Laatste update:

Door de rente in rap tempo terug te brengen, wil de Fed tegen de laagst denkbare vergoeding de geldhoeveelheid richting de banken blijven voeden. Aldus om te voorkomen dat ze nog verder in het slop raken. In dat kader wordt een Dow van 8000 punten – of een AEX op basis van de huidige euro/dollar-pariteit van 227 – als vertrouwensdrempel beschouwd.

Stijging van de dollar

Vanaf 15 juli jongstleden begon de Treasury middels het ESF (Exchange Stabilization Fund, onlangs om stille redenen omgedoopt tot Exchange Stability Fund) miljarden euro’s te verkopen om dollars van overzee terug te kopen. Hiermee werd de koers van de dollar opgevijzeld, met steun van de terugdraaiende carry trades en de liquidaties door hedge funds in Aziatische fondsen en commodities. Het failliet van de cdo’s had intussen voor een verdamping van ongeveer $ 2500 miljard op de beurzen gezorgd.

Het nettoresultaat is dat de dollar out of the blue weer koning onder de valuta’s is geworden (beter: verworden). Toevallig heeft dat ook een gunstig effect op het naked (ongedekt) selling van edelmetalen op de COMEX, de ‘vriend’ van de Fed. Zolang de dollar kunstmatig hoog wordt gehouden, blijft het edelmetaal kunstmatig laag. Het goud is in andere valuta’s (euro) wel gestegen vanwege de daling van die valuta’s ten opzichte van de dollar. Ook de Chinezen hebben een hard hoofd in deze ‘goede afloop’ en zetten in op goud nu het nog relatief goedkoop is! Hun verwachting: cash wordt trash zolang de VS niet met een long-term sustainable financial policy afkomen. Amerikanen zullen eerst eens moeten leren sparen in plaats van lenen.

Fed houdt volledige controle

Om kort te gaan, blijkt de Fed nu de volledige controle te bezitten over de valutamarkten, de commodity markten als ook de aandelenmarkten. Elke gewenste aanpassing kan op dagbasis plaatsvinden. Het enige dat nodig is, is het openen en sluiten van de dollartap. Er is echter één ‘probleempje’. Gezien de overhang van versneld negatief economisch nieuws staan beleggers niet in rijen van drie te dringen om weer in de beurs te stappen, vooral ook omdat deze volledig afhankelijk is geworden van de overheid. De beurs staat en valt wellicht met de aankomende cijfers van de verzekeraars. Blijken die mee te vallen dan zal zich dat tijdelijk in een positief beurssentiment kunnen vertalen. In het andere geval dreigt daarmee de bodem opnieuw uit de markt te vallen! Insolvente verzekeraars bieden immers even weinig soelaas als insolvente banken. Als particulier kun je hier niet zo makkelijk wegrennen met je tegoed.

Kiezen uit twee kwaden

  • de Fed kan door ad libitum geld in de markt te pompen de aandelenkoersen opjagen, maar deze methode is hoogst inefficiënt en buitengewoon kostbaar
  • beter is om een opgaande marktbeweging te bewerkstelligen middels het gefaseerd en soms stevig openzetten van de geldkraan; tegelijk echter zet dit het vertrouwen in de dollar weer onder druk, vertaald in een extra opwaartse druk op de goudprijs; dat is weer niet goed voor de short sellers op de COMEX.

Pijnlijke escape

Als verlossing bestaat er geen echte deus ex machina of ontknoping. Gezien de immense geldsmijterijen ontkomt men uiteindelijk niet aan een afwaardering van het papiergeld. Alleen dan kan het vertrouwen in een nieuwe en hopelijk ook ‘groenere’ economie weer groeien. Hoe langer de Fed de goudprijs onder druk houdt, hoe groter de kans op nog verder oplopende spanningen in de financiële markten. Er komt een point of no return. Voortdurende kapitaalinjecties zullen uiteindelijk het deflatiescenario omzetten in dat van hyperinflatie. Nobelprijswinnaar en adviseur van het Chinese Politburo Robert Mundale waarschuwde vorige week dat Amerika regelrecht op een ramp afstevent als het beleid niet onverwijld wordt gewijzigd.

Interessant is dat voordat Bernanke Fed-president werd, hij al in meerdere toespraken openlijk had aangegeven een opwaardering van het edelmetaal voor te staan als middel tegen een hypothetische totale ineenstorting van de economie, zoals dat ook gebeurde onder Roosevelt in 1934. Na een plotse confiscatie van alle goud werd de goudprijs opgewaardeerd van $ 20,67 naar $ 35 per ounce en vond er even plots een devaluatie van de dollar plaats met 41%. De uitstaande schulden werden bijgevolg 41% minder waard, terwijl alle vermogensbestanddelen zoals vastgoed, aandelen, grondstoffen et cetera daarentegen stegen. Huiseigenaren zagen tegelijk hun schuld met dit percentage verdampen. Natuurlijk, de prijs was wel een toenemende inflatie maar deze was van korte duur. Door het toegenomen vertrouwen begon de beurs weer moed te vatten. De landen die dit nalieten, waaronder Nederland, bleven in de depressie hangen totdat ook zij overstag gingen (1936).

Stel dat 40% van de huidige uitzetting van de geldhoeveelheid zou worden geneutraliseerd, dan zou de gemonetiseerde waarde van het goud volgens knappe koppen uitkomen ergens tussen $ 6000 en $ 8000 per ounce. Hiermee zou dan opnieuw een soort Gouden Standaard in het leven worden geroepen. Alleen op deze wijze zouden horrorscenario’s als deflatie en hyperinflatie achterweg kunnen blijven, doordat de surplus geldhoeveelheid als het ware wordt opgezogen. Er vindt dan een natuurlijk saneringsproces plaats.

Maar hoe verkoop je dat een vaatje olie lineair gezien ook tienmaal de huidige prijs gaat kosten? Welke politicus durft een dergelijk besluit voor z’n rekening te nemen? Of moeten we misschien leren leven met een gedeeltelijke gouden standaard? Er zal ongetwijfeld getracht worden dit ‘gruw’ vooralsnog maar even vooruit te schuiven. Ofschoon, opvallend genoeg, ook analisten van JP Morgan Chase en Citibank reppen van een onvermijdelijke devaluatie en goudprijsstijging. Let wel: JP Morgan Chase is nota bene naast Goldman Sachs en HSBC de grootste speler op de COMEX.

Robert Broncel

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.