Met pensioen: hoe aandelen selecteren voor een financieel gezonde toekomst

met pensioen

Met pensioen: tijd om uw leven over een andere boeg te gooien. Na een leven van hard werken is het einddoel in zicht: de pensioenleeftijd is bereikt. Voortaan heb je alle tijd van de wereld om je aan je hobby’s te wijden. En om meer tijd te besteden aan de kleinkinderen. Er gaat een nieuwe wereld voor je open, vol van (hopelijk) prettige verrassingen. Waarschijnlijk volstaat het pensioen dat je maandelijks opstrijkt om aan de noodzakelijke levensbehoeften te voldoen. Het kan echter interessant zijn om dat pensioen aan te vullen, bijvoorbeeld met dividenden uit beleggingen in aandelen. Bij voorkeur uitgekeerd door aandelen die een hoog dividendrendement beschikbaar stellen.

Onderzoek laat ook zien dat aandelen een belangrijke rol spelen in het verbeteren van rendementen van pensioenfondsen[1].

Maar het ene pensioenfonds is het andere niet. China heeft bijvoorbeeld een soort nationaal pensioenfonds en die doet het toch minder goed dan beleggingen die toevertrouwd zijn aan gespecialiseerde beleggingsfondsen[2].

Veel mensen vinden het te spannend om zelf te beleggen voor het pensioen[3], maar met de juiste tips en begeleiding kan dit toch interessant voor je zijn. Je kunt zelfs beleggen als je al met pensioen bent.

Download Nu ‘7 geheimen van succesvol beleggen’ omdat u dan winst kunt gaan maken op de beurs.

Beleggen op de beurs is een goed idee, omdat u dan uw vermogen in tact laat en zelfs kunt laten groeien. Maar u moet wel weten wat u moet doen. Download nu de gratis handleiding ‘7 Geheimen van Succesvol Beleggen’  op  https://www.30aandelen.nl/optin-goud1597654353177

Hoe selecteer ik aandelen met een hoog rendement nu ik tijd genoeg heb omdat ik met pensioen ben?

Een man of vrouw die met pensioen is, heeft heel wat extra tijd om te zoeken naar aandelen die vanwege hun aantrekkelijk dividendrendement dat pensioen kunnen aanvullen. Je kan dit doen op de Europese beurzen, maar vooral de beurs van Wall Street bevat heel wat aandelen die een aantrekkelijk dividend uitkeren. Daarom kan het geen kwaad om je pijlen op de Amerikaanse beurzen te richten. Om de juiste aandelen te vinden, kan het de moeite waard zijn om een stappenplan te volgen. Dat stappenplan wordt door heel wat Amerikaanse beleggers succesvol gebruikt.

8 stappen om de beste dividendaandelen te selecteren voor wie met pensioen is

Elke succesvolle belegger met pensioen op jacht naar dividenden volgt zijn eigen regels voor het selecteren van de juiste aandelen.[1] Je kan het voorbeeld van anderen volgen of je eigen criteria ontwikkelen, maar het is van cruciaal belang om een ​​strategie te hebben voor het selecteren van de juiste aandelen. In de Verenigde Staten volgen veel beleggers een stappenplan dat tot succes zou moeten leiden. Dat stappenplan is ook voor buitenlanders (lees: Europeanen) de moeite van het volgen waard. Hieronder volgen de 8 stappen die leiden naar de beste aandelen die een dividend uitkeren. Een verstandige belegger zal dit stappenplan regelmatig eens herhalen, want de uitslagen zullen niet altijd dezelfde zijn.

Stap1 – Download elke maand de nieuwste Amerikaanse Dividend Champions-spreadsheet

Aan het begin van elke maand kan je op het DRiP Investing Resource Center[2] de nieuwste lijst van U.S. Dividend Champions, zeg maar de dividendkampioenen, raadplegen. Deze lijst wordt aan het einde van elke maand gepubliceerd en is een geschikte plek om ideeën op te doen voor beleggers op zoek naar dividendinkomsten. Je kan ook beginnen met een Dividend Champions-lijst, met de Dividend Aristocrats of met een andere lijst zoals er in de Verenigde Staten zo veel beschikbaar zijn. Belangrijk is dat je de aandelen leert kennen die een hoog dividend uitkeren. De Dividend Champions-lijst is de beste gratis bron die je kan vinden. Het biedt een hoop nuttige informatie die de belegger met pensioen elke maand een hoop tijd uitspaart.

