Niet zo pessimistisch over de economie

Recent heb ik de aandelenmarkt op ‘neutraal’ gezet. Een lezer vroeg mij waar ik dacht dat de markt uit de range zou breken: opwaarts of neerwaarts. In mijn vorige column omschreef ik de technische situatie van de markt als neutraal, althans de Europese aandelenmarkten (in de VS is technisch bij de belangrijkste indices nog steeds sprake van een opwaartse trend).

Op deze analyse kreeg ik een aantal vragen. Omdat ik sprak over scenario’s, vroegen twee mensen mij of ik nu niet geloof in exacte voorspellingen. Scenarioanalyses werden door deze lezers als te vaag beschouwd. Dat is dan jammer, dan moeten ze maar andere analisten volgen die wel precies aangeven wat er gaat gebeuren.

Ik geloof niet in exacte koersdoelen. Er spelen bij koersvorming te veel factoren een rol (niet in de laatste plaats emoties) dat koersen nooit exact te voorspellen zijn. Sterker nog, het woord voorspellen wil ik liever helemaal niet bezigen. Het woord voorspellen suggereert een mate van exactheid die niet bestaat op de financiële markten.

Maar even terug naar de vraag of we nu opwaarts of neerwaarts gaan uitbreken. In mijn vorige column heb ik voor volgend jaar een vergelijking gemaakt met het jaar 2004, een per saldo zijwaarts jaar na het krachtige herstel in 2003. Dit scenario geef ik vooralsnog de meeste kans.

Als ik echter moet kiezen uit de mogelijkheden van een slecht of een goed 2010, dan neig ik naar een goed 2010, hoewel ik er graag aan toe blijf voegen dat er de nodige risico’s zijn en blijven, vooral na zo’n fantastisch herstel van bijna alle risicovolle assetcategorieën dit jaar.

Belangrijkste argument in deze heeft te maken met de economische ontwikkelingen volgend jaar. Ik ben niet zo pessimistisch over het economisch herstel. Als we kijken naar de yieldspread, het verschil tussen de lange en korte rente, dan zien we dat die historisch groot is. Een grote positieve yieldspread is in bijna 90% van de gevallen een voorbode voor betere economische tijden. Zie voor meer uitleg over de werking van de yieldspread mijn column getiteld: De onovertroffen Dr. Yieldspread..

De New York Fed heeft zelfs een voorspelmodel voor een economische recessie gemaakt op basis van de yieldspread. Onderstaand plaatje geeft aan dat de huidige kans op een recessie volgend jaar 0% is. Ik volg dit model al jaren, en ik kan zeggen dat het een hoge mate van betrouwbaarheid heeft.

us recession

Ook Goldman Sachs-strateeg Jim O’Neill, de uitvinder van de term BRIC, is redelijk optimistisch, vooral dankzij de ontwikkelingen in de opkomende markten. In zijn laatste strategierapport kunnen we onder andere lezen dat volgens hem de financiële stress in het systeem – gemeten op basis van een eigen indicator – extreem laag staat.

GS FSI

Hij redeneert dat als degenen die menen dat stress in het financiële systeem vorig jaar de oorzaak was van alle koersellende, op basis van deze stressindicator nu zouden moeten beweren dat de koersen moeten (door)stijgen.

industrial production cycle

Verder kijkt hij ook naar de Leading Indicators. Bovenstaand plaatje laat de jaarlijkse percentuele groei van de Leading Indicators zien. Daar zien we een spectaculair herstel en dat is volgens O’Neill een voorbode van betere economische tijden. Als ik me toch bij een optimistisch of pessimistisch kamp moet aansluiten, dan volg ik graag O’Neill.

Harry Geels, Inmaxxa

 

Harry Geels is directeur Research en partner bij INMAXXA met kantoor te Naarden (www.inmaxxa.nl). Daarnaast is hij uitvoerend hoofdredacteur van Technische en Kwantitatieve Analyse (TKA). De informatie in deze opinie is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Geels geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als directeur Research.


0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.