Mooi dividend op aandelen GBL

Het in België genoteerde Groupe Bruxelles Lambert (kortweg GBL) werd op 1 maart 2011 opgenomen in de DividendPortefeuille. GBL (ISIN-code BE0003797140) is een participatiemaatschappij en behoort tot de tien grootste bedrijven in België. GBL maakt deel uit van de Belgische hoofdgraadmeter BEL20-index, waarbij de weging van het fonds 7% bedraagt. Participaties GBL
GBL heeft een scala aan participaties, waarvan wij er een aantal de revue laten passeren, met achter het fonds het percentage in kapitaal. De volgende lijst van belangen is evenwel niet uitputtend: Arkema (5%), Total (4%), Suez Environnement (7,1%) dat voornamelijk in de water- en afvalmarkt actief is, GDF Suez (5,2%), Pernod Ricard (9,9%), Lafarge (21,1%) en Imerys (30,7%).

Lafarge
Het Franse Lafarge bekleedt in elk van de activiteiten een toppositie: eerste wereldproducent van Cement, tweede wereldproducent van Aggregaten, derde wereldproducent van Gebruiksklare Beton en derde wereldproducent van Gipsplaten.

De Franse onderneming is aanwezig in 78 landen en is wereldmarktleider in bouwmaterialen en behaalde in 2010 een omzet van ruim € 16 miljard.

Arkema
Abonnees die ook de SuperMomentumPortefeuille volgen en Arkema in portefeuille hebben, kijken aan tegen een winst van circa 80%. Het Franse chemiebedrijf Arkema opereert met circa 14.000 werknemers in meer dan 40 landen via de divisies Vinyl Products, Industrial Chemicals en Performance Products.

Arkema heeft circa 80 chemische fabrieken verspreid over Noord-Amerika, Europa en Azië. Een andere troefkaart van Arkema zijn toepassingen voor de (offshore) olie-industrie. Daarbij kan worden gedacht aan flexibele pijpleidingen die hoge druk bestendig zijn bij diepzeeboringen.

British Petroleum boorde met Deepwater Horizon op een diepte van circa 1500 meter. Royal Dutch Shell heeft echter de wereldprimeur door middels boorplatform Perdido op de grootste diepte te boren in de Golf van Mexico op een diepte van circa 2438 meter.

Total
Het Franse Total is een internationale oliemaatschappij, sectorgenoot van Royal Dutch Shell, met activiteiten in de energie- en chemiesector. Total is één van de grootste internationale petroleum- en aardgasgroepen. Total’s activiteiten worden in meer dan 130 landen uitgeoefend en beslaan de volledige keten van de petroleumindustrie, van ‘upstream’ –exploratie, ontwikkeling en productie van aardolie, aardgas en LNG– tot ‘downstream’ –raffinage, distributie, transport en internationale handel in ruwe olie- en petroleumproducten. Total is ook een belangrijke speler op de chemiemarkt en is begaan met de ontwikkeling van hernieuwbare energie.

GDFSuez
GDF Suez is een bekende leverancier van energieproducten en -diensten, zoals elektriciteit en gas. In Nederland zijn de kernactiviteiten van GDF Suez E&P Nederland exploratie en productie van aardgas en olie die aanwezig zijn op het Nederlands continentaal plat. Electrabel is (100%) onderdeel van GDF Suez en heeft in Nederland acht elektriciteitscentrales, waarvan één op de Maasvlakte in aanbouw. De centrales leveren circa 25% van de elektriciteitsproductie in Nederland.

Suez Environnement
Suez Environnement is één van de twee belangrijkste wereldspelers op de milieumarkt, die over een stevige positie beschikt in Europa, vooral in Frankrijk en Spanje (Agbar) en in meer dan 35 landen aanwezig is. De groep is in de volledige water- en afvalcyclus actief en treedt op onder verschillende merknamen, zoals SITA voor het afval of Lyonnaise des Eaux, Ondéo Industrial Solutions, Safège, Degrémont, United Water en Agbar in de watersector. Kortom, de onderneming houdt zich bezig met waterreiniging en zuiveringswerkzaamheden.

