Moet ik Bitcoin’s nu wel of niet kopen?

Bitcoin-USD-(BTC-USD)

De vraag of je Bitcoin’s nog moet kopen, hangt natuurlijk af van wat je verwachting is wat er met de Bitcoin gaat gebeuren. De Bitcoin zit al jaren in een stijgende trend. Het is verstandig om de trend te volgen en niet tegen de trend in te gaan.

Blijkbaar zijn steeds meer mensen bereid om tegen een hogere prijs in te stappen waardoor de prijs steeds verder oploopt. Ook grote partijen zijn blijkbaar nog steeds aan het kopen, getuige de forse koersexplosie van de afgelopen tijd.

Niemand weet natuurlijk wanneer de trend stopt. Voorbeelden hiervan zijn de koersen van bijvoorbeeld Google, Facebook, Amazon en Berkshire Hathaway. Ook hiervan werd jaren geroepen dat er sprake was van een luchtbel. De mensen die dit riepen, hebben echter enorme koersstijgingen gemist.

Heb jij de boot gemist? Klik dan hier en meld je NU aan voor een GRATIS online training. 

Wist je dat de koers van Apple al meer dan 34.000% is gestegen? En Amazon.com al meer dan 124.000% is gestegen? En Berkshire Hathaway, het fonds van Warren Buffett, meer dan 4.000.000%?

De koersstijgingen van deze fondsen staan natuurlijk in schril contrast met de stijging van de Bitcoin van juli 2010 op een koers van zes dollarcent naar, op het moment van schrijven, rond $ 8000. Dit is een stijging van ruim 13.000.000%. Omgerekend is dit bijna 259% op jaarbasis op basis van rente op rente.

Bestaan er ook opties op Bitcoins en waar worden deze verhandeld?

Inmiddels is er ook een optie- en futurebeurs op Bitcoin: https://www.deribit.com  Het voordeel hiervan is dat mensen het risico kunnen afdekken met behulp van opties. Hierdoor wordt de handel in Bitcoin’s ook interessant voor mensen die grotere vermogens willen parkeren. Ook wordt de liquiditeit van de Bitcoin hierdoor vergroot.

Een andere voordeel is dat door het gebruik van een hefboom beleggers eenvoudiger kunnen inspelen op een stijging, maar ook op een daling van de Bitcoin. De handel in Bitcoin’s wordt hierdoor steeds interessanter.

Veel nieuws over de Bitcoin kun je vinden op: http://www.coindesk.com

Een interessante beurs voor Bitcoin is:  https://poloniex.com/exchange#usdt_btc

Op http://coinmarketcap.com kun je een overzicht zien van de marktkapitalisatie per Crypto-Currency. Op het moment van schrijven is de Bitcoin veruit de grootste munt met circa $ 148.000.000.000. Ook vind je op deze website ranglijsten, grafieken en andere interessante informatie.

Op http://worldbitcoinnetwork.com/BitcoinPriceModel-Alpha.html vind je een prijsmodel van de Bitcoin. Op deze site kun je simulatie maken met wat de invloed is wanneer bijvoorbeeld een percentage van de goudmarkt richting de Bitcoin verschuift. Andere variabelen zijn bijvoorbeeld de hoeveelheid e-commerce transacties in Bitcoin en een toename van de geldhoeveelheid.

CME Group biedt ook futures aan op Bitcoin. CME Group is ‘s werelds toonaangevende en meest diverse derivatenmarkt. Het bedrijf bestaat uit vier Designated Contract Markets (DCM’s): CME, CBOT, NYMEX en COMEX. Hierdoor wordt de handel in Bitcoins nog toegankelijker en meer liquide.

Waar en hoe begin je met de aanschaf van Bitcoins en waar moet je op letten?

Voor de aanschaf van Bitcoin’s moet je over een wallet beschikken, een digitale portemonnee. Met je wallet kun je zien hoeveel Bitcoins je bezit, kun je de Bitcoin’s overmaken of ermee betalen.

Op https://bitonic.nl/en kun je eenvoudig en binnen enkele minuten Bitcoin’s uit voorraad kopen met iDEAL en Bancontact tegen de op dat moment geldende koers.

Een ander interessant platform is Litebit. Bij Litebit kun je naast Bitcoins ook andere Crypto Currencies kopen, zoals Etherium, Litecoin, DigiByte, Augur, Ripple, Dogecoin et cetera. De website van Litebit biedt een mooi overzicht van de meer dan 40 Crypto’s die je kunt kopen. Bij Litebit kun je tot een bedrag van €75 zonder verificatie Bitcoins kopen via iDeal en Mister Cash.

Vanwege de enorme groei van Litebit, konden zij de groei niet bijbenen. De helpdesk liep over, maar inmiddels is het team fors gegroeid en zijn de problemen inmiddels onder controle. Zie voor meer informatie http://bit.ly/litebits

Welk jaarrendement is te krijgen met Bitcoin?

Het jaarrendement van de Bitcoin is moeilijk te voorspellen. Dit hangt natuurlijk af van de verdere ontwikkeling van deze munt. Tussen 2010 en 2019 is de koers van de Bitcoin met ruim 13.000.000% gestegen. Op jaarbasis is dat een slordige 1.400.000% wanneer je deze 13.000.000% deelt door circa 9 jaar.

