Liever geen opties op aandelen

FugroAandelen zijn risicovoller dan indices. Om die reden besloten we al de portefeuille Energie en Financiële dienstverlening portefeuille te vervangen door de ETF-portefeuille. En met succes. Reden om ook eens kritisch te kijken naar opties op individuele aandelen voor de portefeuille OptieAlert.

OptieAlert Aandelen werkt, net als de zeer succesvolle portefeuille van OptionAlert Indices ook met short strangles, maar dan niet op indices, maar op individuele aandelen. Het individuele risico dat kleeft aan aandelen zorgt er echter voor dat we regelmatig met onaangename verrassingen worden geconfronteerd.

Fugro op zoek naar de bodem

Zo zagen we enige tijd geleden dat de winstwaarschuwing van Fugro medio juli leidde tot een forse daling van het aandeel. De short strangle op Fugro dook daardoor direct in de min. Het enige dat we toen nog konden doen was de positie sluiten. En gelukkig maar want de koers is sinds die tijd nog verder weggezakt en scherpt regelmatig het diepterecord aan.

Overnamegeruchten van Heineken

De zorgvuldig opgebouwde winst van deze portefeuille verdween door de winstwaarschuwing van Fugro als sneeuw voor de zon. Hierboven op kwamen de overname geruchten van Heineken die de koers van Heineken vleugels gaven. Ook deze short strangle kwam in het rood.

Schrijven van opties op indices veel profijtelijker

optionalert_traderswinkel

Overnames en winstwaarschuwingen horen er nu eenmaal bij als je opties schrijft op aandelen. Het voordeel van opties op indices is dat je daar geen last van hebt. Het risico is dus lager waardoor je ook minder premie ontvangt, maar in de praktijk blijkt het schrijven van opties op indices veel profijtelijker.

Relatieve kosten zijn lager

Het schrijven van opties op indices heeft nog meer voordelen. Zo is de absolute koers van indices hoger waardoor de premie per optiecontract hoger is. Het gevolg is dat de relatieve kosten lager zijn en dus na aftrek van kosten er meer over blijft.

Kleinere spread en korter lopende opties

Ook is de handel in opties op indices meer liquide waardoor de spread (het verschil tussen bied- en laatkoers) kleiner is, waardoor je meer overhoudt. Omdat je meer premie per contract ontvangt is het niet noodzakelijk om hele lange series te schrijven. Voor opties op Unilever, Philips en Heineken schrijven we nu opties voor december 2016 of zelfs 2017.

Tijds- en verwachtingswaarde loopt er harder uit

Omdat de tijds- en verwachtingswaarde juist in de laatste weken er het hardste uitloopt, zijn kortlopende opties veel interessanter. Alleen als we kortlopende opties schrijven op aandelen, dan ontvangen we vaak maar een paar cent, soms niet eens voldoende om de transactiekosten te betalen. Ook daarvoor zijn opties op indices veel interessanter.

Openstaande posities

Ook horen we vaak van klanten dat ze wachten met het innemen van nieuwe posities tot ze een nieuw bericht ontvangen. Posities die reeds zijn ingenomen en nog lopen tot 2017 worden dan door nieuwe klanten niet ingenomen.

Voorkeur aan opties op indices

Om bovenstaande redenen geven wij de voorkeur aan opties op indices en zullen we OptieAlert Aandelen steeds verder integreren met OptionAlert Indices. De laatste 2 berichten voor OptieAlert betroffen al berichten op de AEX en DAX en deze staan op het moment van schrijven in de plus.

short strangle gevonden met Finodex

Zo zagen we recent een mooie kans om een 370/440 punten short strangle op te zetten op de AEX met november-opties. We hebben deze short strangle gevonden met behulp van Finodex.

Op 15 september verstuurden we het bericht:

OptieAlert: wij schrijven (openingsverkoop) 1 put AEX nov 370 en 1 call 440 (short strangle) en ontvangen 1,70 euro als combi. Margin circa 3100 euro

Finodex_short_strangle_AEX-nov

Onder 370 punten

Indien de AEX tussen de grenzen (370 en 440 punten) van de short strangle blijft  dan verdienen we € 1,70 (maal 100 is dat 170 euro per short strangle). Daalt de AEX echter onder 370 punten, dan zal de put 370 snel gaan oplopen, zoals ook is te zien in de bovenstaande grafiek.

Boven 440 punten

Als de AEX daarentegen verder stijgt en boven 440 punten komt, dan moeten we in actie komen omdat dat de 440 call pijn gaat doen. Wel hebben we premie ontvangen waardoor we een buffer hebben. De AEX kan nog 4% stijgen voordat we in de problemen komen.

37% winst op jaarbasis

Zolang de AEX tussen 370 en 440 punten blijft, wordt de tijds- en verwachtingswaarde telkens iets lager. Op basis van de margin van circa 3000 euro per short strangle is een rendement te berekenen van 3,25% in 32 dagen. Op jaarbasis kwam dat op 15 september uit op 37% op jaarbasis. Inmiddels is al een aardig deel van de premie verdampt (actuele koers is nu € 1,30).

Laten doen of zelf beleggen?

U kunt dit systeem ook automatisch laten uitvoeren via Traderswinkel. Als u liever zelf uw strategie wilt bepalen, bijvoorbeeld aan de hand van Finodex, of meer wilt weten hoe dit werkt, kunt u ook een Coachingsdag volgen.

Coachingsdag Opties voor Gevorderden

Op 14 oktober 2014 vindt de Coachingsdag Opties voor Gevorderden plaats. Cees Smit, Martin Hendriks, Douwe Westervaarder, Harry Klip en Jan Robert Schutte nemen u bij de hand in deze Coachingsdag Opties voor Gevorderden.

Grootste geheimen op het gebied van optiebeleggen

Ze praten u he-le-maal bij zodat u precies begrijpt wat opties zijn, wat u ermee kunt en hoe u ze kunt inzetten om uw portefeuille te beschermen en rendement te maken. Ze onthullen hun grootste geheimen op het gebied van optiebeleggen en geven verschillende strategieën prijs. Deze ene dag kan voor u het verschil betekenen tussen geen of wel winst op de beurs.

Als u interesse heeft in deze coachingsdag, dan vernemen we dat graag van u. Kijk voor meer informatie op

Ik ben zeer benieuwd naar wat u hier van vindt. Type uw reactie s.v.p. in het commentaarveld onderaan de column op www.beleggen.com

Met vriendelijke groet,

BeursBulletin.nl

Drs. Harm van Wijk

www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

Harm van Wijk is directeur van BeursBulletin.nl. De auteur heeft diverse posities. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit bericht is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten geven zijn persoonlijke mening weer.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.