld worden. De prijzen van out of the money puts liggen altijd hoger dan soortgelijke calls.

  Het risicomanagement moet bij een short strangle nog stringenter zijn, omdat hier er geen dekking van een verder weggelegen out of the money optie is, zoals bij de Iron condor wel het geval is. Juist bij een flinke daling overnight loopt u tegen een onverantwoord hoog verlies aan. De risico’s opwaarts zijn kleiner omdat een index niet overgenomen kan worden en hierdoor geen event risk bestaat. Een marketmaker op de optiebeurs zal nooit zo’n positie mogen opzetten, vanwege een event risico.

  Het is een beetje appels en peren vergelijken. Als je visie uitkomt kun je beter een short strangle doen, maar als je risicoavers bent, moet je niet ongedekt schrijven. Het afgelopen jaar bekeken leende zich zeker voor een short strangle. Dat is echter geen garantie voor de toekomst.

  Als u toch een short strangle of Iron condor wil doen, zou ik dat eerder aanraden in de S&P index. Wij hebben de Iron condor Januari opgezet:

  -1 ES C JAN 1500 $1,00(short)

  +1 ES C JAN 1510 $0,60 (long)

  -1 ES P JAN 1370 $2,25 (short)

  +1 ES P JAN 1360 $1,80 (long)

  Totaal ontvangen $0,85

  Harry Klip
  http://www.Optieacademy.nl/

  Beantwoorden
 8. ronald wollendorf
  ronald wollendorf zegt:

  dit vind ik een leuke discussie!

  Ik probeer ook verschillende constructies uit, en altijd eerst op papier en in schaduw portefuiles.

  De constructie die ik nu al een paar maanden uitzet is het volgende.

  Ik schrijf alleen puts OTM

  Voorbeeld.

  4 x P JAN 320 voor 0,50 ontvangen €200,-

  Verkoop CALL 330
  koop CALL 335

  Voor de short call spread heb ik €4,15 ontvangen.(16,00-11,85)

  Bij afloop op experatie boven de 335 moet ik 0,85 bijbetalen voor de call spread en incasseer de geschreven puts 320 voledig winst €115,-
  Is exclusief transactie kosten bij mij 6x 1,95.

  Bij het naar beneden gaan onder de bij experatie tussen 330 en 320 is winst optimaal en incaseer ook die 4,15 van de short call spread.

  Mijn exit strategie tussentijds is bij aex 325. De short call spread is dan niet zoveel meer waard (afhankelijk van de looptijd op dat moment)
  de winst uit de short call spread gebruik ik op dat moment om de geschreven puts terug te kopen.
  Op de geschreven puts heb ik wel ook een stop staan (terugkopen) bij AEX 325.

  Het is dus ook een soort verzekering met nog een constructie
  Er is wel iets meer dan €8000,- margin voor nodig voornamelijk voor de puts de short call spread heb je maar €85,- euro margin voor nodig.

  Ik ben het er uiteraard mee eens dat je moet doen waar je jezelf prettig bij voelt, en dat is voor iedereen anders.
  En altijd andere constructies blijven proberen, je kan er alleen maar van leren

  Beantwoorden
 9. Tjakko Wielinga
  Tjakko Wielinga zegt:

  De meeste argumenten zijn wel op tafel gekomen, desondanks is er een belangrijk aspect dat nog niet is besproken. Bij het raken van een stoploss (in principe gelijk aan de strikes van de shorts) hoeft men niet passief de call- of put spread te sluiten. Er zijn strategieën om de verliezen te beperken en in sommige gevallen kan men van de nood een deugd maken. Het gaat te ver om deze strategieën hier te beschrijven. Hiervoor verwijs ik u naar mijn website waar u een presentatie kan downloaden.

  Beantwoorden
 10. Michael Groenewoud
  Michael Groenewoud zegt:

  Beste beleggers, het eerder door mij in dit forum beloofde seminar is nu gepland op 14 maart 2013 (19:00/22:00), hoofdkantoor RBS te Amsterdam (zuidas schuin tegenover de Vrije Universiteit (VU)).

  Jim Tehupuring (RBS), beursdeskundige, optiespecialist, DFT columnist (RBS) zal zijn favoriete optiestrategie presenteren. Hij zal hierbij o.a. de overeenkomsten en verschillen met de Short Strangle behandelen.

  Zelf zal ik de resultaten van mijn 10 maanden onderzoek over de Iron Condor presenteren en richting geven voor de toekomst.

  Wordt het de Iron Condor of wordt het toch de Short Strangle?

  U kunt zich gratis inschrijven voor dit eenmalig en daardoor al unieke seminar via onderstaande link:

  http://www.weekendbeleggers.nl/index.php?menu_id=180

  Ik hoop u allen deze avond te treffen. Naderhand drankje en hapje.

  Beantwoorden
  • hans Bannink
   hans Bannink zegt:

   Dag Michael en Harm en uiteraard anderen,

   Ik ben erg benieuwd naar het seminar en wil dan ook komen. Ik beleg al vanaf 2008 met succes met de iron condor. Voor 2012 was mijn rendement 20,5%. (zie ook mijn website: http://www.deoptiestrateeg.nl
   Voor 2008 heb ik allerlei criteria onderzocht die nodig zijn bij het opzetten, doorrollen, in en uitstappen van de iron condor.
   Dus als het goed is moet jouw onderzoek positief uitkomen.
   Bij het opzetten van de iron condor is het van belang om de tijdsfactor, VIX en doorrolmogelijkheden in de gaten te houden. Wat dat betreft durf ik mij zowel theoretisch als praktisch een specialist van de iron condor te noemen. Mogelijk kunnen we elkaar helpen om het nog beter te perfectioneren. Ik ontwikkel mij nog steeds verder op dit gebied. Zelf ben ik een onderzoek begonnen om vanuit een straddle over te gaan op een iron condor. Dat hoop ik in juni te hebben afgerond. In het kort komt het erop neer om bij een lage Vix te gaan starten met een straddle en bij een hoge vix gewoon te starten met een iron condor.
   Groeten,
   Hans

   Beantwoorden
   • Joost van der Laan
    Joost van der Laan zegt:

    Hans, leuk dat jij de verschillende condities gaat uitzoeken waarbij Iron Condors en Short Straddles de voorkeur hebben. Ik stuur je over twee weken versie 3.0 van “Winstgevend Beleggen met de Iron Condor Methode”, waarin ik de Short Straddle ook een plaats geef bij een lage VIX (van dit moment. Bij een VIX onder 20 wordt de gekochte put als verzekering van de geschreven put van een bull put spread duurder dan 50% van de ontvangen premie. Ik stel in die situatie voor om een mix te openen van Iron Condors en Short Strangles, zodat je een goede mix krijgt van winstpotentieel en risico. Ik zie er naar uit om tijdens het seminar van Michael overeenstemming te krijgen over een goed gekozen mix van beide optie posities. Bedankt voor jouw bijdrage en tot ziens.
    Joost van der Laan

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.