Op basis van samengestelde rente (rente op rente), is een stijging per jaar van 259% te berekenen. De koers liep tussen november 2016 en oktober 2019 op van $ 735 naar boven $ 8000. Een stijging van circa 1000%. De vraag is of deze stijging in dit tempo zal blijven doorzetten.

De prijs van de Bitcoin wordt bepaald door vraag en aanbod. Niemand kan natuurlijk in de toekomst kijken. Sommige voorspellen dat de koers naar nul gaat en andere voorspellen juist dat de koers naar de $ 100.000 gaat. Wie het weet mag het zeggen…

De toekomst van de techniek achter de Bitcoin, de block chain technologie, lijkt echter minder moeilijk te voorspellen. Er zijn niet alleen inmiddels duizenden munten, de block chain technologie zal waarschijnlijk op allerlei gebieden worden toegepast.

Interessant is dan ook om te kijken naar het jaarrendement wanneer wordt geïnvesteerd in de techniek achter de Bitcoin. Bijvoorbeeld door het investeren in rekenkracht van de block chain. Een mogelijkheid om dat te doen is om rekencapaciteit te huren bij een groot datacenter.

Ik had bij wijze van test een bedrag van $ 500 geïnvesteerd in een contract wat op dit moment op basis van de huidige stand van de Bitcoin een rendement oplevert van circa $ 65 per maand. Dit is circa 13% per maand wat uitkomt op 156% rendement op jaarbasis.

Misschien niet zo spectaculair als de stijging van de Bitcoin, maar het leek wel iets minder risicovol. Ik ging er namelijk vanuit dat er in de toekomst rekeningcapaciteit nodig is voor crypto currency maar ook bijvoorbeeld voor toepassingen bijvoorbeeld op het gebied van smartcontracts.

Vervolgens heb ik een aanzienlijk bedrag hierin geïnvesteerd, maar het bedrijf wat deze mining aan bood, is failliet gegaan, waardoor mijn totale investering is verdwenen. Achteraf bezien, had ik toch beter kunnen investeren in de Bitcoin zelf.

Kun je ook investeren in Bitcoin via CFD of spread betting?

Investeren in de Bitcoin kan ook door middel van CFD’s (contract for difference) en Spread-betting (afgeleide strategieën, waarbij deelnemers niet de onderliggende waarde bezitten waarop ze willen inspelen) .

Bij sommige partijen worden er geen transactiekosten berekend, maar verdient deze partij aan het verschil tussen de bied- en laatkoers (de spread). Om zeker te weten dat de partijen in staat zijn om zich aan hun verplichtingen te houden, dient er een margin te worden aangehouden. Een grote aanbieder is bijvoorbeeld IG Markets (https://www.ig.com ).  Op de website komen we de onderstaande tabel tegen:

Market One point means Minimum bet Minimum spread Average spread* Limited risk premium Margin required
Bitcoin USD $1/XBT £2.00 10 10.61 10 20%
Bitcoin GBP £1/XBT £2.00 12 13.35 12 20%
Bitcoin EUR €1/XBT £2.00 10 12.35 9 20%
Bitcoin Cash (USD) $1/BCH £10 10 15 15 40%

Er bestaan grote verschillen tussen de verschillende aanbieders en de ontwikkelingen gaan snel. Zo liet Bux bijvoorbeeld weten dat zij long posities in Bitcoin niet altijd kunnen aanbieden, omdat zij graag de handel willen aanbieden zonder spread, met lage fee’s en een gegarandeerde stoploss maar zij niet altijd de posities kunnen afdekken.

Kijk goed naar wat je zelf belangrijk vindt en kies een betrouwbare partij. De aanbieders zijn vaak de tegenpartij en verdienen wat jij verliest. Er zit daarom nogal wat kaf onder het koren.

Hoe kun je in Bitcoins investeren zonder het risico te lopen veel geld te verliezen?

De beweeglijkheid van de Bitcoin is enorm. Dit betekent dat er grote rendementen mogelijk zijn, maar ook dat het risico op het verlies aanzienlijk is. In de afgelopen periode hebben we regelmatig forse dalingen gezien van de Bitcoin.

Een mogelijkheid om het risico af te dekken, is door het kopen van putopties. Het nadeel hiervan is natuurlijk dat je hiervoor een premie betaald. Je kunt dit vergelijken met een brandverzekering. Je zult echter ook nooit iemand horen klagen dat zijn huis niet is afgebrand en dat er voor niets een premie is betaald.

Een bekende uitspraak van Warren Buffett is dat risico kan worden gedefinieerd als dat je niet weet wat je doet. Zorg dus dat je goed geïnformeerd bent voordat je eraan gaat beginnen.

Kies daarnaast een betrouwbare partij en spreid je risico’s. In 2014 ging de grootste beurs op het gebied van de Bitcoin failliet. Wereldwijd werden meer dan 70% van alle bitcoin-transacties afgehandeld door Mt. Gox.

Circa 850.000 bitcoins werden vermist, een bedrag dat destijds werd geschat op meer dan $ 450 miljoen. Hoewel er sindsdien 200.000 bitcoins zijn ‘gevonden’, waren de reden(en) voor de verdwijning (diefstal, fraude, wanbeheer of een combinatie hiervan) aanvankelijk onduidelijk.

