Laatste update:

Er zijn door de subprime-leningen inmiddels twee grootbanken van hun troon gevallen, maar het lijkt onmogelijk dat het hierbij stopt. Welke grootbanken zitten nog meer met een soortgelijk probleem? Het kan een domino-effect op gang brengen, dat over de gehele financiële markt zal uitbreiden. Ook Europa kan er behoorlijk door in de problemen komen.

Vorige week moest Bear Stearns $ 3,5 miljard uittrekken om de twee in grote problemen gekomen hedge funds van Bearn Stearns te redden van de ondergang met alle gevolgen van dien voor het financiële stelsel wereldwijd. Hoe dan ook, als deze twee hedge funds in de problemen zijn gekomen door de subprime-leningen, waarom zou het dan bij deze twee blijven? De koers van Bear Stearns zakt inmiddels behoorlijk weg.

Hedge funds

Ik meld, denk ik, al drie jaar hier op de site, dat de hedge fund-sector veel te dominant wordt, te groot en vooral te agressief waardoor het niet anders kan, dat er hierdoor op een onbewaakt moment grote problemen gaan ontstaan. Het lijkt me dan ook onmogelijk dat het bij deze twee op zal houden. Ik denk dat er nog meer gaan volgen. Het enige wat ik in feite niet hoop, is dat er nog heel veel gaan volgen, want dan smelten de miljarden als sneeuw voor de zon weg. Daarbij kunnen enkele tot nu toe dik gevulde grootbanken en investeringsbanken tientallen miljarden verlies gaan maken. Hoe dat werkt kan ik niet snel uitleggen maar als twee van die hedge funds al meer dan $ 3,5 miljard kosten om de plooien glad te strijken, wat dan als er bijvoorbeeld nog tien, twintig of meer van dit soort gevallen bijkomen?

Goldman Sachs

Een van de grootste binnen dit segment is Goldman Sachs. Ik heb het bedrijf al enkele keren als hoofdfiguur binnen de industrie genoemd, zodat men de bank al het grootste hedge fund ter wereld noemt. Ook Goldman zit zeer fors in de subprime-sector waar die problemen zich afspelen. De afgelopen jaren werden er vele miljarden dollars verdiend. Goldman Sachs presenteerde winstcijfers van boven $ 10 miljard, wat meteen de grootste winst ooit door een bedrijf behaald was. De risico`s waren hoog en ja, als men veel risico neemt, kan men heel veel verdienen. Als hetzelfde risico zich echter tegen de bank keert, dan kan er zeer veel worden verloren. Die miljarden winst kunnen net zo goed als sneeuw voor de zon verdwijnen. Ik denk dat Goldman Sachs één dezer dagen ook met enkele vervelende zaken naar buiten kan komen. Als dit klopt dan zal de beurs hierop zeer vervelend op reageren en zullen vooral de financiële waarden verder onder druk komen te staan. En ja, ook ABN AMRO, ING en andere banken in Europa kunnen hierdoor meer dan 10% omlaag.

Exotische beleggingen

Een ander probleem bij de hedge fund-industrie zijn de exotische beleggingen in regio`s waar de afgelopen jaren heel veel winst werd behaald. Ook hier moet met de nodige aandacht naar worden gekeken, want door het domino-effect zullen grootbanken het juist in deze regio`s zeer zwaar krijgen. Door de manier van investeren in deze regio`s (via hefboomconstructies) kunnen hier ook vele miljarden worden verloren. Hierdoor wordt duidelijk dat het één het andere kan aanwakkeren. Het blijft dus zeker niet bij de subprime-sector alleen waardoor het proces zich zal ontwikkelen. Iets om op te letten de komende periode lijkt me.

Carry trade

Een van de grootste problemen bij dit alles blijft de carry trade. Men haalt geld op in Japan tegen een zeer lage rente en met dat geld zet men die constructies op. Zolang de rente in Japan laag blijft, de yen niet duurder wordt en de beleggingen met dat geld genoeg blijven opleveren, dan is er niets aan de hand. Maar als de yen duurder wordt, de rente in Japan stijgt (de economie groeit daar ook goed nu) en er ontstaan zoals nu problemen bij beleggingen, waar men die carry trade voor inzette, dan begrijpt u ook redelijk snel dat deze ontwikkelingen momenteel niet al te gunstig uitpakken.

Opvallend was dat vorige week, voorafgaand aan de aankondiging dat die twee hedge funds in problemen kwamen, de yen plots in waarde daalde. De yen bereikte zijn laagste niveau ooit ten opzichte van de euro en ook ten opzichte van de dollar moest de munt inleveren. Zou men daar wat te hulp zijn geschoten om één en ander zo gunstig mogelijk af te ronden? Het lijkt er sterk op. De euro/yen koers liep op van 161 naar 167 binnen enkele dagen.

Conclusie

Er speelt momenteel veel binnen de industrie van het grote geld, oftewel de risicovolle beleggingen. U weet dat ik hiervoor al geruime tijd waarschuw en dat het hier behoorlijk mis kan gaan als de verhoudingen niet meer kloppen. U weet natuurlijk ook dat die verhoudingen ten koste van alles intact worden gehouden om een drama te voorkomen. Er is helaas geen weg meer terug, dus men moet het in balans zien te houden. Toch is het zo dat men dit niet tot het oneindige vast kan houden, want enkele onvoorziene problemen, zoals nu met de subprime-sector, kunnen die balans dusdanig verstoren dat een malaise niet uit kan blijven. En zoals ik aangaf, zal het een het andere aanwakkeren tot de verhoudingen weer normale proporties aannemen. Helaas zal dit tientallen miljarden dollars en wie weet honderden miljarden dollars kosten. Die schade moet ergens door worden betaald en dan komen we uit bij alle grote banken die de afgelopen jaren ook volop hebben kunnen profiteren van de winsten hiervan.

Guy Boscart, US Markets

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.