Markten verliezen aan glans

Fed geldpers op volle toerenDe beurzen hebben de afgelopen weken wereldwijd terrein verloren. Met name de beurzen van de ‘Emerging Markets’ staan fors onder druk als gevolg van kapitaalvlucht. Beleggers halen hun geld uit die landen nu min of meer zeker is geworden dat er een (gepland) einde komt aan de monetaire verruiming van de Amerikaanse Fed.

Ralph Acampora

Een van de meeste bekende en meest gerespecteerde Amerikaanse technisch analisten, Ralph Acampora, heeft een week geleden zijn koersdoel voor de Dow Jones Index verlaagd tot 12.000 punten.

Acampora was lange tijd positief op aandelen, maar ziet nu over de hele breedte van de markt grotere problemen en verwacht derhalve een grotere correctie. Vanaf het huidige niveau gemeten zou dat dus een verdere koersdaling betekenen van bijna 20 procent. Als we dat vergelijken met de AEX, dan zou deze ergens rond 290 moeten uitkomen, vermits de daling net zo hard gaat. Meestal zien we dat de AEX er altijd nog wel een schepje bovenop doet, vanwege de cyclische aard van de bedrijven die er deel van uitmaken.

Om nog even bij Acampora te blijven: op 26 augustus twitterde hij het volgende: “Never fight “Papa Dow” whenever it is under pressure – no one should take this DJIA weakness lightly.” Met andere woorden, kijk vooral naar de Dow en de koersontwikkeling ervan.

De bedrijven die deel uitmaken van de Dow behoren tot de grootste bedrijven ter wereld en zijn op veel gebieden marktleiders. Als je ziet dat daar problemen zijn (koersen staan onder druk) dan geeft dat aan dat de brede markt ook onder druk staat en verder komt te staan. Van de Dow fondsen zijn al meer dan de helft door belangrijke steunniveaus gezakt en dat belooft dus niet veel goeds voor de komende weken en maanden.

Vierjaarscyclus

In grafiek 1 ziet u het koersverloop van de Dow op kwartaalbasis. We tellen het 18e kwartaal sinds het begin van de huidige ‘bull market‘ en dus de vierjaarscyclus. Zoals u weet, ga ik ervan uit dat de vierjaarscyclus tegen de top aanloopt en we dus in de laatste, dus meest ‘bearish’ fase, terecht komen.

Grafiek 1: Dow Jones index op kwartaalbasis

Indien september niet nog een forse koersstijging in petto heeft voor de Dow, zal de koersbar van dat kwartaal neutraal tot negatief afsluiten, waarbij wel goed te zien is dat de ‘high’ van die bar nog even boven de vorige uitkwam. Beleggers probeerden dus de koers hoger te zetten, maar dat mislukte. Dergelijke mislukte pogingen leiden vaak een top in. Natuurlijk is deze grafiek verder te grof om er op te handelen, maar zij geeft wel qua telling aan dat de cyclus toch echt nu moet overschakelen naar de laatste fase.

Een verdere analyse van betere instappunten zal uit de week- en daggrafiek moeten volgen. In grafiek 2 ziet u de daggrafiek van de AEX-index.

Grafiek 2: AEX-index dagbasis

Goed te zien is dat de koers zes dagen geleden een nieuwe dagcyclusbodem gezet heeft, die al op de vierde dag gebroken werd. Dit betekent dat de top van de cyclus zeer waarschijnlijk ook reeds is gezet en dat is een negatief signaal omdat we dan per saldo de komende tien dagen of langer dalende koersen kunnen zien.

Hierbij is een correctie tot rond 350 het meest waarschijnlijk, vanwaar de koers weer wat kan opveren. Let erop dat oplevingen ook in een dalende trend (die er overigens nog niet staat) fel kunnen zijn waardoor beleggers geneigd zijn om te denken dat de voorgaande opwaartse beweging wordt hervat.

We bevinden ons nu in een interessante periode. De koersen zijn even gedaald, en voorheen werd deze daling vrij snel weer goedgemaakt. Hoe langer een herstel uitblijft, des te waarschijnlijker wordt een vervolgdaling. Ik heb mij aan de shortkant gepositioneerd met diverse optiespreads en ga er dus van uit dat de AEX in de komende maanden per saldo verder daalt tot onder de 300 punten.

Michael Ahrens houdt zich bezig met het ontwikkelen van cursussen en seminars en schrijft blogs over trading op persoonlijke titel (www.cyclustrader.nl) . Hij is daarnaast directeur en partner bij ML Finance Academy (www.mlfa.eu). De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als blogger en columnist bij DFT.nl. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft. Bezoek voor dagelijkse marktcommentaren www.cyclustrader.nl of volg Michael Ahrens via twitter (@cyclustrader).

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.