Laatste update:

1111 rente NederlandDe koersen van Nederlandse staatsobligaties vielen de afgelopen week hard terug. Duitsland, het enige Europese land waar beleggers nog wel vertrouwen in hadden, bleef met 40% van de € 6 miljard aan te veilen obligaties zitten. De rente in Duitsland en Nederland loopt op. Beleggers vluchten nu uit Europa.

De rente in Italië blijft boven 7%, ondanks het opkopen van de ECB. Spanje schuurt nog steeds tegen deze psychologische grens aan. De rente in België staat nu dik boven 5% en de rente in Frankrijk loopt ook steeds verder op. Portugal werd door Kredietbeoordelaar Fitch donderdag afgewaardeerd tot ‘junk’ vanwege de grote schuldenlast en de lage groeiverwachting. Zou er bij de politici nu langzaam een lampje gaan branden dat ze in actie moeten komen? In de Tweede Kamer wordt echter nog steeds gedaan alsof er niets aan de hand is.

Voor Griekenland en Ierland lijkt het overigens al te laat. En voor de rest van Europa wordt het nu steeds gevaarlijker. Kredietbeoordelaar Moody’s herhaalde dat de ‘triple A’-status van Frankrijk in gevaar kan komen. Gezien de grote problemen waarin de Franse ‘financials’ verkeren en dus eveneens het land zelf, is het een raadsel waarom Frankrijk nog de hoogst haalbare ‘rating’ heeft.

De DAX wist eind april nog het meerjarig recordniveau aan te scherpen, maar belandde in een vrije val, nadat op 1 augustus de 7000-puntengrens werd doorbroken. De Duitse index bereikte in september een dieptepunt voor dit jaar onder de 5000-puntengrens, waarna de DAX opveerde tot circa 6400 punten. Het herstel vond evenwel plaats binnen de dalende trend sinds juli. De index doorbrak de toppen van september. De DAX test momenteel dit uitbraakniveau, dat nu steun is geworden. De ‘downtrend’ sinds de zomermaanden is echter nog steeds intact, waardoor het gevaar op een nieuwe daling nog niet is geweken.

De Eurostoxx50 bereikte in september een dieptepunt voor dit jaar en lijkt opnieuw op weg naar dit niveau. Het jaar 2011 nadert zijn einde, maar aan de Europese schuldencrisis lijkt geen einde te komen. De Eurostoxx50 lijkt op weg naar de dieptepunten van 2003 respectievelijk 2009. Het beeld is allerminst bemoedigend, al is de vorming van een hogere, danwel dubbele bodem, uiteraard nog steeds mogelijk. De Franse CAC40 blijft binnen de dalende trend en lijkt ook op weg naar het dieptepunt van dit jaar. De beurzen in Griekenland, Portugal, Spanje, België en Italië staan er nog steeds slecht voor. De Portugese PSI 20 zakte zelfs onder de bodem van 2009 en lijkt nu op weg naar de bodem van 2002.

Brent-olie op zoek naar richting

Brent-olie op zoek naar richtingDe olieprijs is de afgelopen maanden op zoek naar richting. Werd in juli 2008 nog een recordniveau rond $ 147 per vat bereikt, waarna de olieprijs implodeerde tot $ 35 per vat van 159 liter, nu beweegt de olieprijs in een vrij smalle bandbreedte. Het sterke herstel sinds 2009 viel stil tussen eind 2009 en eind 2010. Nu lijkt weer sprake van een langdurige consolidatiefase. De situatie in het Midden-Oosten, Noord-Afrika en Japan voorkomt een verdere daling. Twijfels over de groei van de economie voorkomen een verdere stijging. De stijgende trend, die in 2009 werd ingezet, is echter nog steeds intact. De top van september bleek echter te zwaar om te passeren. De afgelopen maanden zien we lagere toppen en lagere bodems, ondanks de voorbereidingen van een oorlog tegen Iran.

Euro/Australische dollar veert op van septemberbodem

Euro/Australische dollar veert op van septemberbodemDe euro verloor ten opzichte van de Australische munteenheid vanaf de top rond AUD 2,10 in oktober 2008, bijna 40% tot het dieptepunt van dit jaar. In de zomermaanden intervenieerden diverse centrale banken massaal om de euro te steunen. De actie ‘help de euro de zomer door’, had maar kortstondig effect. De euro leefde begin augustus op richting AUD 1,40 maar viel al snel weer terug om in september de aanval op de top van augustus te openen. Begin oktober ketste de euro af op de AUD 1,40-grens, maar veerde onlangs op vanaf de septemberbodem. Daarmee blijft de euro gevangen in de ‘consolidatie driehoek’ tussen circa AUD 1,30 en AUD 1,40. De lange termijn dalende trend ten opzichte van de Australische dollar is desalniettemin nog steeds intact.

Dow op zoek naar de bodem

Dow op zoek naar de bodemDe Dow Jones steeg sinds begin oktober van 10.404 punten, zijnde het dieptepunt voor dit jaar, tot maar liefst 12.284 punten, een forse stijging in een maand. De Dow Jones vormde hierdoor een stijgende trend, binnen de dalende trend sinds het voorjaar. De ‘moeder aller indices’ opende de aanval op de top van juli, maar strandde voortijdig. De Dow corrigeerde daarmee een deel van de val in juli en augustus, maar had onvoldoende kracht om de dalende weerstandslijn te breken. De Europese schuldencrisis hangt als molensteen om de nek van de markten. De indices staan zwaar onder druk, waarbij ook de Dow het niet droog hield. De Dow ketste af op de dalende weerstandslijn sinds eind juli en is op zoek gegaan naar de bodem.

De Nasdaq ging vanaf het dieptepunt van dit jaar opnieuw in de aanval op de top van dit jaar. We kunnen het patroon van de afgelopen maanden echter kenmerken als een ‘broadening formation’: oftewel de vorming van hogere toppen en lagere bodems. Hieruit blijkt dat de onzekerheid in de markt zeer groot is. De brede S&P500 wist in oktober een sterk herstel in te zetten, maar moest in november ook terrein prijs geven. Het ‘death cross’-verkoopsignaal (het 50 daags voortschrijdend gemiddelde is onder het 200 daags gemiddelde gedoken) is ondanks het herstel nog steeds niet geneutraliseerd.
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
www.beleggen.com
 
Drs. Harm van Wijk

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.