Stap 2 – Stel een filter in voor kampioenen, kanshebbers en uitdagers (beter bekend bij insiders als ‘CCC’). Op de Dividend Champions-lijst zijn de Champions, Contenders en Challengers te vinden. Voor beleggers met pensioen die U.S. Dividend Champions nog niet kent: hieronder volgt een opsplitsing naar de verschillende categorieën die op de lijst te vinden zijn.

Kampioenen – bedrijven die 25 of meer opeenvolgende jaren hogere dividenden uitgekeerd hebben

Kandidaten – bedrijven die 10 – 24 opeenvolgende jaren hogere dividenden uitgekeerd hebben

Uitdagers – bedrijven die 5 – 9 opeenvolgende jaren hogere dividenden uitgekeerd hebben

De gecombineerde lijst van de 3 categorieën samen bestaat uit meer dan 600 dividend betalende aandelen! Dit is met voorsprong de meest uitgebreide lijst met dividendaandelen die op Amerikaanse websites de ronde doet. Beleggers die met pensioen zijn of gaan, doen er hun voordeel mee.

Stap 3 – Filter de dividendopbrengst door het instellen van een bijkomende filter op het dividendrendement. Wij zoeken bijvoorbeeld aandelen met een huidig ​​rendement van meer dan 2,5%. Deze filter kan uiteraard ook opgetrokken worden tot 3% of zelfs meer. Maar 2,5% lijkt een geschikt niveau om te beginnen. Door het filter naar 3% te verhogen zouden topaandelen zoals Aflac (AFL) en Johnson & Johnson (JNJ) worden uitgesloten. Het verlagen van de filter tot 2% maakt de selectie veel te groot, zelfs voor beleggers met pensioen.

Stap 4 – Kijk uit naar aandelen met een payout ratio van 60% of minder. Zodra de bedrijven met een dividendrendement van meer dan 2,5% geselecteerd zijn, is het tijd om het volgende filter in te schakelen en dat is de payout ratio. De payout ratio is het percentage van de winst dat een bedrijf aan de aandeelhouders uitkeert in de vorm van dividenden. Beleggers met pensioen kijken bij voorkeur naar bedrijven met een payout ratio die kleiner is dan of gelijk is aan 60%. Een filter van 70% kan ook, maar lijkt toch iets te risicovol. Je moet in de gaten houden wanneer er bedrijven zijn wiens payout ratio jaar na jaar toeneemt. Dat zou een signaal kunnen zijn dat het bedrijf misschien niet in staat zal zijn om het huidige rendement te handhaven en dat er een dividendverlaging in het verschiet ligt. Door jouw filter in te stellen op zoek naar bedrijven met een payout ratio van minder dan 60%, verkleint u het risico dat je aandelen koopt van bedrijven die hun dividend volgend jaar misschien niet meer kunnen uitbetalen. Onthoud daarbij dat wij op zoek zijn naar bedrijven die hun dividenduitkering elk jaar verhogen. Bedrijven die hun dividend verlagen, laten we liever links liggen.

Stap 5 – Mik op een koers / winstverhouding (of P / E zoals de Amerikanen zeggen) van 20 of minder. Na het filteren van aandelen met een dividendrendement van 2,5% of meer en een uitbetalingsratio 60% of minder is de volgende filter die van de koers / winstverhouding. Probeer alleen dividendaandelen te kopen met een P / E die kleiner is dan of gelijk is aan 20. Dit criterium helpt je om niet te veel te betalen voor een aandeel dat mogelijk wel voldoet aan de andere gebruikte criteria. Het is belangrijk om dividendaandelen van hoge kwaliteit te kopen die aantrekkelijk gewaardeerd zijn.

Wie wint de The Big Race?

GRATIS HANDLEIDING VAN DRS. HARM VAN WIJK

Big Pharma en de strijd tegen het coronavirus https://www.30aandelen.nl/big42183810

Stap 6 – Koop aandelen van bedrijven waarvan het dividend over 10 jaar gemiddeld met 6% is gegroeid. Wij beschikken nu al over een lijst met dividendaandelen met een stevig rendement, met lage payout ratio’s en die niet overdreven duur zijn. De volgende stap is om het lijstje nog verder te verkleinen door te zoeken naar aandelen van bedrijven met een aantrekkelijke dividendgroei. Ideaal zijn aandelen met een dividendgroei over een periode van 10 jaar die groter is dan of gelijk is aan 6%. Ook hier kan gespeeld worden met het percentage, maar die 6% heeft zijn degelijkheid door de jaren heen bewezen voor beleggers die met pensioen zijn.

