Litecoin: waarom het interessant is om in 2020 in litecoins te beleggen?

Litecoin: waarom het interessant is om in 2020 in litecoins te beleggen? Beleggen in cryptovaluta wordt steeds populairder, zo ook investeren in litecoin. Naast de bekende bitcoin zijn er namelijk nog veel meer cryptomunten op de markt en één daarvan is de litecoin. Op dit moment benadert de laatstgenoemde munt de bitcoin nog niet in populariteit, maar de verwachting is dat hier snel verandering in komen komen. Het lijkt steeds interessanter om in litecoins te beleggen en waarom dat zo is, gaan we toelichten in dit artikel.

Wat is een litecoin?

Veel mensen zijn bekend met het begrip bitcoin: een digitaal betaalmiddel dat behoort tot de zogenaamde cryptovaluta. Er zijn echter nog meer van dergelijke betaalmiddelen, waaronder de litecoin. Alle cryptomunten, behalve de bitcoin, noemen we altcoins. Hiertoe behoort ook de litecoin en dit is zelfs één van de eerste altcoins ter wereld. De litecoin is bedacht door Charly Lee een oud- medewerker van Google. Evenals de bitcoin kun je met de litecoin ook digitaal betalen zonder dat er een derde partij (bijvoorbeeld een bank) aan te pas komt.

Boek “Hoe verdien je geld met de Bitcoin zonder technische kennis en zonder veel risico te lopen?”

De belangrijkste vragen én antwoorden over de Bitcoin in 1 boek geschreven door 5 Bitcoin experts. Overzichtelijk ingedeeld en zeer toegankelijk geschreven.

Bestel het boek op https://start.beleggen.com

bitcoin + boek alt

Hoe werkt een litecoin?

Net als bij de bitcoin kun je met een litecoin heel snel een bepaalde waarde van de ene persoon naar de andere verzenden. Een ondernemer uit New York kan bijvoorbeeld binnen een paar seconden een betaling doen aan een ondernemer in Amsterdam. Vergelijk het maar met het versturen van een e-mail. Dit verzenden gaat via een zogenaamde ‘blockchain’, een publiek kasboek die de transactie registreert. Beide ondernemers ontvangen een bewijs van betaling en van ontvangst. Het grote voordeel van transacties met litecoins is dat je weinig transactiekosten hebt. Er zijn geen banken of creditcardondernemingen bij betrokken die ook een (behoorlijk) percentage van het bedrag opeisen.

Litecoin

Hoe kom je aan litecoins?

Er zijn verschillende soorten manieren om aan litecoins te komen. Hieronder geven we een aantal mogelijkheden.

  • Je kunt litecoins Het is mogelijk om deze aan te schaffen via een broker (een beleggingsmakelaar) of via diverse financiële instellingen. In de meeste gevallen maak je dan eerst een account aan en ook een zogenaamd ‘litecoin wallet’. In de wallet bewaar en beheer je je litecoins. Je kunt een aantal coins kopen (bijvoorbeeld twee, drie of vier) maar ook een gedeelte van een litecoin. Dan geef je aan voor welk geldbedrag je litecoins wilt aanschaffen. De litecoin heeft een bepaalde koers. Het geldbedrag wordt aangepast aan de koers.
  • Het is ook mogelijk om litecoins te ontvangen voor goederen of diensten die je levert aan een bepaalde partij. De litecoin is een betaalmiddel, dus je kunt je laten uitbetalen in deze cryptomunt. Er zijn tegenwoordig zelfs goede doelen die werken met litecoins.
  • Dan is er ook nog een mogelijkheid om litecoins te Als je gaat minen, werk je zelf mee aan het transactieproces. Er zijn diverse computers over de hele wereld die deze transactieprocessen mogelijk maken. Je kunt hier ook aan meedoen en je wordt dan uitbetaald in litecoins. Minen is niet voor iedereen weggelegd. Je moet over een behoorlijk grote technische kennis beschikken en daarbij flink investeren in apparatuur.

Wat kun je met de litecoin?

  • In eerste instantie is een litecoin een betaalmiddel. In principe zou je bijvoorbeeld een kop koffie hiermee moeten kunnen betalen. Zover is het nu nog niet, maar er komen wel steeds meer plekken waar je met de litecoin kunt betalen. Veel mensen vinden dit nog steeds een beetje vreemd. Je kunt een litecoin immers niet vasthouden zoals een bankbiljet. Toch is de verwachting dat het aantal betalingen met cryptomunten alleen maar zal toenemen.
  • Je kunt je litecoins ook gebruiken om te beleggen. Veel investeerders kopen nu litecoins en hopen dat de koers in de toekomst flink zal stijgen. In tegenstelling tot valuta als de euro of de dollar is het aantal litecoins vooraf bepaald. Er zullen niet meer dan 84 miljoen litecoins in omloop komen. Als de vraag stijgt, zal de waarde ook stijgen en kunnen beleggers hun slag slaan. Verderop in dit artikel wordt uitgebreid ingegaan op beleggen in litecoins.
  • Je profiteert van snelle en goedkope transacties. Stel je wilt geld overmaken naar familie in Nigeria. Een bank rekent al snel een flinke commissie en het kan ook wel enkele dagen duren voordat het geld op de rekening staat. Daar heb je met transacties in litecoins geen last van. Binnen enkele minuten is de transactie geregeld en de kosten hiervan bedragen ongeveer twintig eurocent.

