Naderen we het einde van de bear-markt in Vietnam?

Eind 2006 sloot de VN-index in Vietnam met een plus van bijna 200%. Er leek geen vuiltje aan de lucht, het enige punt van zorg was wellicht de waardering die opliep tot 30 keer de winst. “Vietnam was priced for perfection”, maar zoals wel vaker heeft dit perfecte scenario zich niet voltrokken. Inmiddels verkeert Vietnam bijna 4 jaar in een ‘bear’ markt. Slechts de opleving in 2009 van +40% voor de VN-index gaf beleggers weer wat hoop.

Na de opleving in 2009 volgde een teleurstellend 2010. De VN-index verloor 0,42% en de HNX-index verloor 30,9%. De HNX-index is de laatste jaren uitgegroeid tot de markt voor de mid- en smallcap bedrijven. En met name dit marktsegment stond tot dusver in 2011 ook weer fors onder druk.

Tot eind maart 2011 daalde deze index in euro’s met nogmaals 29,6%. Opvallend is dat 13,8% van de daling voor rekening komt van de zwakkere valuta. De Vietnamese dong is gekoppeld aan de Amerikaanse dollar, maar door de voortdurende handelstekorten heeft de overheid vijf maal een devaluatie ten opzichte van de Amerikaanse dollar doorgevoerd. Deze devaluaties hebben het vertrouwen in de Vietnamese dong sterk ondermijnd. Op de grijze markt handelde de dong dan ook langere tijd tegen lagere wisselkoersen dan de officiële tarieven.

Inmiddels heeft de overheid een groot aantal maatregelen afgekondigd om de “vlucht” uit de valuta tegen te gaan. Vietnamezen houden liever Amerikaanse dollars en goud aan dan de Vietnamese dong. Het probleem voor de beurs is hiermee ook geschetst, immers de lokale aandelen noteren alle in dong.

De uitverkoop op de beurzen heeft geleid tot een situatie die bijna omgekeerd is aan de situatie in 2006. “Vietnam is priced for imperfection”, oftewel beleggers geloven niet dat het op korte of middellange termijn nog goed komt met de snelste groeier in Azië, na China. Alhoewel wij reeds eerder van mening waren dat de markt haar bodem wel had bereikt, bleek de gifbeker nog niet geheel leeggedronken.

De valutaproblematiek heeft echter de winstontwikkeling van het Vietnamese bedrijfsleven niet geremd. Wanneer we kijken naar bijvoorbeeld de markt voor midcap bedrijven dan zien we een overvloed aan bedrijven die de afgelopen jaren een meer dan gezonde winstgroei hebben laten zien.

De dalende aandelenkoersen en de stijgende bedrijfsresultaten hebben dan ook een niet te missen invloed op de koers-winstverhoudingen. Bedrijven als HSI (kunstmestproducent), Anphat Plastics and Green Env. (verpakkingsmaterialen) noteren tegen een koers-winstverhouding FY2011 van respectievelijk 3,9 en 2,7. Maar ook marktleiders in de technologie cq automatiseringsbranche zoals FPT noteren voor FY2011 een koers-winstverhouding van 5. Ook sterk afgestraft is de vastgoedprojectontwikkelaar TDH met een FY2011 koers-winstverhouding van 2,8.

Voor de zoetekauwen is de suikerproducent BHS wellicht een aardige investering. In het land waar een grote voorliefde voor zoet voedsel bestaat, is deze leverancier van suiker aan onder andere Coca Cola te koop voor 3,5 keer de verwachte winst voor 2011. Alle genoemde bedrijven maken overigens deel uit van de portefeuille van Intereffekt Frontier Vietnam.

Wat zou echter het herstel van de Vietnamese markten kunnen inluiden? Wij zijn van mening, dat een stabiele dong een belangrijke voorwaarde is voor het herstel van de beurzen. In het stabiliseren van de positie van de dong lijkt de Vietnamese overheid zo langzamerhand te slagen. Reeds enige weken noteert de ‘grijze markt dong’ niet meer onder de officiële wisselkoers. Hogere rentevergoedingen op dong-rekeningen en lagere (verplichte) rentes op Amerikaanse dollar rekeningen hebben hiervoor gezorgd. Bovendien is ook de goudmarkt aan banden gelegd waardoor het lastiger wordt voor de Vietnamees om in goud te beleggen. Tel daarbij op dat de overheid in 2011 voor het eerst de rem zet op de hoge kredietgroei en wellicht hebben we hier de juiste mix voor een herstel van het vertrouwen in de dong te pakken.

vietnam

Voor de technische analisten en volgers daarvan lijkt zich op de beurs ook een bodem te vormen. De VN-index noteert momenteel op haar lange termijn steunniveau, daarnaast ontwikkelt zich sinds het derde kwartaal van 2009 een wigformatie met positieve implicaties. De markt bevindt zich in een oversold situatie en de RSI op weekbasis is duidelijk aan het uitbodemen.

Wytze Riemersma, Intereffekt Frontier Market Team

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.