Weer een maand waarin de koersen wisten te stijgen. Alleen hebben we nu met een beurswijsheid te maken, waar we even stil bij moeten blijven staan. Soms klopt het, soms ook niet en dat maakt dat beleggen altijd nadenken blijft. De sport is om scherp te blijven, hoe aanlokkelijk het ook is om op de automatische piloot te beleggen.

De AEX steeg in mei met 2,09% en van de 24 aandelen daalden er slechts 7. Wel heeft dit positieve sentiment een ondertoon. Vastgoed en Financials hadden het weer zwaar. Fortis moest maar liefst 10,28% terug. Wel is mei een dividendmaand. Doordat veel aandelen dividend uitkeren, lijken de rendementen iets minder dan het in werkelijkheid voor de belegger is. Nog steeds heerst de angst dat onverwachte tegenvallers om de hoek komen kijken. Dit maakt dat de markt nerveus is en dat deze overdreven reageert.

De particuliere beleggers wisten het beurssentiment ook in mei goed in te schatten. Beleggers begonnen voorzichtig, maar werden gedurende de maand mei duidelijk positiever. Ook de aandelenselectie was goed te noemen. Naast Royal Dutch Shell werden DSM en ArcelorMittal vrijwel elke week genoemd als favoriet aandeel. De aandelen waarvan het minste werd verwacht, presteerden ondermaats . De Financials waren sowieso niet favoriet. Van de 5 aandelen waarvan de beleggers het minste verwachtten, werden Aegon (-4,93%) en Corio (-5,97%) elke week genoemd.

Europa
In tegenstelling tot de AEX, wisten de Europese aandelen niet te stijgen. De brede Dow Jones Stoxx 600 daalde -0,30%. Van de 18 sectoren wisten er 10 te stijgen. Basic Resources spande in mei de kroon met een stijging van 5,05%. Ook Utilities en Oil&Gas stegen meer dan 3%. Sectoren die de boosdoeners waren dat de index daalde, waren Banks (-7,77%), Insurance (-3,47%) en Retail (-3,27%).

europe stoxx

In de maand mei hebben veel analisten de bedrijfswinsten naar beneden bijgesteld. Gemiddeld genomen daalde de winstverwachting voor 2008 in mei met 4,7%! Dit is de 4e maand op rij dat de verwachte bedrijfswinsten (zie grafiek) dalen. Vanaf 1 januari zijn deze winsten al met 15,3% naar beneden bijgesteld. Hierdoor stijgt de koers/winstverhouding in beperkte mate naar 12,49.

dow jones stoxx

Hoewel in historisch perspectief aandelen niet duur zijn en het dividendrendement in Europa net boven 3% is, zijn de dalende bedrijfswinsten een donkere wolk die boven het beleggingslandschap blijft hangen.

Hoewel de zomer aanbreekt, lijkt de zon nog niet door te breken op de beurs. Wel zijn aandelen niet duur en is een dividendrendement van 3% een bodem onder de koersen te noemen. Misschien moeten we maar gewoon in voetbal termen denken: Als je de bal niet hebt, kun je ook niet scoren!

Eelco Ubbels

Eelco Ubbels is eigenaar van www.beurs-stemming.nl en Senior Vermogensbeheerder bij INMAXXA Vermogensbeheer, een onafhankelijke vermogensbeheerder met kantoren in Maastricht en Dronten, www.inmaxxa.nl en www.inmaxxa-research.nl. De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Eelco Ubbels geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als Senior Vermogensbeheerder bij INMAXXA Vermogensbeheer. Eelco Ubbels heeft op het moment van schrijven geen positie in genoemde fondsen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.