Nasdaq remt de beurzen af

Naast de standaard tak van de Technische Analyse, het enkelvoudige bestuderen van fondsen en indices, bestaat er ook een vakgebied dat Intermarket Technische Analyse heet. Hierbij worden verbanden bestudeerd tussen markten die elkaar beïnvloeden (bijvoorbeeld de rentemarkt en aandelenmarkten). Een Intermarket Analyse verschaft een bredere blik op de ontwikkelingen van de diverse financiële markten wereldwijd.

Een eenvoudig Intermarket verband is bijvoorbeeld dat wanneer alle Europese beurzen in een dalende trend zitten, de kans dat de AEX-index in een stijgende trend zit nihil is. Dit artikel gaat echter over een ander Intermarket verband dat de afgelopen jaren haar waarde heeft bewezen: de relatie tussen het verloop van de S&P 500, de index  voor grote volwassenen Amerikaanse bedrijven en de frivolere Nasdaq, waar mede jong talent de kans krijgt.

Voor de analyse van dit verband gebruiken we de ratio tussen de twee indices. Dit gebeurt simpelweg door het koersverloop van de S&P 500 te delen door het koersverloop van de Nasdaq. Als de ratio onder het koersverloop van de S&P 500 wordt afgedrukt, zoals in bijgevoegde grafiek is gedaan, komen we bij bestudering van beide grafieken tot interessante conclusies.

De ratio verdient wel enige uitleg. Als de ratio een stijgend verloop kent, betekent dit dat de S&P 500 over die periode een betere of minder slechte performance behaalt dan de Nasdaq. Indien de ratio duidelijk daalt, behaalt de Nasdaq over die periode een betere performance of minder verlies. Het verloop van de ratio (RS-lijn) zelf zegt niets over het verloop van de S&P 500 en de Nasdaq zelf.

In bijgaande grafiek van de jaren 2001 tot en met heden ontwaren wij een interessant verband. Als de RS-lijn stijgt (de S&P 500 presteert beter dan de Nasdaq), blijkt dat de S&P 500 gedurende deze perioden daalt of zijwaarts voortbeweegt. Alleen als de RS-lijn daalt (de Nasdaq presteert beter dan de S&P 500), is ook de S&P 500 zelf sterk genoeg om in waarde te stijgen! De conclusie die te trekken valt is simpel: de Nasdaq is de motor achter de brede Amerikaanse beursontwikkeling. Als deze motor hapert, dat wil zeggen de boel niet op sleeptouw neemt, valt er ook in de brede Amerikaanse markt weinig te beleven.

Het is dan ook verontrustend om te zien dat grofweg sinds het 1e kwartaal van dit jaar de RS-lijn een stijgende verloop laat zien. Logischerwijs deed de S&P 500 het gedurende de laatste maanden niet florissant. Van de Nasdaq (weekgrafiek afgebeeld) zelf kunnen we dit ook niet zeggen. Met de doorbraak van de lange termijn steunlijn die stamt uit 2004, werd de lange termijn stijgende trend in de index afgebroken. Zolang de Nasdaq er weinig florissant bijligt, verwachten wij niet veel van de ratio tussen de S&P 500 en de Nasdaq en derhalve ook weinig van de S&P 500. De conclusie is duidelijk: de Nasdaq remt de Amerikaanse beurs af. En dat is een rem die wereldwijd wordt gevoeld.

René van Mourik – Vlug, Davids & Van Mourik

René van Mourik CMT is partner en technisch analist bij Vlug, Davids & van Mourik BV. Zijn columns verschijnen op de technische analyse website www.quoteweb.com. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Van Mourik geven zijn mening weer over het genoemde aandeel in zijn hoedanigheid als technisch analist bij Vlug, Davids & van Mourik BV. Van Mourik belegt niet in aandelen waarin hij adviseert. Lees ook onze disclaimer.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.