Lokale aandelen-top 5 dividendbetalers

In de voorgaande bijdragen gingen we in op de top 5 dividendbetalers van de AEX, de top 5 dividendbetalers van de AMX en de ASCX-top 5 dividendbetalers. Om het beeld compleet te maken, kijken we ditmaal naar de overige aandelen, ofwel de lokale aandelen. Ook voor deze aandelen geldt natuurlijk dat kleinere aandelen veelal een hoger rendement opleveren dan de grotere aandelen.  Ook hier treffen we een aantal interessante fondsen voor beleggers die op zoek zijn naar een hoog dividend. We beginnen weer met het lijstje toppers:

 • Batenburg                    15,53%
 • Volta Finance               9,77%
 • Reesink                       8,83%
 • Hydratec                      6,25%
 • Royal Dutch Shell B       5,15%

Nummer 1: Batenburg

batenburg

Batenburg fabriceert en installeert elektrische installaties en telecommunicatieapparatuur. Het bedrijf produceert elektronische en mechanische onderdelen, producten voor procesbesturing en cybernetica en installeert proces automatisering apparaten en telecommunicatie netwerken.

De Batenburg Groep bestaat uit twaalf werkmaatschappijen in Nederland en België met circa 950 medewerkers en richten zich op de sectoren industrie, utiliteitsbouw en infrastructuur. Op Bloomberg komen we de volgende cijfers tegen:

 • Koers: € 22,54
 • Dividendrendement (ttm) 15,528%
 • Koers-winstverhouding (trailing) 11,547

Bij het dividendrendement dient wel opgemerkt te worden dat het beeld wordt vertekend door een jubileumdividend in het kader van het 100-jarig bestaan van Batenburg Beheer N.V. Het dividend over 2010 bestaat voor € 2,4 miljoen uit regulier dividend en voor € 6,0 miljoen uit jubileumdividend (per aandeel € 1,00 regulier dividend en een jubileumdividend van € 2,50). Volgens de VEB gaat het om het tevreden houden van activistische aandeelhouders die ontevreden zijn over het afwijzen van een overnamebod van private equity partij Nimbus.

Nummer 2: Volta Finance

Volta Finance is een closed-end beleggingsmaatschappij beheerd door AXA Investment Managers. Het bedrijf streeft naar behoud van kapitaal en een stabiele stroom van inkomsten aan haar aandeelhouders via jaarlijkse dividenden. Volta Finance investeert in zakelijke kredieten, collateralized debt obligations en andere asset backed securities, hefboom leningen en ander schuldpapier. Op Bloomberg komen we de volgende cijfers tegen:

 • Koers: € 3,89
 • Dividendrendement (ttm) 9,769%
 • Koers-winstverhouding (trailing) Niet beschikbaar

Nummer 3: Reesink

Koninklijke Reesink N.V. is één van de oudste handelshuizen van Nederland (1786) en is actief in de zakelijke handel in Nederland van metalen, pijpen en hulpstukken, transmissie en pneumatische componenten, badproducten, installatie apparatuur, maar ook draadproducten en sluitingmaterialen, verf, lijm- en kitslib, huishoudelijke producten, tuinproducten, landbouwmachines, persoonlijke beschermingsmiddelen en producten voor het beheer van bos en park. Op Bloomberg komen we de volgende cijfers tegen:

 • Koers: € 79,25
 • Dividendrendement (ttm) 8,83%
 • Koers-winstverhouding (trailing) 9,1

Nummer 4: Hydratec

Hydratec Industries NV ontwikkelt en produceert synthetische verpakkingsmateriaal en plastic producten. De producten bestaan uit verpakkende materialen en een breed scala van plastic producten zoals thermoplastisch rubber, biologisch afbreekbare polymeren, en verschillende kunststoffen. Op Bloomberg komen we de volgende cijfers tegen:

 • Koers: € 15,70
 • Dividendrendement (ttm) 6,25%
 • Koers-winstverhouding (trailing) 5,963

Nummer 5: Royal Dutch Shell B

Tot slot treffen we Royal Dutch Shell B aan. Royal Dutch Shell zoekt, produceert en verfijnt aardolie. Het bedrijf produceert brandstoffen, chemicaliën en smeermiddelen. Shell bezit en exploiteert wereldwijd benzine tankstations. Gewone aandelen van klasse A (Royal Dutch Shell A) en klasse B (Royal Dutch Shell B) hebben identieke rechten, behalve met betrekking tot het dividend. Dividend op gewone aandelen van klasse A zijn onderworpen aan Nederlands dividend belasting. Op Bloomberg komen we de volgende cijfers tegen:

 • Koers: € 23,895
 • Dividendrendement (ttm) 5,146%
 • Koers-winstverhouding (trailing) 8,894

Concluderend, kunnen we stellen dat ook de top 5 van de lokale fondsen een nog beter dividendrendement biedt dan de grotere en middelgrote bedrijven en vergelijkbaar met de kleinere aandelen van de ASCX-index. Net als de AEX-aandelen, de AMX-aandelen en de ASCX-fondsen worden de lokale fondsen niet bijzonder hoog gewaardeerd.

Voor de kleinere fondsen speelt het risico om de stukken weer te kunnen verkopen natuurlijk wel een rol. De AEX-aandelen zijn doorgaans goed verhandelbaar. Bij kleinere aandelen kan het voorkomen dat men noodgedwongen de aandelen langer moet aanhouden dan gewenst. Onbedoeld kan het dan zo een lange termijn belegging worden.

Niet elk aandeel met een hoog dividendrendement is dan ook een goede belegging. Aandelen worden pas interessant als opnieuw (of meer) winst wordt gemaakt, hun koers in een opgaande trend zit en de ondernemingen het dividend verhoogd hebben.

In de afgelopen elf jaar leverde bovenstaande strategie met de tien beste aandelen uit de Euronext 100 en Next 150 indices een samengesteld rendement op van 12,5% per jaar versus een jaargemiddelde van -2,6% voor de Eurostoxx 50, de Europese hoofdindex. In de grafiek van de DividendPortefeuille ziet u deze strategie in vergelijking met de EuroStoxx50. Kijk voor meer informatie op http://www.beursbulletin.nl/acties/id

dividend

Ik kijk uit naar ideeën, tips en gedachten over deze bijdrage. Type ze s.v.p. in het commentaarveld onderaan de column op www.beleggen.com

Drs. Harm van Wijk

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.