Laatste update:

De Amerikaanse bankgigant Morgan Stanley waarschuwt dat de crisis rond Griekenland een kettingreactie dreigt te veroorzaken, waardoor Duitsland zich mogelijk genoodzaakt zal zien zich onmiddellijk uit de eurozone terug te trekken. Paul Volcker, de voormalige topman van de Federal Reserve, maakt zich eveneens grote zorgen dat de euro volledig uit elkaar zal vallen.

Joachim Fels, hoofd onderzoek bij Morgan Stanley, liet in een brief aan klanten van de bank weten dat het Europese steunpakket voor Griekenland en het negeren van de afgesproken spelregels door de Europese Centrale Bank andere eurolanden in een zeer lastig parket heeft gebracht. “Dat maakt het des te waarschijnlijker dat de eurozone afzakt tot een zone waarin uiteindelijk fiscale losbandigheid, valutazwakte en hogere inflatie zal heersen.”

Hoewel het misschien noodzakelijk is geweest om een directe crisis in het Europese financiële systeem te voorkomen, zal de bailout van Griekenland volgens Fels in de toekomst juist voor nog grotere problemen kunnen gaan zorgen. Daar waar de zwakkere staten echter niet zomaar de eurozone kunnen verlaten, omdat ze hier onmiddellijk voor gestraft zullen worden in de vorm van hogere rentebetalingen en kapitaalvlucht, is het mogelijk de enige oplossing voor sterkere landen zoals Duitsland (en Nederland) om de monetaire stabiliteit te verzekeren.

“We hebben duidelijk het eindspel nog niet bereikt. Desondanks laten de laatste ontwikkelingen goed zien dat het uiteenvallen (van de eurozone) waarschijnlijker is geworden. Het risico is verre van verwaarloosbaar en de gevolgen voor de financiële markten zouden buitengewoon ernstig zijn. Beleggers die het toch negeren doen dit geheel voor eigen verantwoording,” aldus Fels. [1]

Afgelopen donderdag waarschuwde de voormalige Fed-topman Paul Volcker in Londen eveneens voor het instorten van de eurozone. “De potentiële desintegratie van de euro is een groot probleem. Het essentiële element van economische en fiscale discipline waar op gehoopt was, is in sommige landen tot nu toe niet zichtbaar geworden,” waarmee hij duidelijk verwees naar met name Griekenland, Portugal, Spanje, Italië en Ierland.[2]

In de reeds zwaar getroffen landen Griekenland en IJsland wordt de schuld van de problemen in toenemende mate bij Amerikaanse investeringsbanken gelegd. De Griekse premier Papandreou overweegt gerechtelijke stappen tegen deze -nog niet bij name genoemde- banken[3] en IJsland is al daadwerkelijk begonnen met het vervolgen van de topmannen van drie van ’s lands grootste banken[4].

ECB: bijdrukken van geld geen optie
Jürgen Stark, hoofd econoom van de Europese Centrale Bank, benadrukte deze week opnieuw dat de bank weigert over te gaan tot het ongelimiteerd bijdrukken van geld, zoals in de VS gebeurt. “Iedere oproep om de reële waarde van de publieke schulden te verminderen door hogere inflatie zal door de ECB steevast van de hand worden gewezen.”

“We zijn mogelijk nu al in de volgende fase van de crisis beland: een staatsschuldencrisis, die volgt op de financiële en economische crisis. De meeste overheden in de ontwikkelde landen zullen met de hoogste tekorten en schuld/BNP verhouding ooit gemeten uit de recessie klimmen. Daarom is het uiterst belangrijk te voorkomen dat de publieke financiën uit de hand lopen.”

Volgens Stark zal de publieke schuldenlast in de eurozone en Groot Brittannië volgend jaar 88% van het BNP bedragen. In de VS zal dit 100% zijn en in Japan 200%. “Het lijdt geen twijfel dat de huidige fiscale politiek onhoudbaar is.” De weigering van de ECB om de inflatie in de eurozone te laten oplopen, zal tot gevolg hebben dat de zwakkere landen enorme bezuinigingen zullen moeten doorvoeren, waardoor hun economieën zware klappen zullen krijgen. Critici denken daarom dat dit beleid averechts zal werken.

Amerikaanse en Britse financiële experts zijn vrijwel unaniem van mening dat de eurozone alleen kan overleven als er een fiscale Unie komt. Dat betekent echter dat de nationale regeringen feitelijk vrijwel niets meer te zeggen krijgen over de eigen begroting en het financiële beleid, en dat er -net als bij het invoeren van de euro- opnieuw een enorme welvaartsoverdracht zal plaatsvinden van Noord- naar Zuid-Europa.

Beter ten halve gekeerd…

Als gevolg zal Nederland bijvoorbeeld zeer waarschijnlijk in korte tijd de in Europa unieke hypotheekrenteaftrek moeten afschaffen. Ook zal het niveau van ambtenarensalarissen en uitkeringen in heel Europa gelijk moeten worden getrokken. Beide zaken zullen in Nederland zonder enige twijfel voor enorme sociale en politieke onrust zorgen.

Onder het aloude gezegde ‘beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald’, zouden de politici in Den Haag er daarom goed aan doen om zo snel mogelijk met Duitsland om de tafel te gaan zitten en een exit-strategie uit de eurozone op te stellen. Een gezamenlijk verlaten van de mislukte Europese eenheidsmunt maakt een snel economisch herstel na de onvermijdelijke financiële en economische schok des te waarschijnlijker – niet alleen voor de Noord-Europese landen, maar uiteindelijk ook voor de Zuid-Europese Club Med landen, die immers eindelijk in staat worden gesteld om hun munten te devalueren.

Binnen nu en hooguit twee, drie jaar zal blijken of onze politici de Nederlandse belangen voor de langere termijn zullen proberen te waarborgen, of ons land met een vals en misplaatst Europees solidariteitsgevoel samen met de rest van de passagiers van de Eurotanic mede ten onder zal doen laten gaan. Maar misschien was dat wel van meet af aan wel de bedoeling van de bedenkers van het Europese socialistische Uniegedrocht, als schokmiddel om ons tot een geforceerde en alleen door de elite gewilde éénheid te dwingen.

Xander Meyer, www.xandernieuws.punt.nl

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.