Nieuwe maan geeft een top?

Vorige week schreef ik: Na 2 september mag derhalve nog meer herstel verwacht worden alvorens de beurzen begin volgende week weer verder dalen. Waar de bodem ligt van de daling melden we volgende week. Laten we eens kijken waar dat volgende draaipunt ligt.

Vorige week gaven de waterstanden in principe aan dat een top zou liggen op 31 augustus of 1 september. Als gevolg van een inversie (die mijn inversie-indicator juist had aangegeven) wisten we dat rond die tijd geen top gemaakt zou worden, maar juist een bodem. Aangezien de ‘tides’ in principe dus, los van de inversie, op 31 augustus of 1 september een top aangaven volgt normaliter zo’n 7-8 dagen later weer een bodem.

De omwenteling van de maan om de aarde beloopt namelijk 29,5306 dagen, die weer is opgeknipt in 4 maanfasen: eerste kwartier, volle maan, laatste kwartier en nieuwe maan. Elke maanfase beloopt derhalve circa ¼ deel van 29,5306 dagen hetgeen neerkomt op 7 dagen en 9 uur. Iedere 7 à 8 dagen later mogen we dus de volgende maanfase verwachten. Zie hier het overzicht voor de maand september van maanfasen dat u hier op internet kunt vinden:

September

Wo. 1 september 19.22 MEZT Laatste Kwartier

Wo. 8 september 12.30 MEZT Nieuwe Maan

Wo. 15 september 07.50 MEZT Eerste Kwartier

Do. 23 september 11.17 MEZT Volle Maan

Op woensdag 8 september is het derhalve nieuwe maan. De hoogste of laagste waarden van de ‘tides’ vinden we doorgaans 1 of 2 dagen na de betreffende maanfase. Dat zou nu 9 of 10 september betekenen. Zie de bijbehorende waterstanden:

low tides

Aangezien het uitgangspunt is, los van inversies, dat er rond 9-10 september een bodem volgt, kijk ik naar de ‘low tides with the smallest value’. De laagste waterstanden derhalve met de geringste waarde. Zoals Robert Taylor in zijn boek ‘Paradigm’ laat zien, zijn deze lage waterstanden het gevolg van de geringe aantrekkingskracht van de zon en de maan ten opzichte van de aarde.

Op 9 en 10 september noteren de ‘low tides with the smallest value’ -24 cm. In mijn nautische software Nobeltec kan ik doorklikken naar de achterliggende, niet-afgeronde, waarden. In beide gevallen zien we echter -23 cm als oorspronkelijke cijfers. Kortom, de ‘tides’ geven evenveel kans voor een draaipunt op de 9de als op de 10de september.

Wellicht kan de ‘tidal sum’ hier nog uitkomst bieden. De ‘tidal sum’ laat zien dat 9 september de hoogste waarde geeft. Op 8 september scheelt de totaalsom slechts 1 cm (730 om 731 cm). De achterliggende waarden bevestigen 9 september als draaipunt. In het artikel van vorige week zagen we dat de ‘tides’ zelf een betere voorspelling gaven dan de ‘tidal sum’. De ‘tides’ zelf zeiden immers: 31 augustus of 1 september draaien. De ‘tidal sum’ zei: 2 september draaien. Er zijn echter momenten waarop de ‘tidal sum’ wel degelijk nuttig blijkt te zijn. Wellicht zien we dat deze keer doordat de bodem inderdaad op 9 september ligt.

tidal sum

Vorige week gaf ik aan dat mijn inversie-indicator twee inversies voorzag: één op 3 september en één op 5 september. De eerste inversie zorgde ervoor dat de stijging op Wall Street afgelopen vrijdag nog doorzette (met een marge van 1 dag). De tweede inversie zorgt ervoor dat de stijging weer stopt en we weer in lijn met de ‘tides’ gaan dalen richting 9 (of 10?) september. Waar nieuwe maan doorgaans met een top geassocieerd wordt (en volle maan met een bodem) zien we hier het omgekeerde zich voordoen. Na 9 of 10 september volgt herstel dat in principe tot eind volgende week duurt. Tussendoor hebben we op 13 en 14 september eerst nog twee inversies. Daarover de volgende keer meer. 

Elmer Hogervorst

www.hogervorstadvies.nl


http://www.twitter.com/goudtekoop

Elmer Hogervorst is auteur van de tweewekelijkse publicatie ‘de Zon, de Maan en uw Beleggingen’. U kunt gratis het exemplaar van 22 augustus 2010 hier downloaden. Stuur een email om zonder verdere verplichtingen een gratis exemplaar te ontvangen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.