Lang verwacht, maar dan toch nog onverwacht gekomen: een correctie. Dat is even wennen nadat we sinds het eerste kwartaal van 2003 alleen maar zijn gestegen. Er waren wel wat geluiden, maar die werden niet serieus genomen. Zo steeg de rente en de inflatie de afgelopen maanden en dat gaat moeilijk samen met stijgende aandelenkoersen. Het moest er van komen en toch doet het pijn als de koersen dalen.

Sectoren die de afgelopen maand extra last hadden waren Technology, Industrial Goods & Services en Insurance. Deze sectoren daalden met meer dan 6%, wat fors te noemen is. De sector Industrial Goods & Services wordt vertegenwoordigd door bijvoorbeeld Siemens, Schneider Electronics, Deutsche Post en het Nederlandse TNT. Sectoren die zich goed hielden in deze koersdaling waren Retail, Utilities en Health Care. Frappant is te vermelden dat de toppen van Utilities en Health Care al in februari en maart gemaakt zijn. Kortom, geen enkele sector wist zich te onttrekken aan deze correctie, wel deed de één wat harder mee dan de ander.

Overzicht mei 2006

Met een min van ongeveer 5% is het marktgemiddelde gedaald. Het verschil tussen het gemiddelde van de beste en slechtste sectoren is deze maand 3,65%, wat vergelijkbaar is met de voorgaande periode.

Tabel 1: Sectoroverzicht mei 2006

Fundamenteel lijkt het wel goed te zitten. Natuurlijk zal een hogere rente voor ondernemingen blijvend zorgen voor hogere kosten. Toch was de maand mei positief voor de bedrijfswinstontwikkeling. Zo steeg voor de Dow Jones Stoxx 50 de gemiddelde winst per onderneming met 1,8% en voor de veel bredere Dow Jones Stoxx 600 zelfs met 2,7%.

Fundamenteel overzicht

Tabel 2: Fundamenteel overzicht

Tijdens koersdalingen zijn er ook positieve effecten te vinden. Het dividendrendement gaat omhoog, maar ook de koers-winstverhouding wordt lager. Zeker nu de winsten oplopen en de koersen dalen is dat een win/win situatie.

De bedrijfswinsten zijn vanaf 1 januari 2006 voor de Dow Jones Stoxx 600 met 14,2% naar boven bijgesteld. Nu de koersen op de stand van begin dit jaar staan en de bedrijfswinsten per saldo zijn toegenomen, is de koers-winstverhouding met ongeveer 10% gedaald. Met een waarde van 12,7 mag de markt niet duur worden genoemd. In de grafiek is te zien dat alleen in april vorig jaar de koers-winstverhouding lager was.

Koers-winstverhouding Dow Jones Stoxx 600

Grafiek 1: Koers-winstverhouding Dow Jones Stoxx 600

Sectoren waarvan de bedrijfswinsten niet opwaarts zijn bijgesteld zijn Health Care (-3,0%), Automobiles & Parts (-0,3%) en Retail (-0,1%). Doordat 15 van de 18 sectoren een positieve bijstelling van de winst hadden, lijkt het klimaat voor aandelen nog niet helemaal negatief te zijn.

Resumerend

Een correctie is meestal goed voor de markt, de lucht loopt er een beetje uit. Dat is nu gebeurd. Doordat de bedrijfswinsten sinds het begin van dit jaar met meer dan 14% zijn gestegen, zijn de aandelen relatief goedkoper geworden. Ook het dividendrendement is aantrekkelijker geworden voor veel sectoren. Hebben we de daling nu gehad? Vaak is dat niet zomaar te zeggen, want technisch gezien is de trend nu negatief waardoor het negatieve sentiment nog even kan aanhouden. Ook het bekende gezegde: ‘Sell in may and go away, but remember to come back in september’ dat vrijwel iedereen kent, speelt een rol. Dat zou ook dit jaar wel weer eens op kunnen gaan. Met deze wetenschap kunt u rustig aan met ‘bodemvissen’ beginnen, want de ondertoon blijft positief.

Eelco Ubbels, Triple Assets

Triple Assets

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.