Voordelen van de litecoin

De litecoin heeft een behoorlijk aantal voordelen. In het verleden heeft deze cryptomunt al zeer grote stijgingen laten zien, zoals eigenlijk geldt voor alle cryptovaluta. We noemen hier de belangrijkste voordelen.

  • De litecoin heeft een grote volatiliteit. Dat wil zeggen dat de koers snel stijgt en snel daalt. Voor beleggen op korte termijn (speculeren) is dit zeer interessant. Je koopt de litecoin als de koers laag is en verkoopt als deze hoog is. Je kunt zelfs binnen enkele minuten veel geld binnenhalen. Je moet echter wel goed weten wat je doet voordat je gaat traden natuurlijk.
  • Je kunt ook in litecoins handelen als het weekend Reguliere handelsbeurzen zijn dan gesloten, maar de handel in cryptovaluta vindt 24 uur per dag en zeven dagen per week plaats.

Nadelen van de litecoin

Beleggen in de litecoin heeft ook nadelen. Deze noemen we natuurlijk ook.

  • De grote volatiliteit van de litecoin kun je ook als een nadeel zien. De koers van de cryptomunt kan ineens flink instorten. Dan ben je binnen enkele minuten zomaar heel veel geld kwijt. Bij beleggen op korte termijn kan het flink tegenzitten en daarom is het belangrijk om je goed bewust te zijn van de risico’s. Gemiddeld verdient slechts 1% tot 10% van de handelaren geld met traden. Zonder strategie en discipline om de strategie uit te voeren, is de kans op succes nihil.
  • In litecoins wordt veel gehandeld door speculanten. Meestal zijn speculanten geen beleggingsexperts en reageren vooral op nieuwsberichten. Dit verklaart voor een groot deel de grote volatiliteit. Het kan daardoor heel snel alle kanten opgaan met de litecoin. Probeer dus altijd je risico te spreiden, bijvoorbeeld door in meerdere soorten cryptovaluta te investeren. Beleg ook altijd met geld dat je kunt missen, want anders kan beleggen in litecoins een riskante aangelegenheid worden.

Waarom beleggen in de litecoin interessant is?

Je zou bijna denken dat als er zoveel risico’s aan beleggen in litecoins zijn verbonden, waarom mensen dit dan toch doen. Echter, als je het slim aanpakt, kun je op korte termijn veel geld verdienen aan beleggen in litecoins. Bij een slecht nieuwsbericht kan de koers van litecoin enorm dalen. Dat is niet het juiste moment om de munten te gaan kopen. Het verleden wijst uit dat na een snelle daling vaak een verdere koersdaling volgt. Volg dus de trend. Er komt echter altijd weer een “end aan de trend.” Dan is het moment gekomen om de munten te verkopen. Het klinkt gemakkelijk, maar in de praktijk kan deze vorm van handelen heel erg tegenvallen. Het is in ieder geval heel belangrijk om een systeem te hebben als je gaat traden in litecoins.

Boek In 10 stappen succesvol beleggen. Bouw een maandelijks inkomen met aandelen en opties

Bestel NU en ontvang tijdelijk het boek GRATIS. Ik betaal het boek, jij alleen de verzendkosten. Je wordt stap voor stap begeleid en geniet van een 30 DAGEN NIET GOED GELD TERUG GARANTIE Bestel het boek op www.10stappen.com/gratis

boek 10 stappen

Wat is het geschikte (ver)koopmoment?

Als je beleggen in litecoins, wil je natuurlijk een zo hoog mogelijke winst behalen. Dat betekent dat je coins het beste kunt verkopen als de koers op zijn hoogst staat. De vraag is vanzelfsprekend: wanneer is dat? Cruciaal in dit verhaal is een goede timing. We hebben al gezegd dat je een systeem moet hebben. Bij negatieve nieuwsberichten raken eigenaren van litecoins in paniek en gaan ze hun coins verkopen, waardoor de koers daalt. Dit kan een geschikt moment zijn om te gaan verkopen. Bij positieve nieuwsberichten is er sprake vaneen bepaalde euforie en stijgt de koers. Op die momenten is het vaak aantrekkelijk om te gaan kopen. Door een bewezen systeem, een strategie te volgen, kun je proberen in te schatten wanneer de koers weer zal dalen en dat is het juiste verkoopmoment. Belangrijker is nog om te verkopen wanneer je ziet dat je visie niet uitkomt. Gebruik dus altijd een stop loss.

