Markt overspoeld met geld

Monetaire basisDe markt wordt de komende maanden overspoeld met geld. William Porter van Credit Suisse (CS) schrijft over verhalen van een liquiditeitsbehoefte “tot $ 10 biljoen.” $ 10.000.000.000.000 dus. Bij de vorige tender heeft de ECB reeds € 500 miljard (een half biljoen) in de markt gepompt.

De banken gebruikten het geld voor staatsobligaties en als liquiditeitsbuffer. De gelden die worden aangehouden bij de ECB bereiken vrijwel dagelijks nieuwe records. De deposito’s liepen deze week op tot het recordbedrag van € 528,2 miljard. De onzekerheid over de redding van Griekenland en de afwaardering van een groot aantal eurolanden wakkeren de onzekerheid aan. Gezien de uitstaande credit default swaps (soort verzekering tegen een faillissement) is het natuurlijk de vraag of beleggers instemmen met een vrijwillige afwaardering (haircut) van de Griekse schulden met 68%. Ze zijn niet gek.

De 10-jaarsrente in Portugal liep op naar een record van bijna 15%. De 1-jaarsrente in Griekenland liep overigens vandaag op tot 460%. De Nederlandse rente daarentegen boekt alleen maar diepte records. De 10-jaarsrente in Nederland viel terug naar een dieptepunt van 2,1%, aanzienlijk minder dus dan de inflatie (officieel gedaald naar 2,7% in december van 3% in november) en om nog maar te zwijgen van belasting (1,2%).

De Amerikaanse technologie-index Nasdaq wist de consolidatiedriehoek, waarin de index al maanden klem zat, aan de bovenzijde te verlaten. De top van oktober is inmiddels gepasseerd. De technologie-index vormde in november een ‘positieve reversal’: de index vormde een hogere bodem, terwijl de RSI een lagere bodem vormde ten opzichte van de bodem in oktober. Dit impliceerde een koersdoel boven de top van oktober. De afgelopen maanden lijkt zich weer een stijgende trend te vormen. Ook kunnen we vaststellen dat de RSI de ‘bear range’ heeft verlaten. De RSI zal nu ‘overbought’ moeten worden om de ‘bull range’ te bevestigen.

De S&P500 probeert aan de bovenzijde van de brede bandbreedte tussen circa 1100 en 1300 punten te breken. De brede Amerikaanse index heeft daarmee de aanval weer geopend op de top van 2011. De koopkrachtindicator zal nu ‘overbought’ moeten worden om de kracht te tonen. De S&P500 zal de top van oktober rond 1300 punten nog wel definitief moeten passeren om de laatste twijfels weg te nemen. De Dow Jones blijft ook in een stijgende trend. De ‘moeder aller indices’ probeert tevens de toppen van 2011 te bereiken. Ook de Dow Jones Transportation Average bevestigt deze stijgende trend. Volgens de Dow Theorie van Charles Dow moeten de Industrials en de Transportations elkaars trend bevestigen. Dat ziet er dus nog steeds bemoedigend uit.

Euro/Australische dollar zakt steeds verder weg

Euro/Australische dollar zakt steeds verder wegDe Euro/Australische dollar zakt steeds verder weg. De euro ten opzichte van de Australische munteenheid scherpte het laagste punt van de afgelopen 21 jaar opnieuw verder aan. Sinds oktober 2008 is de euro ruim 40% goedkoper geworden. De massale interventie van de diverse centrale banken om de euro te steunen, had slechts kortstondig effect. De euro consolideerde in 2011, maar nadat de steunzone het begaf, is de euro gedaald tot onder AUD 1,23. De meerjarig dalende trend heeft hierdoor een nieuwe impuls gekregen. Negen Europese landen kregen van kredietbeoordelaar Standard & Poor’s een lagere waardering. S&P heeft vervolgens ook de beoordeling van het Europese noodfonds EFSF verlaagd.

Goud weer op weg naar recordniveau

Goud weer op weg naar recordniveau De prijs van goud uitgedrukt in euro’s heeft de aanval weer geopend op de recordstand van € 1357,57 per ounce (31,1034768 gram). Dit komt overeen met € 43.647 per kilo, fors meer dus dan de € 8322 per kilo die in 1999 werd betaald. Momenteel worstelt de goudprijs weer met de € 1300-grens zodat het record op enkele procenten na is genaderd. De vraag is natuurlijk of de goudprijs zo hoog staat, of de koers van de euro zo laag. De onzekerheid over het verloop van de crisis in Europa drijft beleggers richting veilige havens. Al meer dan een decennium nemen beleggers hun toevlucht tot het glimmende edelmetaal, met als resultaat een recordniveau van $ 1900,30 in september vorig jaar. In dollars gemeten nam goud gas terug, wat kan worden aangemerkt als een correctie binnen de jarenlange stijgende trend. De stijgende steunlijn wist de goudprijs voor een verdere daling te behoeden. De acties van de Fed en de ECB spelen de goudprijs in de kaart.

CAC40 op weg naar top van oktober

CAC40 op weg naar top van oktober De Franse CAC40 is op weg naar top van oktober. Voor veel indices speelt deze top een belangrijke rol. De Franse beleggers hebben een slecht jaar achter de rug. De Europese schuldencrisis heeft de Franse ‘financials’ ongenadig hard afgestraft. In september stond de index op een meerjarig dieptepunt rond 2700 punten. De dalende weerstandslijn uit juli werd afgelopen maand gepasseerd, wat bemoedigend was. De driehoek werd aan de bovenzijde verlaten, maar het beeld blijft neutraal. De hogere bodems sinds september bieden perspectief, maar het gevaar voor de Fransen lijkt nog niet geweken. Het passeren van de top van oktober is van groot belang voor een positiever plaatje.

De Duitse DAX toont hogere bodems en nu tevens hogere toppen. De top van oktober wordt nu aan een zware test onderworpen. Deze weerstand zal tevens moeten worden gepasseerd om de stijgende trend sinds september voort te zetten. De DAX zal meer kracht moeten tonen om echt te overtuigen. De Eurostoxx50 worstelt nog met de top van december en is dus nog niet zo ver. Maar als de banken $ 10 biljoen mogen lenen tegen 1%, dan is de top natuurlijk snel gepasseerd.

Bezoek Facebook en ontvang een e-book: http://www.facebook.com/BeursBulletin

Volg ons ook op Twitter: www.twitter.com/beursbulletin

Link op Linkedin:

Met vriendelijke groet,
BeursBulletin.nl

Drs. Harm van Wijk
Amsterdamsestraat 7-9
1398 BK te Muiden
Telefoon: (+31) (0) 294 76 9 007
Telefax: (+31) (0) 84 750 25 78
E-mail : [email protected]

Url : www.beursbulletin.nl en www.beleggen.com en www.beleggen.com

KvK nr: 34 24 32 58

ps. Overactieve spamfilters blokkeren onze e-mails nog wel eens. Voorkom dit door [email protected]  en [email protected] toe te voegen aan uw email adresboek

pps. Bezoek Facebook en ontvang een e-book: http://www.facebook.com/BeursBulletin
De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.