Is het realistisch om met de bitcoin geld te verdienen?

Deze vraag zullen veel speculanten bevestigend beantwoorden. De Bitcoin is circa 13.000.000% in waarde gestegen. Het is zelfs lastig om hier GEEN geld mee te verdienen. De vraag is natuurlijk kun je in de toekomst geld verdienen met de Bitcoin.

Aangezien niemand de toekomst kan voorspellen, kan ik hier geen antwoord op geven. Niemand weet of de overheid bijvoorbeeld gaat ingrijpen. De Bitcoin is natuurlijk een doorn in het oog van de overheid en de banken. De enorm machtige bank lobby zal er natuurlijk alles aan doen om de monopolypositie van de banken proberen te redden.

Persoonlijk zet ik daarom niet alles op 1 paard. Zo zagen we in het verleden dat Yahoo! en Netscape de belangrijkste zoekmachines waren. Inmiddels heeft Google deze positie ingenomen. Facebook heeft de positie overgenomen van MySpace en Hyves. Apple heeft Nokia van de troon gestoten. Dus wie weet wat de toekomst is van Bitcoin?

Ik kijk met name naar de achterliggende techniek. De block chain technologie lijkt niet meer weg te denken. En net als bij de goudkoorts, verdienden de verkopers van de emmers, scheppen en zeefjes, meer dan de gemiddelde goudzoeker. Je kunt daarom ook kiezen om te investeren in de achterliggende techniek.

Iedere transactie die wordt gedaan, wordt door een groot aantal computers berekend. Iedere computereigenaar krijgt een vergoeding gebaseerd op de stroomprijs, de afschrijvingskosten van de computer en een kleine winstmarge. De vergoeding zal nooit lager worden dan de stroomprijs, want dan zou iedereen de stekker eruit trekken, wat het einde zou betekenen van de Bitcoin. En dat wil niemand.

Ongeacht de ontwikkeling van de Bitcoin, zullen er transacties worden verricht in de Bitcoin (dit proces heet mijnen, in het Engels ‘mining’). Dit levert een interessante inkomstenstroom voor de mensen die de krachtige computers bezitten waarmee iedere transactie wordt berekend.

Kun je ook geld verdienen wanneer de waarde van Bitcoin in een vrije val raakt?

Mensen die inspelen op een daling van de Bitcoin kunnen op diverse manieren geld verdienen. Eén van de mogelijkheden is door het kopen van putopties. De putopties worden meer geld waard wanneer de Bitcoin daalt.

Met een putoptie krijgt iemand het recht (geen plicht!) om de Bitcoin te verkopen tegen een vooraf overeengekomen prijs. Stel dat wordt overeengekomen dat je de Bitcoin kunt verkopen voor $ 8000. Voor het recht betaal je natuurlijk wel een (stevige) premie. Je kunt dit vergelijken met een brandverzekering.

Wanneer de waarde van de Bitcoin naar bijvoorbeeld $ 1000 daalt, dan zal dit recht minimaal $ 7000 waard zijn. Op het moment van schrijven kun je een putoptie kopen waarbij je 37 dagen het recht hebt om de Bitcoin te verkopen voor $ 8000. Je betaalt hiervoor een premie van $ 962,63. De premie voor de brandverzekering is dus enorm.

Mocht de Bitcoin echter fors dalen, dan zal deze premie omhoog schieten. Wanneer de Bitcoin onder $ 7000 daalt, dan verdien je geld omdat dit recht dan minimaal $ 1000 waard is. Mocht de Bitcoin in een vrije val raken, dan zal dit recht in waarde exploderen.

Mocht de waarde van de Bitcoin dalen naar $ 1000, dan is het recht om deze te verkopen voor $ 8000 minimaal $ 7000 waard ($ 8000 min $ 1000) . Wanneer je hier $ 962,63 voor hebt betaald, is dit een verzevenvoudiging van je investering.

Hoe kan ik de in – en uitstap momenten bepalen?

Het bepalen van in- en uitstapmomenten hangt af van je beleggingshorizon. Ben je iemand die gedurende de dag diverse malen wil in- en uitstappen, dan gebruik je een andere grafiek dan iemand die een horizon heeft van meerdere jaren.

Zelf maak ik veel gebruik van de signalen van de Trading Navigator. Deze objectieve indicator geeft koop- en verkoopsignalen gebaseerd op de weekgrafiek. In de weekgrafiek wordt heel veel ruis uitgefilterd zodat je niet op de waan van de dag hoeft te letten.

Een andere voordeel is dat je maar één keer per week in actie hoeft te komen. Je krijgt een koopsignaal wanneer de trend stijgt en je blijft net zolang zitten tot de indicator aangeeft dat de stijgende trend ten einde is. Dit geeft veel rust en levert een zeer interessant rendement.

Ik heb deze indicator op heel veel indices en aandelen getest over meerdere decennia. Het gemiddelde rendement per jaar, wanneer werd gekeken naar de AEX aandelen, over de afgelopen 24 jaar kwam uit op maar liefst 20,6%, nog los van het dividend.