Beleggen op lange termijn

Ondanks dat de litecoin geschikt is voor beleggen op de korte termijn, zijn er ook mensen die hierin beleggen op de lange termijn. Je koopt een aantal litecoins en je hoopt dat op lange termijn de koers hiervan structureel is gestegen. Het risico dat je loopt, is dat de munt kan crashen en dan heb je niks meer, maar in principe geldt dit voor alle beleggingen. Daarnaast kan het ook zijn dat de litecoin daalt in populariteit en niet zal stijgen op lange termijn. Er zijn echter ook mensen die zoveel vertrouwen hebben in cryptomunten dat ze een groot deel van hun bezittingen hebben verkocht en omgezet hebben in cryptovaluta (zie ook https://bitcoinmagazine.nl/2019/06/didi-taihuttu-bitcoin-btc/)

Spreid je risico

Als je van plan bent om te gaan beleggen in litecoins is het verstandig om je risico te spreiden. Bedenk in ieder geval dat iedere belegging risico’s met zich meebrengt. Beleg daarom alleen met geld dat je kunt missen. Door je risico te spreiden, beperk je deze ook. Een handige tip is om te gaan beleggen volgens het ‘drie tot één principe’ Dit betekent dat je niet in één maar in minimaal drie verschillende cryptomunten investeert. Op deze manier heb je minder last van hoge stijgingen en diepe dalingen en het risico vlak je zo veel meer af. Er is dan hopelijk altijd wel één munt bij die stijgt, dus die vangt eventuele dalingen weer op. Zo bouw je een mooie portefeuille op die je rustig in de gaten kunt houden.

Litecoin in dollars

Stap gefaseerd in en uit

Je kunt risico’s ook beperken door gefaseerd litecoins te (ver)kopen. Dit houdt in dat je niet in één keer je hele budget investeert, maar bijvoorbeeld maandelijks een bepaald bedrag investeert in de munt. Je houdt de koers en de nieuwsberichten niet meer in de gaten. Je koopt en verkoopt op een vast moment voor een bepaald bedrag en langzaam maar zeker groeit je aantal litecoins. Soms tegen een hoge koers, dus minder litecoins en soms tegen een lage koers en dan ontvang je veel coins. De winstmarges zijn misschien kleiner, maar de risico’s ook door het gespreid instappen.

De toekomst van de litecoin

De toekomst laat zich al niet gemakkelijk voorspellen en dat geldt ook voor de toekomst van de litecoin. Het is in ieder geval duidelijk dat cryptovaluta steeds populairder worden en dat hier steeds meer in gehandeld zal worden. Wat dat betreft ziet de toekomst van de litecoin er positief uit. Aan de andere kant is de litecoin niet de enige cryptomunt die er bestaat, er zijn er zelfs honderden. De vraag is of de litecoin zich in de toekomst kan onderscheiden als belangrijke cryptomunt. Stel dat de litecoin steeds meer als betaalmiddel wordt geaccepteerd door webshops. Dan kan deze munt doorgroeien in de financiële markt. Het kan echter ook gebeuren dat een andere cryptomunt de rol van de litecoin overneemt. De toekomst zal het uitwijzen.

Het verschil tussen de litecoin en de bitcoin

De bitcoin is een cryptomunt waar op dit moment veel in wordt gehandeld en bekend is bij veel mensen. Daarom zetten we de verschillen tussen beide munten voor je op een rijtje.

  • De snelheid in transacties is bij de litecoin vier keer sneller dan de bitcoin. Hierdoor worden transacties in litecoins veel sneller verwerkt dan die in bitcoins.
  • De litecoin is een stuk duurzamer dan de bitcoin. Het minen van een litecoin kost minder rekenkracht, waardoor er minder energie wordt verbruikt.
  • Het aantal bitcoins dat op de markt komt, is vastgesteld op 21 miljoen. Van litecoins zullen er 84 miljoen op de markt komen. Dit is vier keer zoveel. De verwachting is dat de prijs van de litecoin hierdoor relatief laag zal blijven en daardoor beter te verhandelen.
  • Experts zien de verhouding tussen de bitcoin en de litecoin als de verhouding tussen goud en zilver. Litecoins hebben dus zeker veel mogelijkheden en koersstijgingen zijn zeker niet uitgesloten.
  • Het is niet mogelijk om met een bitcoinminer litecoins te minen en andersom.

De litecoin en de belasting

Ook over litecoins moet je belasting betalen. Ze worden namelijk gezien als (een deel van je) vermogen. Daarom vallen litecoins in box drie van het belastingstelsel als ‘overige bezittingen’ en je betaalt hierover vermogensbelasting. De belastingdienst gaat uit van de waarde van munt op 1 januari van het belastingjaar. Dit kan erg nadelig uitpakken. Stel dat de waarde van de litecoin op 1 januari heel hoog was en op 31 december heel laag. Dan zijn, ten eerste, je litecoins minder waard en je betaalt er ook nog eens hoog bedrag aan belasting over. Andersom kan dit natuurlijk ook voordelig voor je uitpakken. Ook daarom blijft het interessant om goed na te denken over beleggen in litecoins.

Meld u aan voor de gratis online training. Succesvol beleggen….in nog geen 10 minuten per week. Klik hier www.beleggen.com/training

Met vriendelijke groet,

Harm van Wijk

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.