Nederlandse chipfondsen nader bekeken: positieve trends bieden koopkansen

De afgelopen tijd kunnen we er niet omheen. De in Nederland genoteerde aandelen laten een uitstekende performance zien. Natuurlijk presteert de ene sector beter dan de andere. In deze bijdrage zal het technische plaatje van de drie belangrijkste in Nederland genoteerde halfgeleideraandelen worden bekeken. Het gaat dan om de fondsen ASML, ASMI en Besi.

Allereerst het aandeel ASML. Het gehele jaar 2004 heeft dit fonds zich in een downtrend bewogen, waarbij het fonds van rond de € 18 in krap negen maanden bijna halveerde. Vanaf dat moment brak er een fase van consolidatie aan, waarbij er een solide steun rond € 10 werd gecreëerd. Er is inmiddels een hogere bodem gevormd op € 11 en er is een positief trendkanaal zichtbaar geworden. Met de sterke stijging van de afgelopen week breekt ASML verder uit en versteilt de positieve trend. De eerste weerstand ligt op € 14,50. Als dit niveau wordt uitgenomen, is er ruimte voor een stijging naar € 16. Belangrijke steun ligt er op € 12,50.

asm litho

In de Midkap index toont het technische plaatje van ASMI grote overeenkomsten met de grafiek van ASML. Ook in deze grafiek zien we over 2004 een downtrend, die halverwege het jaar zelfs een versnelling liet zien. In het tweede deel van het jaar kwam er een herstel. Als we kijken naar de gematigde uptrend die vervolgens is ontstaan, dan kan er nog wat in het vat zitten. In januari zijn er belangrijke hogere toppen gevormd en sinds kort laat de uptrend zelfs een versteiling zien. Hierbij is er in eerste instantie ruimte voor een stijging naar de weerstanden op € 15 en vervolgens rond € 17.

asm int

Het lokale aandeel Besi heeft pas in de laatste maand van 2004 het neerwaartse trendkanaal weten te verlaten. Het hierna opgetreden herstel is nog niet zo sterk als bij de hiervoor besproken fondsen ASML en ASMI. Wel tekent zich een korte termijn positieve trend af, waarbij onlangs een hogere top is gevormd. Na deze hogere top is vervolgens de onderkant van het trendkanaal opgezocht. Een ideaal instapmoment, omdat de eerste weerstand bijna 13% boven de huidige koers noteert. Aan de onderkant ligt er steun op ruim € 4, zodat het neerwaartse risico beperkt is. Het is natuurlijk wel raadzaam om rond dit niveau een stoploss aan te houden. Slaagt Besi er in om in de opwaartse trend te blijven, dan is er koerspotentieel tot de weerstand bij € 4,75 en vervolgens bij € 5,25.

Beleggen in deze fondsen betekent handelen in fondsen waarbij de koersfluctuaties op dagbasis groot kunnen zijn. Actief handelen verdient dan ook de voorkeur boven de ‘buy and hold’ strategie.

Johan Schippers, Friesland Bank

Johan Schippers is als Tradingadvieur werkzaam bij Friesland Bank in Leeuwarden. Vragen of reacties kunt u mailen naar: [email protected].

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.