TrendPortefeuille_backtest

Het voordeel is dat je gebruik maakt van de kennis van heel veel verschillende beleggers. Dit wordt ook wel ‘Wishdom of the Crowd’ genoemd. In goed Nederlands betekent dit dat je gebruik maakt van de wijsheid van de groep. De groep is gezamenlijk slimmer dan 1 individu.

Wanneer je 1000 mensen vraagt hoe zwaar een koe weegt, dan zal het gemiddelde van alle schattingen heel dicht bij het echte gewicht uit komen. De Britse wetenschapper Franscis Galton bezocht in 1906 een veemarkt in Plymouth, waar men het gewicht van een os kon raden.

Galton berekende het gemiddelde van alle pogingen en het blijkt dat het gemiddelde slechts 1 pond naast het werkelijke gewicht van de os zat. Blijkbaar is een groep in staat, onder bepaalde voorwaarden, een nauwkeurige inschatting te maken. Als veel mensen inschatten dat de koers van de Bitcoin omhooggaat, dan zullen ze kopen en zal de koers stijgen.

Je kunt dus gebruik maken van de kennis van de groep door de trend te volgen met behulp van een objectieve indicator. Iets dat in een stijgende trend zit, heeft de neiging om verder te stijgen. Dit momentumeffect is ook ontdekt door de onderzoekers Dimson, Marsh en Staunton van de London Business School.

Zij bekeken de grootste 100 aandelen op de Britse aandelenmarkt sinds 1900.

 • Wanneer je iedere maand de 20% winnaars van de voorgaande 12 maanden zou hebben gekocht, dan was £1 in 1900 gegroeid naar £ 2,3 miljoen (aan het einde van 2009).
 • £1 in 1900 belegd in de 20% verliezers zou aangegroeid zijn tot slechts £ 49.
 • £1 in 1900 belegd in de 60% middenmoters zou aangegroeid zijn tot nog geen £ 20.000.

Dus 49 pond, 20.000 pond of 2,3 miljoen pond dus door het kopen van de stijgers.

Momentum in financial markets

Dimson, Marsh en Staunton bekeken vervolgens 19 markten over de hele wereld en in 18 markten was sprake van een significant momentum effect. Ook bij de Bitcoin is duidelijk sprake van momentum.

Welk bitcoinfonds kun je het beste in investeren ?

Er zijn veel bedrijven die profiteren van de opkomst van de Bitcoin en de achterliggende block chain technologie. Het meest bekende bedrijf is NVIDIA, die computerhardware produceert voornamelijk op het gebied van grafische kaarten, die worden gebruikt voor het mijnen van de Bitcoin.

De koers van NVIDIA is sinds 2013 met circa 1100% gestegen. Advanced Micro Devices (AMD) is bekend van de microprocessoren en videokaarten en is sinds 2013 het circa 600% gestegen. Ook technologiebeurs Nasdaq profiteert natuurlijk van de opkomst van diverse technologiebedrijven. De koers van de Nasdaq is sinds 2013 met 200% gestegen.

Op www.mijn.beleggen.com schrijven we regelmatig over bedrijven die interessant zijn omdat ze bijvoorbeeld bezig zijn met deze nieuwe technologie. Deze lijst en interessante ontwikkelingen worden hier uitvoerig besproken en bediscussieerd.

Inmiddels zijn er ook partijen die een aanvraag hebben gedaan om een Bitcoin ETF (Exchange Traded Fund) op te zetten. De gebroeders Winklevoss dienden een aanvraag in bij de SEC (Securities and Exchange Commission, de Amerikaanse toezichthouder) , maar deze werd afgewezen. Vermogensbeheerder VanEck heeft ook een aanvraag ingediend.

Is het beter om tussendoor-winstjes te pakken óf te gaan voor de langere termijn?

Iedere belegger is natuurlijk verschillend. Er zijn zeer succesvolle handelaren die gaan voor de korte ritjes. Hun aantal is echter beperkt omdat traden niet voor iedereen is weggelegd. Het schijnt dat mensen met een persoonlijkheidsstoornis een voordeel hebben omdat zij minder last hebben van hun emotie.

In mijn ervaring is het beter om te proberen de grotere bewegingen te pakken. Wanneer we bijvoorbeeld kijkt naar de ontwikkeling van de Bitcoin, dan zou je door het volgen van een trend een (groot) deel van de groei van de 13.000.000% hebben kunnen meepakken. Het is de vraag of je in staat zou zijn geweest, gezien de grote beweeglijkheid, met kleine winstjes ook een soortgelijk resultaat te behalen.

Belangrijk is natuurlijk dat je een strategie hebt. Zonder een goed systeem, wordt het wel heel erg lastig. Je onderbewustzijn wil je namelijk behoeden voor pijn. Dit overlevingsmechanisme zorgt er voor dat je winsten snel afgekapt, maar verliezen juist lang laten doorlopen. Terwijl je juist het tegenovergestelde moet doen om geld te verdienen: verliezen snel afkappen en winsten zo lang mogelijk laten doorlopen.

Een andere voordeel van de lange termijn, is dat je winsten steeds verder oplopen. Een cijfervoorbeeld kan dit verduidelijken. Wanneer je was ingestapt op het koopsignaal van de Trading Navigator op 26 februari 2016 op een koers van $ 31,68 dan had je met $ 100.000 circa 3156 aandelen NVIDIA gekocht.

