Maart roert zijn staart

Maart roert zijn staart. De overkomende donkere wolken zijn zichtbaar, in elk geval op de beurs. De beurzen staan aan de vooravond van een grotere beweging. De ‘tides’ laten zien dat de maand maart veel verliesdagen kent. Of dat ook betekent dat de beurzen hard onderuit gaan, blijkt daar niet uit. Echter, het aantal dagen in de tweede helft van de maand maart dat mijn analyses dalingen voorspellen, in verhouding tot het aantal dagen dat stijgingen verwacht worden, is ongeveer 4:1. Daarom mag aangenomen worden dat een flinke dip waarschijnlijk is.

Een goede indicator om te onderzoeken waar de draaipunten zich bevinden, is de Tidal Sum. De Tidal Sum is de optelsom van de hoogste en de laagste waarden van hoogtij en laagtij, en van de zogenaamde ’tidal swings’. ‘Tidal swings’ geven de amplitude aan tussen hoogtij en laagtij. In de bijgaande grafiek is zichtbaar dat de Tidal Sum een top maakt op maandag 1 maart. Dit hangt samen met de volle maan van 28 februari. Een top in de Tidal Sum geeft hoge waterstanden aan, hetgeen doorgaans wil zeggen dat er een grote aantrekkingskracht is van de zon en de maan ten opzichte van de aarde. Tijdens volle maan is de mens, zo blijkt uit allerlei onderzoek, emotioneler, agressiever en meer gestrest dan op andere dagen. Dergelijke emotionele dagen zal de belegger er gemiddeld genomen ook eerder toe brengen, om zijn aandelen te verkopen.

tidal sum

Dit was vorige week ook zichtbaar in de indices. De AEX bereikte bijvoorbeeld vrijdag 26 februari, dus min 1 handelsdag ten opzichte van 1 maart, een bodem op 313 punten. Sindsdien is de index alweer fors gestegen. Wat nu te verwachten wanneer we kijken naar de Tidal Sum?

AEX

De Tidal Sum plaatst een bodem op 9 maart. Tussendoor zien we een hobbel rond 5 maart. Een bodem in de Tidal Sum betekent doorgaans een top in de markten. We weten echter dat inversies kunnen optreden. Met behulp van mijn ITS-indicator zijn die inversies inzichtelijk te maken. Zo geeft deze indicator aan dat we op 4 maart een top bereiken (plus of min 1 dag). Daarnaast zegt de indicator dat we op 5 maart (plus of min 1 dag) een bodem gaan plaatsen. Hetgeen de indicator aangeeft op 4/5 maart komt feitelijk overeen met het hobbeltje dat de Tidal Sum-grafiek laat zien. Wat gebeurt er vervolgens ná 5 maart? Is een top op 9 maart (plus of min 1 dag) inderdaad denkbaar of treedt tussendoor nog een inversie op? Dit is na te lezen in mijn laatst verschenen nieuwsbrief.

Elmer Hogervorst
www.goudtekoop.nl
www.hogervorstadvies.nl

Elmer Hogervorst is auteur van de tweewekelijkse publicatie ‘de Zon, de Maan en uw Beleggingen’. U kunt gratis het exemplaar van 8 februari jongstleden hier downloaden.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.