De Franse president Sarkozy en de Duitse bondskanselier Merkel De Franse president Sarkozy en de Duitse bondskanselier Merkel meldden: “Er komt een echte regering voor de eurozone”. Jan Kees de Jager haastte zich naar de studio om te roepen dat het kabinet het voorstel steunt. In feite heeft Nederland met het opgeven van de eigen munt de soevereiniteit natuurlijk al jaren geleden opgegeven, maar gaat nu ook op politiek niveau de stap zetten. Vaarwel Nederland.

De EUSSR is geboren. “Volgens Duitsland en Frankrijk maakt de huidige crisis duidelijk dat de zeventien eurolanden een centraal geleid economisch beleid moeten krijgen”, zo meldde de NOS op haar website. Centraal geleide economieën, zoals de USSR, hebben nooit gewerkt. De economie is te complex om centraal aan te sturen, zeker wanneer de verschillen zo groot zijn als binnen Europa.

Het lijkt een beetje op de aanpak van de kredietcrisis. Deze is ontstaan door teveel krediet en politici denken deze op te kunnen lossen met nog meer krediet. De ontstane problemen binnen Europa moeten nu worden opgelost door meer Europa. Het is alsof je een brand wilt gaan blussen met een vlammenwerper. De Europese beurzen reageerden dan ook aanmerkelijk minder enthousiast dan Jan Kees de Jager.

De Duitse DAX bereikte een niveau onder 5500 punten. De beren zitten stevig in het zadel, waarbij de DAX nog aanzienlijk kan stijgen voordat de dalende trend van de afgelopen maanden in gevaar komt. De DAX, in tegenstelling tot menig andere (West-) Europese index, wist evenwel weer op te veren boven het laagste punt van 2010. De Eurostoxx50 gleed onderuit vanwege de escalerende Europese schuldencrisis en doorbrak het dieptepunt van 2010 zodat een meerjarig dieptepunt een feit is.

De Italiaanse MIB en de Spaanse IBEX noteren nog steeds rond het laagste punt van 2011 en staan onder het dieptepunt van 2010. De Franse CAC40 doet het net zo beroerd en lijkt op weg naar de bodem van 2009. De Portugese index wist net boven de bodem van 2009 op te veren, maar lijkt opnieuw deze zone te gaan testen. De beurs van Griekenland is de bodem van 2009 al lang gepasseerd en verloor sinds 2007 al ruim 80%.

De Denen en de Zweden kozen er voor om niet toe te treden tot de euro. De OMX Copenhagen 20 en de OMX Stockholm 30 Index ogen aanzienlijk gezonder dan de andere Europese beurzen. Die Denen en de Zweden zijn zo dom nog niet.

Brent-olie neemt gas terug 

Brent-olie neemt gas terug De prijs van Brent-olie bereikte in juli 2008 een recordniveau rond $ 147 per vat. De koersdoelen van $ 200 per vat of hoger waren niet van de lucht, maar in plaats van verder te stijgen, decimeerde de olieprijs tot $ 35 per vat van 159 liter. De onrust in het Midden-Oosten en Noord-Afrika had een positief effect op de olieprijs. De tsunami en de nucleaire ramp in Japan stuwden de olieprijs nog verder op, maar sinds begin mei nam Brent opnieuw gas terug, ingegeven door de twijfels over de economische situatie in het Westen. Brent vormde de afgelopen maanden lagere toppen en lagere bodems, maar zit nog steeds in een stijgende trend sinds het dieptepunt in 2009.

Euro/frank veert op van diepterecord 

Euro/frank veert op van diepterecord  De euro blijft in de hoek zitten waar de klappen vallen ten opzichte van de Zwitserse munteenheid. De Europese munteenheid bereikte (mede) vanwege de escalerende Europese schuldencrisis een ‘all time low’ op CHF 1,0071. Al circa twintig jaar presteert de Zwitserse frank aanzienlijk beter dan de euro. De Europese munteenheid verloor vanaf een top rond CHF 1,80 meer dan 40% en noteerde daarbij zelfs bijna ‘pariteit’ met de Zwitserse frank, oftewel CHF 1. Ondanks de sterke opleving van de euro, blijft de sterk dalende trend intact. Dit biedt kansen om ‘short’ te gaan in de euro, oftewel ‘long’ te gaan in de Zwitserse frank. Nog steeds handhaven wij de positieve visie ten aanzien van de Zwitserse munteenheid, ondanks dat de euro de afgelopen dagen wat opveerde vanaf het meerjarige dieptepunt. Dat de euro nog fors kan stijgen voordat de ‘downtrend’ van de afgelopen decennia wordt verlaten, hebben we de afgelopen jaren veelvuldig kunnen zien.

Dow veert op na diepe val

Dow veert op na diepe valNadat de Dow medio maart een (hogere) bodem rond 11.500 punten vormde, zette de index de aanval in op de top van februari. Begin mei schepte de ‘moeder aller indices’ het meerjarig recordniveau aan. De Dow Jones Index, waarin 30 fondsen zijn opgenomen, vormde in juli een lagere top rond 12.800 punten. Na een diepe val veerde de Dow op vanaf 10.600 punten. De Dow kan evenwel nog aanzienlijk stijgen voordat de dalende trend van de afgelopen maanden wordt doorbroken. De Dow is evenwel opgeveerd ver boven het dieptepunt van 2010. Van menig Europese index kan dit evenwel niet worden gezegd. De Athens Stock Exchange General Index bijvoorbeeld verloor vanaf de top in 2007 reeds meer dan 80%.

De Nasdaq scherpte eind april het meerjarig recordniveau verder aan, maar sindsdien weet de Nasdaq niet meer te overtuigen en zette de daling in, waarbij deze maand een dieptepunt even boven 2300 punten werd bereikt. Vooralsnog is de dalende trend van de afgelopen maanden intact en is de Nasdaq op zoek naar de bodem. De brede Amerikaanse S&P500 vertoont hetzelfde beeld. De S&P500 zou evenwel nog een hogere, danwel dubbele bodem kunnen vormen ten opzichte van het dieptepunt van 2010. Dat kan van menig Europese index niet worden gesteld.

Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
 
Drs. Harm van Wijk

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.