Op het moment van schrijven is de koers van NVIDIA opgelopen naar $ 184,33. We zijn echter al eerder uitgestapt, toen de stijgende trend ten einde was. We krijgen een verkoopsignaal op een koers van $ 198,29. Met een investering van $ 100.000 had je $ 535.821 verdiend:

Nr Datum opening Positie aantal Koers opening Datum sluiting Koers sluiting Winst
1 26-2-2016 3.156 31,68 26-10-2018 198,29 €       535.821

Stel dat je in plaats daarvan iedere keer gaat voor een kleine winst (en soms een verliesje bij een tussentijdse dip), dan zou je veel meer hebben gehandeld en per saldo veel minder hebben overgehouden: $ 228.338 in plaats van $ 535.821.

Nr Datum opening Koers opening Datum sluiting Koers sluiting Kapitaal (na sluiting)
1 26-2-2016 31,68 29-4-2016 35,53  €          22.151
2 20-5-2016 44,33 17-2-2017 107,23  €       163.990
3 17-3-2017 106,07 13-4-2017 95,49  €       154.024
4 28-4-2017 104,3 8-12-2017 191,49  €       237.552
5 12-1-2018 222,98 9-2-2018 232,08  €       241.629
6 23-2-2018 245,93 29-3-2018 231,59  €       235.807
7 11-5-2018 254,53 29-6-2018 236,9  €       228.896
8 20-7-2018 250,89 12-10-2018 246,54  €       227.164
9 11-1-2019 148,8 8-3-2019 150,64  €       228.401
10 22-3-2019 177,5 26-4-2019 178,09  €       228.733
11 28-6-2019 164,16 9-8-2019 154,18  €       222.655
12 23-8-2019 162,52 27-9-2019 171,76  €       228.338
13 7-10-2019 184,33 7-10-2019 184,33  €       228.338
 

Nvidia week hvw 2-4

Is het niet al veel te laat om nu nog in te stappen?

Dit is een vraag die veel mensen natuurlijk bezighoudt. Mensen die vorig jaar twijfelden, hebben een stijging gemist van circa 100% in het afgelopen jaar. Niemand weet natuurlijk waar de Bitcoin over een jaar staat.

Wat wel duidelijk is, is dat het steeds moeilijker wordt om Bitcoin’s te mijnen. Wanneer we naar de prijsontwikkelingen kijken tussen bijvoorbeeld 2010 en 2014, dan zien we dat de prijs een sterke relatie heeft met de moeilijkheidsgraad.

Als we ervan uit mogen gaan, dat de complexiteit toeneemt, en de prijs gelijke tred houdt met de complexiteit, dan zouden we de conclusie mogen trekken dat de prijs van de Bitcoin verder zal oplopen. De vraag is natuurlijk of we deze conclusie daadwerkelijk mogen trekken?

hash-vs-reward difficulty bitcoin

bitcoin difficulty chart 2019

Is er een alternatieve manier om in bitcoin te handelen?

Tobam, een Franse vermogensbeheerder (http://www.tobam.fr/) kondigde de lancering aan van het eerste beleggingsfonds gebaseerd op de Bitcoin: het Tobam Bitcoin Fund. Tobam zegt een eigen onderzoeks- en ontwikkelingsteam te hebben samengesteld van computerspecialisten, ingenieurs, onderzoekers en deskundigen op het gebied van risicobeheer.

Yves Choueifaty, President van Tobam, verklaarde: “we hebben onderzoek gedaan vanuit technisch, financieel, economisch en reglementair oogpunt over Bitcoin gedurende een jaar voorafgaand aan de lancering van dit fonds.

Christophe Roehri, hoofd Business Development, voegde toe: “directe investeringen in Bitcoin kunnen operationeel uitdagend zijn, van het omgaan met de keuze van het platform tot het handhaven van de juiste veiligheidsmaatregelen op het gebied van bewaring en het beheren van de wijzigingen die in het protocol zijn aangebracht – de hard forks.

Ongetwijfeld zullen er nog meerdere beleggingsfondsen volgen. Het is van groot belang om te kijken naar de kosten die het fonds in rekening brengt en/of de aanbieder toegevoegde waarde heeft om deze kosten te rechtvaardigen. Met $ 10,2 miljard aan activa onder beheer, lijkt dit in ieder geval wel een serieuze aanbieder. Op www.mijn.beleggen.com zullen wij deze ontwikkelingen op de voet volgen en uitgebreid analyseren.

Wat zijn ICO’s en hoe kun je hiermee geld verdienen?

ICO is een afkorting voor Initial Coin Offering (Initiële muntenaanbieding) en houdt in een uitgifte van een nieuwe cryptocurrency of tokens. Een ICO wordt gebruikt voor bijvoorbeeld het financieren van projecten. Een ICO lijkt op een IPO (Initial Public Offering) waarbij aandelen worden aangeboden in een bedrijf.