Stap 7 – Kies voor aandelen van bedrijven die 5 jaar of langer hun dividend hebben verhoogd. De volgende stap is uitkijken naar bedrijven die op regelmatige basis hun dividend optrekken. Dat hoeft geen lange rij van opeenvolgende jaren van dividendverhogingen te zijn, hoewel het bedrijf in kwestie bij voorkeur toch 5 jaar op rij een hoger dividend heeft uitgekeerd. Sommige beleggers geven de voorkeur aan bedrijven die hun jaarlijks dividend gedurende ten minste 10 opeenvolgende jaren hebben verhoogd. Na stap 7 staan er op de lijst met interessante aandelen meestal nog een 50-tal namen van kanshebbers. Daar moet dus de uiteindelijke keuze uit worden gemaakt.

Stap 8 – Bij deze laatste stap gebeurt de uiteindelijke selectie. Je hebt bijvoorbeeld enkele kanshebbers gefilterd die in dezelfde sector actief zijn en daar moet dus een keuze uit gemaakt worden. Het meest logische is dat je dan kiest voor het aandeel met de laagste waardering. Maak gebruik van het feit dat je met pensioen bent om je huiswerk nauwkeurig te maken. Je zal het je nadien niet berouwen.

Een verstandige belegger gebruikt de 8 bovenstaande stappen niet alleen de aandelen met het hoogste dividend te ontdekken, maar ook die aandelen die mogelijk met een fikse korting worden verhandeld. Toch kan bijsturen op deze 8 stappen noodzakelijk zijn, bijvoorbeeld om te voorkomen dat de belegger overwogen is in een paar sectoren. Wie een grotere spreiding over verschillende sectoren wil, kan dus bijkomend huiswerk maken. Wat voor beleggers met pensioen waarschijnlijk geen probleem vormt. Een slimme filter om vervolgens toe te passen is om te kijken of deze aandelen in een stijgende trend zitten. Uit diverse wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat aandelen die momentum hebben, de markt verslaan. Een manier om dit te doen, is met behulp van de Trading Navigator.

Ben je met pensioen en heb je tijd? Kijk dan ook eens aan de Britse beurs

De meeste beleggers volgen de beurs van hun thuisland en besteden daarnaast ook nog aandacht aan de beurs van Wall Street. De Amerikaanse beurzen zijn vooral populair vanwege het groot aantal technologieaandelen dat er noteren. Die hebben de afgelopen jaren van zich laten spreken, maar wij zouden die technologieaandelen niet bepaald bestempelen als dividendaandelen. Velen van hen keren zelfs geen dividend uit. Dichter bij huis is de Londense beurs een beurs die wij goed in de gaten houden, ook al besteden de meeste Europese beleggers met pensioen er minder aandacht aan. Heel wat Britse bedrijven hebben vanwege de Coronacrisis hun dividend weliswaar verlaagd, maar er zijn nog opvallend veel bedrijven te vinden die een aantrekkelijk dividendrendement uitbetalen. Beleggers met pensioen mogen eens in deze beurs gaan grasduinen op zoek naar geschikte kandidaten

2020 was een rampjaar voor beleggers

2020 was een rampjaar voor beleggers die mikken op dividenden, ook op de Londense beurs. Enkele van de meest betrouwbare aandelen uit de FTSE 100, de grootste Britse beursindex, keerden vanwege de crisis lagere dividenden uit. Vele andere bedrijven betaalden zelfs helemaal geen dividend meer. Hoewel dit inderdaad een uitdaging vormt voor de beleggers, zijn wij van mening dat deze handicap makkelijk kan overwonnen worden door beleggers die met pensioen zijn. Op voorwaarde dat zij hun stijl van beleggen in dividendaandelen aanpassen aan dit ‘nieuwe normaal’.

