Niet meer zo fijn aan de zijlijn

Hoewel koersgrafieken nog steeds duiden op lange termijn downtrends, vragen beleggers zich af hoelang er nog gewacht moet worden met instappen. Aandelen inslaan op het moment dat de AEX-index weer op 400, 500 of zelfs 700 punten staat? Dat zou betekenen dat beleggers een mooie rally –en daarmee een prachtig rendement- aan hun neus voorbij zien gaan. Sommige mensen wachten al hun hele leven op een interessant instapmoment. Voorzichtigheid blijft geboden, maar diverse signalen in de markt wijzen erop, dat de zijlijn een steeds minder interessante positie wordt voor beleggers.

World markets set to turn soon was de titel die Robert Ansted begin mei meegaf aan zijn column op de website van Investors Chronicle. Voor de belangrijkste mondiale aandelenmarkten zouden eind mei koopsignalen kunnen ontstaan, aldus Ansted. Inmiddels is het begin juni en kunnen we de vraag stellen of de world markets inderdaad een turning point hebben bereikt.

Eerst dienen we helder te krijgen, waar Robert Ansted zijn optimisme op baseert. Voor de Investors Chronicle is Ansted de samensteller van de zogenoemde IC/Coppock-indicator. Deze technische indicator is ontwikkeld door de Amerikaanse econoom Edwin Coppock. In 1962 werd voor het eerst aandacht besteed aan deze methode, via een artikel in Barron’s Magazine. Coppock meende dat het onderuitgaan van de aandelenmarkt vergeleken kan worden met een sterfgeval. En net als bij een sterfgeval, wordt een bear market gevolgd door een periode van ‘rouw’. Coppock raadpleegde zelfs kerkelijke instanties om helder te krijgen hoeveel tijd een rouwproces doorgaans in beslag neemt. Het antwoord dat hij kreeg –een rouwperiode van circa 11 tot 14 maanden- verwerkte hij in zijn formules: hij maakte onder meer gebruik van de zogenoemde ROC (rate of change) van 11 en 14 maanden …lees meer

Om niet te vervallen in een al te technisch verhaal, schetsen we hier de werking van Coppocks methode in grote lijnen: de IC/Coppock-indicator is gebaseerd op gemiddelden en is derhalve trendvolgend. Dit betekent dat de indicator niet exact op de bodem van een bear market een koopsignaal afgeeft, maar pas als er een opleving heeft plaatsgevonden. Het Britse beleggersmagazine Investors Chronicle maakt tot op de dag van vandaag gebruik van de IC/Coppock-indicator, zij het in een enigszins aangepaste vorm. In het hierboven genoemde artikel merkte Robert Ansted op, dat de indicator voor een aantal belangrijke aandelenmarkten koopsignalen zou afgeven, mits de recente opleving niet zou worden gevolgd door een al te dramatische correctie. En die correctie is uitgebleven. Sterker nog: de aandelenmarkten hebben in de afgelopen weken het herstel voortgezet.

En dus kon persagentschap Bloomberg deze week melden dat de Coppock-indicator inderdaad een koopsignaal heeft gegeven voor een tweetal toonaangevende Amerikaanse beursgraadmeters: de S&P500 en de Dow Jones …lees meer

Analyse BeursBulletin

De koopsignalen van de Coppock-indicator staan niet op zichzelf. Vanuit de technische analyse signaleert ook BeursBulletin een aantal positieve ontwikkelingen op de aandelenmarkten. De Willshire 5000 Index, samengesteld uit niet minder dan 5000 Amerikaanse aandelen, heeft deze week de top van januari weten uit te nemen. Dit duidt op een breed gedragen herstel. In de grafiek van de Willshire 5000 Index tekenen zich bovendien de contouren van een zogenoemde omgekeerde kopschouderformatie af. Recent werd de neklijn van dit (betrouwbare) patroon doorbroken, zodat de weg vrij is voor een fraaie vervolgstijging.

wilsh

Zelfs de zwaar aangeslagen Nikkei Index is er, vanaf het dieptepunt in maart, aanzienlijk beter voor komen te staan. Vanuit de grafiek wordt duidelijk dat de Japanse index bezig is met een proces van bodemvorming.

Nikkei Index

Met beleid instappen
Het beeld voor de middellange en korte termijn is vanaf begin maart sterk verbeterd. Voor de middellange termijn is het sombere beeld vervangen door een meer neutraal plaatje, terwijl de korte termijn grafieken ronduit positief zijn. Deze trendomslag en koopsignalen zoals die gegenereerd worden door de Coppock-indicator, geven te denken. Hoelang moeten beleggers nog op hun handen blijven zitten? Wordt het niet tijd om mee te profiteren van het huidige, positieve beurssentiment? Aan de andere kant: lange termijn downtrends kunnen zorgen voor neerwaartse koersdruk. En het is nog maar enkele maanden geleden dat beleggers met apocalyptische visioenen op het netvlies zo snel mogelijk richting de uitgang renden.

BeursBulletin pleit voor beleggen met beleid. De kou is niet uit de lucht, maar de positieve omslag in het sentiment kan moeilijk worden genegeerd. De opleving vanaf het dieptepunt in maart werd niet gevolgd door een genadeloze correctie. Af en toe werd er een pas op de plaats gemaakt. Maar de markten stortten niet af. Integendeel: nog altijd viert het optimisme hoogtij op de aandelenbeurzen. En dus liggen er kansen. Kansen waarvan geprofiteerd kan worden, mits de voorzichtigheid niet uit het oog verloren wordt. Dit zou bijvoorbeeld kunnen door te beleggen via de Ratiomethode die BeursBulletin hanteert. Door het combineren van de meest gebruikte kwantitatieve analysemethodes op de Euronext 100 en Next 150 signaleert BeursBulletin met behulp van geavanceerde software 1 maal per maand de 10 meest kansrijke aandelen. Dit selectieproces is gebaseerd op bewezen aandelenstrategieën, die werken met koers-winstverhouding (waarde), winstkwaliteit (groei) en dividendrendement (inkomen).

Door met beleid en gefaseerd in te stappen, kan het kaf van het koren gescheiden worden. Daarnaast dekt BeursBulletin de neerwaartse risico’s af, als de situatie daar om vraagt. Op die manier is de beleggingsportefeuille goed bestand tegen verkoopgolven zoals we die in het afgelopen jaar hebben meegemaakt. De RatioPortefeuille wist tijdens de ineenstorting van de financiële markten de zwaarste klappen te ontwijken. In bijgaande tabel treft u de resultaten aan van de strategie als u consequent iedere maand de nieuwe fondsen binnen de maandelijkse Top-5 had toegevoegd aan uw portefeuille. Vanaf het begin van het ‘rampjaar’ 2008 werd met deze aanpak een rendement van -5% gerealiseerd. Ter vergelijking: de AEX-index daalde in diezelfde periode meer dan 50%. Over de afgelopen 9 jaar zou met de RatioPortefeuille een gemiddeld jaarrendement van circa 16% zijn behaald. Over de gehele periode van 2000 tot en met heden daalde de AEX jaarlijks met gemiddeld 11%, terwijl het resultaat van de Ratiomethode jaarlijks gemiddeld 23% hoger lag dan dat van de Amsterdamse hoofdgraadmeter.

ratio-methode

Voor beleggers die zich niet langer comfortabel voelen met hun positie aan de zijlijn, is de huidige opleving van de aandelenmarkt een mooie aanleiding om een voorzichtige (r)entree op de beursvloer te overwegen. Klik hier voor meer informatie over de RatioPortefeuille.

Allard Gunnink, BeursBulletin.nl 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.