Maak slim gebruik van de stop loss

De laatste maanden krijg ik helaas met enige regelmaat e-mails van beleggers die uit een positie geschud zijn omdat de stop loss die ze bij de bank of broker hadden ingesteld, heel even geraakt werd, waarna het aandeel daarna weer terug naar de oude koers ging. Voor de belegger is dat natuurlijk heel vervelend, want in feite was er niets aan de hand, maar in feite is alleen even snel zijn order tegen een ongunstige koers uitgevoerd. In plaats van een bescherming maakt de stop loss het de belegger juist kwetsbaar.

Of dat zomaar mag? Het antwoord is in principe ‘ja’, tenzij… Gaat u er echter maar vanuit dat u door een marketmaker of handelaar een kunstje geflikt is. Dat mag. Als particuliere belegger moet u de stop loss daarom slimmer gaan gebruiken. Alleen dan voorkomt u dat anderen u uit de markt drukken.

Het gebruik van het stop loss-niveau is in mijn ogen onontbeerlijk. Een gedegen belegger bedenkt voor zichzelf altijd een punt waarop de positie gesloten gaat worden. Dat doet hij om winsten vast te klikken en om verliezen niet te ver te laten oplopen. Het is alleen de vraag of u zo nodig altijd de order al bij de bank moet ingeven. Er is namelijk ook zoiets als een Koers SMS om u te waarschuwen.

Het voordeel daarvan is dat u uw positie niet prijsgeeft aan de markt. Een stop loss wordt namelijk zichtbaar in het boek. Zeker op een slappe dag kunnen oude orders wel eens voor iedereen zichtbaar worden en kan uw tegenpartij er wel eens op aansturen dat die oude order heel even uit het boek gewipt wordt. Als u echter uw order nooit in het boek hebt gelegd (nog niet hebt doorgegeven), dan weet niemand op welke niveau u bereid bent tot verkoop. Het grapje zal veel moeilijker uit te voeren zijn. Immers, een koers kan wel enkele seconden laag gezet worden, maar dit minutenlang volhouden is een ander verhaal. Met uw koersSMS bent u waarschijnlijk toch een paar minuten verder, voordat u de order kunt doorgeven. Als u dan ziet dat de koers alweer terug is, weet u dat een ander een oortje is aangemeten.

Een reden om ‘kortstondig’ toch de stop loss mogelijkheid te gebruiken is er als u even niet de tijd voor de beurs kunt vrijmaken. Zodra u echter terug bent, haalt u die order zo snel mogelijk weer uit het boek. Zo heeft u wel het gemak van een portefeuillebewaking, maar maakt u de kans zo klein mogelijk dat u het slachtoffer wordt van een slimme marketmaker of handelaar.

 Tom Lassing, Beursbox.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.