In de afgelopen tijd is een aantal zeer succesvolle ICO’s geweest, zoals Waves, dat in 2016 meer dan $ 34 miljoen ophaalde en is nu $ 91.000.000 waard. De STRAT-token van Stratis haalde $ 600.000 op tijdens hun ICO in juni 2016 en steeg sindsdien 2478 procent in de prijs. De koers is echter gedaald van een all time high van $ 22,60 op 8 januari 2018 naar $ 0,35 op 8 oktober 2019. Ook hier is het dus belangrijk om de trend te volgen en niet te kiezen voor een strategie van Buy and Hold.

Vanzelfsprekend trekt dit ook mensen aan met minder goede bedoelingen. De goudkoorts onder beleggers loopt natuurlijk steeds verder op. Het lijkt een beetje op de internethype waarbij ieder bedrijf die het woord internet kon spellen een vermogen ophaalde.

F/Rite Air (uitgesproken als Fried Air, wat gebakken lucht betekent) was de naam van een fictief bedrijf dat op 1 april 2001 op de website IEX.nl werd aangekondigd. “We hadden 500 mensen die orders voor het aandeel plaatsten “, zei oprichter Michael Kraland van Iex.nl.” Niet één heeft om een prospectus gevraagd. ”

Om deze reden hebben China en Zuid-Korea bijvoorbeeld de ICO’s verboden. De AFM waarschuwt dat mensen moeten oppassen en niet in ICO’s te investeren. Volgens de AFM zijn er grote risico’s omdat er sprake kan zijn van misleiding, oplichting en manipulatie vanwege de anonimiteit van de block chain technologie.

De website heeft dit jaar aanzienlijk minder ICO’s geteld dan in de voorgaande jaren. EOS had binnen 5 dagen al $ 185.000.000 opgehaald en Tezos zelfs $ 232.000.000. Iedere dag staan er weer een nieuwe ICO’s gepland, maar het aantal en de investeringen hierin zijn fors afgenomen. In tegenstelling tot een IPO, die aan strenge regels onderworpen is, is er bij een ICO geen enkel toezicht.

Zijn de impulsen waarop de Bitcoin reageert anders dan die van andere valuta c.q. aandelen? En zo ja, waarom is dat?

De prijs van de Bitcoin tot stand door vraag en aanbod. Dit geldt voor vrijwel alles in de economie zoals ook valuta en aandelen. Wanneer mensen verwachten dat de waarde gaat stijgen, dan zijn ze bereid om meer te betalen dan de voorgaande koper. Omgekeerd, wanneer mensen denken dat de waarde van iets zal gaan afnemen, dan zijn ze bereid om op een lager niveau te verkopen.

De verwachting, die mensen hebben over de ontwikkeling van de Bitcoin, wijkt natuurlijk wel af van de waardering van aandelen. De waarde van een aandeel wordt voor een belangrijk deel bepaald door de verwachting die mensen hebben over de mogelijkheid van het bedrijf om in de toekomst winst te maken. Bij valuta gaat het meer om de koopkracht die een munt heeft. In dat opzicht lijkt de Bitcoin meer op valuta.

Het verschil met andere valuta is dat deze doorgaans worden uitgegeven door de centrale bank. Zo heeft bijvoorbeeld de Federal Rerserve (Fed) het alleenrecht om dollars uit te geven. De Federal Rerserve is overigens net zo Federal als Federal Express. Het is een normaal particulier bedrijf. Heel vreemd eigenlijk dat dit bedrijf als enige dollars mag uitgeven.

De Federal Rerserve drukt dollars en leent deze uit aan bijvoorbeeld de Amerikaanse staat. De Amerikaanse staat moet deze dollars weer terugbetalen inclusief rente. Hoe komt de staat aan deze rente? Door deze weer te lenen bij de Federal Rerserve. De geldhoeveelheid in de afgelopen 10 jaar ongeveer verzesvoudigd.

“Het is maar goed dat mensen ons bank- en geldstelsel niet begrijpen, want als ze dat wel zouden doen, geloof ik dat er vóór morgenochtend een revolutie zou zijn.”  Henry Ford

Het is daarom niet zo vreemd dat veel mensen vertrouwen hebben in een nieuw geldsysteem voor en door de mensen. Hoe meer mensen de Bitcoin accepteren als valuta, hoe hoger de waarde van de Bitcoin zal oplopen. Het is alleen de vraag of de centrale bankiers van deze wereld zullen accepteren dat hun profijtelijke spel zal worden doorkruist door de Bitcoin.

De poging van J.P. Morgan (een van de aandeelhouders van de Federal Reserve) om de koers van de Bitcoin naar beneden te praten, is een voorbeeld. Wie het geld heeft, heeft de macht en wie de macht heeft, heeft het geld. De bankenlobby is machtig en zal er natuurlijk alles aan doen om invloed uit te oefenen op de politiek.

Een andere manier om dit te doen, is door gebruik te maken van derivaten. De komst van futures op de Bitcoin heeft zowel voor als nadelen. Op de goudmarkt wordt circa 15.000 keer meer geld op papier verhandeld dan in fysieke vorm. Voor de grote banken is het dan natuurlijk vrij eenvoudig om de prijs van goud te sturen.

Hoe is verzilvering van Bitcoins gewaarborgd?