Tal van bedrijven hebben zwaar geleden onder de crisis

De belangrijkste onderliggende reden voor de dividendverlagingen en /of schrappen van de dividenden waren de fors lagere winstcijfers die veel bedrijven bekendmaakten. Om nog maar te zwijgen over de vele bedrijven die verlieslatend waren. Horeca en reisorganisaties werden bijvoorbeeld hard getroffen, waaronder ook een aantal aandelen uit de FTSE 100-aandelen zoals IHG, Whitbread, Carnival, easyJet en IAG. Maar ook andere cyclische aandelen stonden in dat memorabele jaar 2020 in het oog van de storm. Beleggers die voldoende tijd hadden om de gang van zaken op de voet te volgen, zullen ongetwijfeld verstomd hebben gestaan van wat zich heeft afgespeeld. Tot dusver het slechte nieuws.

Wie met pensioen is, krijgt nog altijd de kans om zijn pensioen aan te vullen

Er is echter ook nog goed nieuws, ondanks de sombere schaduwen die over het jaar 2020 zullen blijven hangen. Op de beurs kon het in 2020 behoorlijk stormen. Ook de Londense beurs moest, zoals de andere wereldbeurzen, zijn wonden likken. Maar het was niet allemaal kommer en kwel, er zijn genoeg Britse bedrijven die dividenden zijn blijven uitkeren. Coronacrisis of geen Coroncrisis. Grote tabaksfabrikanten British American Tobacco en Imperial Brands zijn daar twee voorbeelden, deze bedrijven keerden hun dividend uit alsof er niets was gebeurd. Hetzelfde geldt ook voor een aantal bedrijven uit de sector consumptiegoederen, zoals bijvoorbeeld Unilever en Diageo. Hier dient echter toch een kanttekening te worden gemaakt, waarover meer in de volgende alinea. De tabaksfabrikanten hebben indrukwekkende dividendrendementen in vergelijking met andere FTSE 100-aandelen, in beide gevallen worden rendementen van meer dan 5% uitgekeerd. Ook beleggers met pensioen zullen van dergelijke rendementen watertanden. Maar niettemin blijft voorzichtigheid geboden.

Beleggers met pensioen, denk aan de risico’s

Er zijn namelijk twee risico’s verbonden aan een belegging vanwege het dividend in deze aandelen uit de tabakssector. Ten eerste kunnen ze de dividenden nog steeds verlagen. Imperial Brands heeft dit in 2020 trouwens gedaan. BAT kan nog gedwongen worden om hetzelfde te doen als de marktomstandigheden zwak blijven. Ten tweede: de aandelenkoersen van beide bedrijven hebben gedurende lange tijd zwak onder druk gestaan. Bekeken op wat langere termijn zijn tabaksaandelen bovendien niet zo’n goede belegging. Zowat de ganse wereld heeft de strijd tegen het roken aangebonden. De vraag is dus ook of je wel wilt beleggen in bedrijven die geld verdienen aan het verslaafd maken van mensen en hun gezondheid ernstg schaden.

Nog meer kanshebbers op de Londense beurs

Beleggers met pensioen hebben alle kansen van de wereld om zelf Britse aandelen te ontdekken die royaal met hun dividend omspringen en die bovendien wat veiliger zijn. Overweeg bijvoorbeeld de aankoop van een andere FTSE 100-aandeel zoals GlaxoSmithKline, dat actief is in de farmaceutische sector, een sector die wellicht een grote toekomst voor de boeg heeft. De aandelenkoersen van farmaceutische sector hebben overigens maar weinig opgeleverd. GSK keert wel een aantrekkelijk dividendrendement uit, zoals ook United Utilities trouwens. Kortom, er liggen in Londen nog steeds kansen te wachten op  dividendbeleggers hoewel ze misschien iets moeilijker te vinden zijn. Beleggers met pensioen kunnen ze, mits met wat speurwerk, ontdekken. Een leuke maar ook lucratieve vrije tijdsbesteding voor wie met pensioen is!

Selecteer gratis 30 winstgevende aandelen binnen 5 minuten

Download de gratis handleiding ‘Hoe selecteer je 30 aandelen binnen 5 minuten’ en maak winst op de beurs: https://www.10stappen.com

Harm van Wijk

Pin ook deze handige infographic als geheugensteuntje:

met pensioen

Bronnen:

[1] https://www.themoneysprout.com/steps-selecting-best-dividend-stocks#:~:text=%208%20Steps%20to%20Selecting%20the%20Best%20Dividend,to%20start%2C%20the%20first%20step%20is…%20More%20

[2] https://www.dripinvesting.org/

[1] https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs10645-007-9070-1

[2] https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/1540496X.2018.1558053

[3] https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0047272706000995

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.