Imerys
Imerys is met 14.500 werknemers actief in meer dan 47 landen. Imerys, gevestigd in Roswell (VS), houdt zich bezig met de exploitatie van mijnen, waaronder kolen. Wist u dat Imerys wereldleider is op het gebied van extractie en verwerken van industriële mineralen, waaronder olie?

Imerys bekleedt een toonaangevende positie in de volgende sectoren: Mineralen voor Keramiek, Vuurvaste Toepassingen, Slijpmiddelen & Gieterij, Performance & Filtration Minerals, Papierpigmenten, Materialen & Vuurvaste Steen. Mineralen van Imerys worden in het dagelijks leven veel gebruikt, bijvoorbeeld in de bouw hygiëneproducten, papier, verf, plastics, keramiek, telecommunicatie of filtratie.

  • Koers-winstverhouding (trailing) 16,16
  • ROE (return on equity) 4,3%
  • Dividendrendement (trailing twaalf maanden) 3,8%
  • Bèta versus de BEL20 0,96
  • 90-daags volatiliteit 16,85%

(Bron Bloomberg o.b.v. koers € 66,74)

De marktkapitalisatie van GBL bedraagt circa € 10,8 miljard (161,358 miljoen uitstaande aandelen maal aandelenkoers ad € 66,74).

De bèta van GBL bedraagt 0,96 wat de beweeglijkheid van het aandeel aangeeft ten opzichte van de Belgische BEL 20-index. De bèta wordt aangegeven met de Griekse letter β. Als de markt met bijvoorbeeld 10% stijgt of daalt, dan stijgt of daalt de koers van GBL met 9,6%, vrijwel in lijn met de markt derhalve.

Op basis van het inmiddels uitgekeerde dividend betreffende boekjaar 2010 ad € 2,54 per aandeel, bedraagt het dividendrendement bij een koers van € 66,74 circa 3,8%. Circa 73% van de winst wordt derhalve als dividend aan de aandeelhouders uitgekeerd (op basis van dividend/cash earnings). De ‘ROE’ (‘return on equity’) bedraagt 4,3% voor de participatiemaatschappij. De ‘ROE’ geeft de winstgevendheid aan (rentabiliteit van het eigen vermogen) van een onderneming.

Agenda GBL

GBL zal op 20 juli de halfjaarcijfers bekendmaken. Op 1 maart 2012 zullen de jaarcijfers over boekjaar 2011 worden gepubliceerd.
GBL consolideert in stijgende trend

GBL is sinds het dal begin 2009 circa 40% opgelopen, waarbij het aandeel de afgelopen 12 maanden per saldo zijwaarts heeft bewogen. Sinds de zomermaanden van 2010 zit het fonds evenwel in een ‘uptrend’ waarbij in februari een meerjarige piek werd bereikt op € 68,79. Sindsdien consolideert GBL binnen de stijgende trend.

GBL

Dalingen richting € 60,- zouden mooie (bij)koopkansen kunnen bieden. Deze psychologische grens is de afgelopen maanden diverse keren getest. Het dividendrendement zal tijdens dalingen verder toenemen, mits de dividenduitkering natuurlijk niet wordt gepasseerd, danwel neerwaarts wordt aangepast. Garanties dat de koers nog een keer terugvalt tot dit niveau zijn er natuurlijk niet.

Ik kijk uit naar ideeën, tips en gedachten over deze bijdrage. Type ze s.v.p. in het commentaarveld onderaan de column op www.dividend-aandelen.nl

Weten welke aandelen in een stijgende of een dalende trend zitten? Zie https://slim.beleggen.com/tradingnavigator

Harm van Wijk

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.