Bitcoin’s kunnen worden gekocht en verkocht op een Bitcoin exchange. Zolang er kopers en verkopers zijn, is de verzilvering van Bitcoin’s gewaarborgd. De liquiditeit is natuurlijk een belangrijke factor. In de afgelopen jaren zagen we dat veel mensen de Bitcoin wilde kopen, maar er was niemand om de Bitcoin’s te verkopen, waardoor de prijs omhoogschoot.

Op de aandelen en valutamarkt zijn doorgaans market makers actief die een bied- en laatkoers afgeven (de koers waartegen je kunt kopen en verkopen). Deze market makers verdienen aan het verschil tussen de bied- en laatkoers en kunnen op deze manier de markt voorzien van de nodige liquiditeit.

Het kan echter gebeuren, dat de markt zo hard daalt, dat iedereen door dezelfde deur naar buiten wil. Op dat moment wordt de handel door de beurs stilgelegd en kunnen de marktpartijen afkoelen. Aangezien de Bitcoin markt niet zo is gereguleerd als de aandelenmarkt, kan dit leiden tot wilde koersbewegingen (dat hebben we in de afgelopen jaren ook wel gezien).

Er is dus niemand die borg staat voor de Bitcoin. Je moet er dus op vertrouwen dat er andere mensen zijn, die bereid zijn om de Bitcoin’s van jou te kopen. Als niemand de Bitcoin’s wil kopen, dan kan in theorie de prijs van de Bitcoin naar nul. Je kunt op dit moment op honderdduizenden plaatsen betalen met de Bitcoin en het aantal neemt steeds verder toe.

De Bitcoin wordt in steeds meer landen, waaronder in Japan en Duitsland, erkend als wettig betaalmiddel. Als je dus niks meer met de Bitcoin zou kunnen doen, dan kun je er altijd nog je belasting meebetalen. Op de website http://bitlegal.io/ is een kaart te vinden van landen die positief of negatief staan ten opzichte van de Bitcoin.

Loont het nog de moeite om zelf Bitcoins te mijnen, als je daar de hardware nu nog voor moet aanschaffen?

Het mijnen van de Bitcoin, het vinden van nieuwe Bitcoin’s en de verwerking van de transacties van de Bitcoin is interessant. Iedere transactie resulteert in een nieuwe berekening. Deze berekening wordt gedaan door honderdduizenden computers. Voor iedere transactie betaal je een kleine transactievergoeding.

De eigenaren van de computers krijgen een vergoeding voor het uitrekenen gebaseerd op de stroomprijs, afschrijving van de computer en een beetje winst. Deze vergoeding zal nooit lager worden dan de kosten van de stroom. Op dat moment zou immers iedereen de stekker uit de computer trekken wat het einde zou betekenen van de Bitcoin. Dat wil natuurlijk niemand.

Het rendement bedroeg voorheen ruim 100% op jaarbasis. Binnen een jaar had je in principe je aanschaf dus terugverdiend. Om die reden waren de computers dus bijna niet aan te slepen. Inmiddels is het veel minder interessant geworden. Het zelf mijnen is veel lastiger geworden. Dat lukt niet meer met een commodore 64. Naast de aanschaf van een zware computer, verbruikt deze computer behoorlijk wat stroom.

De stroomprijs voor een particulier in Nederland zit al snel rond € 0,17 per kilowattuur. Een datacenter, die veel meer stroom verbruikt, betaalt circa € 0,10 per kilowattuur. Door jouw computer in een datacenter te plaatsen, bespaar je dus fors op je stroomkosten. Daarnaast heb je dan geen last van het geluid dat deze computer maakt.

Inbrekers herkennen ook de hoge pieptoon en voor hen is het dan interessant om deze dure computer bij je weg te komen halen. Ook daarom is het interessanter om gebruik te maken van een datacenter. Een datacenter heeft bovendien faciliteiten zoals noodstroom, brandblussers en firewalls, waardoor je minder risico loopt.

Naast de aanschaf van een computer, bestaan er ook mogelijkheden om gebruik te maken van Cloud Mining. Je huurt dan rekenkracht bij een datacenter en ontvangt op je eigen wallet de opbrengst van het mijnen. Zo heb je nergens omkijken naar en kun je nog steeds een rendement maken, tenzij het bedrijf wat je hiervoor inhuurt, omvalt of de oprichters met het geld met de noorderzon vertrekken.

De waarde vd Bitcoin staat behoorlijk hoog en momenteel kan ik niet zóveel geld vrijmaken. Heeft het zin met bijvoorbeeld EUR 1000,= te beleggen in deze munt?

De Bitcoin wordt verhandeld in fracties. Je hoeft dus niet een hele Bitcoin aan te schaffen om te profiteren van een eventuele verdere stijging van de Bitcoin. Op sommige exchange’s zoals Litebit kun je tot €75 zonder verificatie Bitcoins kopen via iDeal en Mister Cash. Zie http://bit.ly/litebits

Aangezien niemand weet wat de toekomst is van de Bitcoin, zit hieraan natuurlijk ook een zeker risico. Vrijwel iedereen is echter overtuigd van de toekomst van de block chain. Persoonlijk vind ik het daarom interessant om te investeren in deze techniek. Of er dan Bitcoin’s of andere coins worden gemijnd, vind ik dan minder interessant.

