Meneer Yen

Er zijn veel beleggers die van mening zijn dat de yen ondergewaardeerd is geraakt ten opzichte van de euro en de dollar. Zij wijzen erop dat de economie van Japan zich voorspoedig herstelt. En bij een aantrekkende economie en dito aandelenmarkt hoort een sterkere valuta. De Centrale Bank van Japan (BoJ) heeft bovendien de rente in twee stappen verhoogd naar een tarief van 0,5%. En dit, zo redeneren zij,  is ongunstig voor yen-carry trades. De ontmanteling van deze posities zou wel eens tot een snelle stijging van de yen kunnen leiden.

Er is ook een andere theorie in omloop die juist uitgaat van een aanhoudende zwakke yen. Eén van de aanhangers van deze theorie is Stephen Jen, de Chief Currency Economist van Morgan Stanley. Meneer Jen is ondanks zijn achternaam ervan overtuigd dat de yen verder kan dalen, omdat er een grotere kracht aan het werk is dan de aantrekkende economie en de yen-carry trades; namelijk de kracht van het grote geld in het bezit van Japanse huishoudens.

Stephen Jen wijst op het volgende:

  • Japanse huishoudens hebben financiële bezittingen ter waarde van $ 10 biljoen. Dit is zo’n 200% van het Bruto Binnenlands Product.
  • Het grootste deel van deze financiële bezittingen bestaat uit cash en deposito’s. Directe beleggingen in aandelen bedragen slechts 11,9% van de portefeuilles van Japanse huishoudens.  Inclusief pensioenvoorzieningen en verzekeringen is het aandelenbelang nog maar 40%, terwijl dit cijfer voor bijvoorbeeld de VS 83% bedraagt.
  • Directe beleggingen in buitenlandse aandelen maken slechts 0,5% uit van de bezittingen. En inclusief het cash-bezit van vreemde valuta komt dit percentage nog maar op 1%.

In bovenstaande punten schuilt een potentie die de yen nog veel verder kan verzwakken. De kans is groot dat Japanse huishoudens in de toekomst meer in (buitenlandse) aandelen zullen gaan beleggen. Door het economisch herstel neemt het vertrouwen toe en is men bereid om in risicovollere assets te beleggen. Daarnaast spelen demografische redenen een rol. Om pensioenen betaalbaar te houden, zal er meer in vermogenstitels met een hoger rendement moeten worden geïnvesteerd.

yen

De afgelopen 2 jaar is de yen met bijna 18% verzwakt ten opzichte van de euro en meer dan 12% ten opzichte van de dollar.

Ondanks dat de yen ondergewaardeerd lijkt, kan een outflow van geld naar het buitenland op zoek naar een hoger rendement en/of een betere spreiding van risico’s de koers van de yen nog langer onder druk zetten dan menigeen denkt.

Marco Balk, Intereffekt Funds

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.