Markt rekent op Griekse tragedie

Markt rekent op Griekse tragedieDoor het opkopen door de ECB van staatsobligaties van Spanje, Italië, Ierland en Portugal is daar de rente gedaald. Blijkbaar is de ECB of Griekenland vergeten, heeft ze Griekenland opgegeven of is het aanbod eenvoudig te groot. De Griekse rente noteert namelijk nog steeds op recordniveau. De 10-jaarsrente noteert rond 18% en de 2-jaarsrente staat zelfs ruim boven 40%. Hierdoor moet rekening worden gehouden met een faillissement van Griekenland.

Griekenland gaat de begroting en de economie niet meer op orde krijgen, zo verwacht ook NIBC. Met een begrotingstekort van 10% en een economische recessie zijn de problemen te groot. De markt heeft ingeprijsd dat Griekenland niet meer aan zijn verplichtingen kan voldoen. De Athens Stock Exchange General Index blijft dalen, ondanks het herstel van de Europese beurzen afgelopen week.

EFG Eurobank en Alpha Bank, de nummer twee en drie van Griekenland kondigden aan om te fuseren om zo het omvallen te voorkomen. De bankaandelen in Athene stegen die dag circa 30% en de Athens Stock Exchange General Index klom die dag 14%. Er is echter nog ruim 400% stijging nodig om op het niveau van 2007 te komen.

De Eurostoxx50 weet ook nog niet te overtuigen. De brede Europese index verloor in augustus circa 14% en bereikte een meerjarig dieptepunt. De index bereikte op 11 augustus een laagste niveau net boven 2000 punten, waarna de Eurostoxx50 is gaan consolideren. Erg overtuigend is het niet en de index zal aan de bovenkant van het consolidatiepatroon moeten uitbreken, wil het beeld minder negatief worden.

De Duitse DAX blijft opvallend genoeg achter, wellicht omdat de Duitsers steeds meer verdeeld raken over het opdraaien voor de schulden van Zuid-Europa. De DAX kwam al eerder onder zware verkoopdruk te staan op geruchten variërend van een ‘downgrade’ tot een mogelijk verbod op ‘short selling’. Zit er dan toch een kern van waarheid in? Of heeft Merkel de troepen in eigen land niet meer onder controle?

De CAC40 consolideert binnen de dalende trend en lijkt op zoek gegaan naar de bodem. De Italiaanse MIB, de Portugese index en de Spaanse IBEX weten, ondanks een herstel, nog steeds niet te overtuigen. Felle ‘bear market’ rally’s ten spijt, het beeld is nog niet duidelijk verbeterd, mede door de aangetaste financiële indices.

Euro/frank leeft op door tsunami aan Zwitserse franken 

Euro/frank leeft op door tsunami aan Zwitserse franken  
De Europese munteenheid bereikte op 9 augustus een ‘all time low’ op CHF 1,0071 (mede) vanwege de escalerende Europese schuldencrisis. Al circa twee decennia presteert de Zwitserse munteenheid aanzienlijk beter dan de euro. De euro verloor vanaf een top rond CHF 1,80 tot het dieptepunt van CHF 1,0071 circa 44%. De Zwitserse monetaire autoriteiten vonden dit blijkbaar te gortig, want de Schweizerische Nationalbank (SNB) overspoelde onlangs de geldmarkt met CHF 200 miljard om de munteenheid te verzwakken. Dit bedrag komt overeen met circa 40% van het Zwitserse bruto binnenlands product. De euro leefde weliswaar wat op, maar het herstel vond plaats binnen de sterk dalende trend. De tsunami aan Zwitserse franken had tot gevolg dat de Zwitserse 1-maandsrente daalde tot minus 1 basispunt. Beleggers betalen dus 0,01% op jaarbasis voor het mogen aanhouden van Zwitserse franken.

Brent-olie consolideert in stijgende trend 

Brent-olie consolideert in stijgende trend  
In juli 2008 bereikte de prijs van Brent-olie een recordniveau rond $ 147 per vat. De koersdoelen van $ 200 per vat of hoger werden veelvuldig afgegeven. In plaats van verder te stijgen, implodeerde de olieprijs tot $ 35 per vat van 159 liter. De situatie in het Midden-Oosten en Noord-Afrika dreef de olieprijs weer op. De nucleaire ramp in Japan deed er nog een schepje bovenop, maar sinds begin mei nam Brent gas terug, ingegeven door de twijfels over de economische situatie in het Westen. Morgan Stanley concludeerde dat de VS en Europa ‘gevaarlijk dicht bij een recessie’ zijn gekomen. De centrale bank (Fed) van Philadelphia meldde dat de Philadelphia Business Index op het laagste niveau sinds maart 2009 is aanbeland. Brent vormde de afgelopen maanden lagere toppen en lagere bodems, maar zit nog steeds in een stijgende trend sinds het dieptepunt in 2009.

Dow herstelt in dalende trend 

 Dow herstelt in dalende trend
Begin mei scherpte de ‘moeder aller indices’ het meerjarig recordniveau nog aan met een ‘high’ van 12.875,44 punten. Vervolgens vormde de Dow Jones Index, waarin 30 fondsen zijn opgenomen, in juli een lagere top. De scherpe daling van de Dow sinds eind juli, bracht de index tot 10.605 punten, waarna een herstel werd ingezet. De Dow kan evenwel nog aanzienlijk stijgen voordat de sterk dalende trend van de afgelopen maanden wordt doorbroken. De index is evenwel opgeveerd ver boven het dieptepunt van 2010, wat van menig Europese index evenwel niet kan worden gezegd. De Athens Stock Exchange General Index bijvoorbeeld verloor vanaf de top in 2007 tot aan de bodem van dit jaar meer dan 80%. Echter, in Amerika heeft Ben S. Bernanke een ‘elastieken credit card’. De markt wordt met dollars overspoeld door de ‘Quantitative Easing (1 tot en met X)’-programma’s van de Fed-president.

De brede Amerikaanse S&P500 lijdt nog steeds onder zware klap van augustus. De ‘death cross’, het 50 daags voortschrijdend gemiddelde is onder het 200 daags gemiddelde gedoken doet voor het ergste vrezen. De Nasdaq test het uitbraakniveau en zal daar overtuigend doorheen moeten breken. De schade, die in augustus is aangericht, is fors. Voor dat het vertrouwen weer terugkomt, zal er nog veel moeten gebeuren.
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
www.beleggen.com
 
Drs. Harm van Wijk

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.