Een contract waarmee rekenkracht wordt gekocht, kan al vanaf $ 500. De opbrengst hiervan is afhankelijk van de koers van bijvoorbeeld de Bitcoin of een andere coins die je gaat mijnen. Op https://www.cryptocompare.com kun je berekenen wat de opbrengst is gebaseerd op de hoeveelheid Hashing Power.

Wil je meer weten over de Bitcoin?

Dit zijn enkele vragen die werden beantwoord in het boek de meest gestelde vragen over de Bitcoin. Wil je alle vragen en antwoorden ontvangen? Ga dan naar www.Beleggen.com/boek

De Bitcoin USD (BTC-USD) is in 2019 alweer 116% gestegen…ondanks de correctie vanaf bijna 14.000 naar nu 8.000 dollar…bijna een halvering…

Tonny Robbins (zijn vermogen wordt geschat tussen 450-500 miljoen dollar) gaf tijdens zijn Business Mastery Event (kosten € 8.000) aan dat beleggers tussen 3 en 6 procent van hun vermogen zouden moeten beleggen in crypto.

De stijging in 2019 is aanzienlijk meer dan de koers van de S&P (+20%).

Is de huidige correctie weer een uitgelezen instapmoment?

Weet u eigenlijk alles wat u moet weten over de Bitcoin?

U ontvangt nu tijdelijk het boek De meest gestelde vragen over de Bitcoin gratis.

En u ontvang nu naast dit boek 2 e-books van CryptoAcademy cadeau.

Ik ben namelijk bezig met het schrijven van mijn boek

In 10 stappen succesvol beleggen. 

Bouw een maandelijks inkomen met aandelen en opties

Mijn boek komt medio december uit.

Om ruimte te maken in ons magazijn, bied ik (zolang de voorraad strekt) daarom aan om het fysieke boek De meest gestelde vragen over de Bitcoin, overal binnen Nederland te versturen voor slechts 1 euro. 

De kosten voor verzending en afhandeling zijn natuurlijk veel hoger, net als de waarde van het boek, maar om te vieren dat ik mijn eerste echte boek binnenkort dan eindelijk kan presenteren, bied ik u dit als trouwe klant graag aan.

Profiteer hier van en gebruik hiervoor de kortingscode EURO

Meld u aan op http://beleggen.com/boek

Met vriendelijke groet,

Harm van Wijk

PS Bestel het boek volledig gratis op http://beleggen.com/boek
Voor slechts 1 euro als bijdrage in de kosten voor verzending en afhandeling stuur ik het fysieke boek toe. Misschien leuk om iemand cadeau te doen?

PPS Als u niet tevreden bent, mag u deze euro verzend- en afhandelingskosten terugvragen….U loopt dus geen enkel risico.

PPS De belangrijkste vragen én antwoorden over de Bitcoin in 1 boek geschreven door

Harm van Wijk van Beleggen.com
Herbert Robijn van Finodex.nl en Iris.nl
Leon van Dam van Optiespecialist.com
Wouter Quik van Dutchminingteam.nl
Ad Quik van Dutchminingteam.nl

Met elkaar hebben we meer dan 150 jaar ervaring in de financiële wereld. Het is ons doel om particuliere beleggers te helpen geld te verdienen op de beurs.

Meer over succesvol beleggen op donderdagavond om 20 uur tijdens de LIVE online training:  

“Hoe succesvol beleggen zonder veel tijd te investeren of veel risico te lopen met behulp van eenvoudige en bewezen strategieën.”

Zeer waardevol voor zowel beginnende en meer ervaren beleggers. Ik onthul hierin 3 belangrijke geheimen:

Geheim # 1 Hoe u 20,6% rendement per jaar maakt zonder stress en in minder dan 10 minuten per week met behulp van het geheime systeem dat succesvolle beleggers gebruiken.

Geheim # 2 Waarom je maar 250 euro nodig hebt om te beleggen en geen jarenlange training nodig hebt of jaren te moeten wachten op het resultaat.

Geheim # 3 Waarom dure bankiers of beleggingsadviseurs je schade toebrengen en niet jouw belang voorop stellen (ben je de financiële crisis vergeten, die door de bankiers is begonnen?)

Meld je aan op https://beleggen.com/training

Ik hoop dat je er bij bent om succesvoller te worden met je financiën.

Met vriendelijke groet,

Harm van Wijk

PS de online training “Succesvol beleggen in nog geen 10 minuten per week.” onthult wat elke belegger moet weten over selecteren van winnende aandelen. Meld u nu aan: https://beleggen.com/training

Gratis handleiding van drs Harm van Wijk
Maak winst op de beurs zonder veel risico te lopen
Werkt zelfs als je weinig tijd hebt.

2 replies
 1. Rose Martine
  Rose Martine says:

  A fascinating discussion is definitely worth comment. I do believe that you ought to publish more on this topic, it may not be a taboo matter but generally people don’t talk about such issues. To the next! Kind regards!!

  Reply
 2. tadic
  tadic says:

  Als u winst wilt maken met uw cryptocurrency-investeringen, dan moet u daytrade en ik raad u aan autobothandel te overwegen met Sarah Barton.Ik handel al ruim 1 jaar in bitcoin via haar platform en het gaat goed met mij. via haar e-mail,
  [email protected]

  Reply

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.