Nikkei futures: zo kan je speculeren op de Japanse beurs

Nikkei futures

Nikkei futures worden druk verhandeld. De Japanse beurs is voor veel Europese beleggers echter nog steeds grotendeels een onbekende. Japan is weliswaar een groot en belangrijk industrieland, maar ligt in afstand duizenden kilometers van hier. Er zijn dan ook niet zo veel Europese beleggers actief op de Japanse beurs. Wie dat toch doet, doet dat vaak via Nikkei futures. De Nikkei klinkt waarschijnlijk bekender in de oren dan de meeste aandelen die op de beurs van Tokio hanteren. Een paar uitzonderingen niet te na gesproken. Handelen in Nikkei futures kan interessant zijn voor traders of speculanten (het woord ‘beleggers’ nemen we in het geval van futures liever niet in de mond). Maar laten wij beginnen bij het begin: wat is die Nikkei eigenlijk.

De Ultieme Beleggersgids Bundel van Beleggen.com

SPECIAAL VOOR STARTERS EN ZELFSTANDIGE BELEGGERS

meer in 7 handleidingen en gratis online training!

+ NIEUW e-book: “Expert kansen voor 2021”

Download nu gratis op https://www.30aandelen.nl/ubg

Mogen we je voorstellen: de index waarop de Nikkei futures worden verhandeld

De Nikkei 225 of de Nikkei Stock Average, beter bekend als de Nikkei of de Nikkei-index is de belangrijkste beursindex voor de Tokyo Stock Exchange (TSE).[1] De index wordt sinds 1950 dagelijks berekend door de krant Nihon Keizai Shimbun (die op zijn beurt ook de Nikkei wordt genoemd). Het is een prijs gewogen index die wordt uitgedrukt in Japanse Yen. De componenten van de Nikkei worden eenmaal per jaar herzien, de index meet de prestaties op de beurs van 225 grote Japanse bedrijven afkomstig uit een breed gamma aan industriële sectoren.

Nikkei futures werden geïntroduceerd in 1986

De Nikkei 225 werd voor het eerst op 7 september 1950 berekend en vervolgens met terugwerkende kracht herberekend tot 16 mei 1949. Sinds januari 2010 wordt de index tijdens handelssessies elke 15 seconden bijgewerkt. De Nikkei 225 Futures, werden geïntroduceerd op de Singapore Exchange (SGX) in 1986, op de Osaka Securities Exchange (OSE) in 1988 en op de Chicago Mercantile Exchange (CME) in 1990. Het zijn nu internationaal erkende futures met een belangrijke index als onderliggend model. De handel in Nikkei futures is inmiddels dan ook zeer populair geworden. Er is echter een belangrijk verschil tussen de Nikkei en andere internationale beursindices. Want de recordstanden voor deze index liggen in een ver verleden.

Nikkei bereikte een piek op 29 december 1989

De Nikkei wijkt sterk af van wat handboeken ons vertellen over beursindices die over de jaren heen stijgen, met af en toe een paar grotere of kleinere correcties. De toonaangevende Japanse beursindex kende in de loop van de jaren namelijk geen gestage exponentiële groei, in tegenstelling tot de andere beursindices. De Nikkei bereikte zijn hoogste punt ooit op 29 december 1989, tijdens de piek die de beurs van Tokio toen bereikte. Die beurs bleek toen echter een zeepbel want het intraday-hoogtepunt van 38.957,44 werd sindsdien nooit meer bereikt. De Nikkei sloot die bewuste dag op 38.915,87, na te zijn verzesvoudigd gedurende het voorafgaande decennium. Bezitters van Nikkei futures die long stonden, wreven zich die dag uiteraard in de handen. Maar ze hadden te vroeg gejuicht.

Bloedige verliezen op Nikkei futures

Want sinds de laatste dagen van 1989 ging het snel zuidwaarts met de Nikkei. Bezitters van Nikkei futures leden zodoende bloedige verliezen. De Nikkei verloor namelijk bijna al de in de jaren voordien opgebouwd winsten om af te sluiten op 10 maart 2009 op 7.054,98, of een koers die 81,90% onder het hoogtepunt van twintig jaar eerder lag. Even tussendoor: een andere belangrijke index voor de Tokyo Stock Exchange is de Tokyo Stock Price Index (TOPIX). Maar laten we terugkeren naar de Nikkei, want de exploten van deze index spreken op zijn zachtst gezegd tot de verbeelding. Speculanten in Nikkei futures moeten over stalen zenuwen beschikken. Kijken wij maar even naar wat erin 2011 gebeurde, toen Japan door een zware aardbeving werd getroffen.

Nikkei onderuit na een aardbeving

Op 15 maart 2011, de tweede werkdag na de zware aardbeving in het noordoosten van Japan, zakte de index met meer dan 10% om te eindigen op 8.605,15 of een verlies van 1.015 punten. De index bleef in 2011 dalen en kwam uit op 8.160,01 op 25 november, waarmee hij op de laagste slotkoers sinds 10 maart 2009 stond. De Nikkei daalde in 2011 met meer dan 17% en sloot het jaar af op 8.455,35, het laagste niveau in dertig jaar. Wie posities in Nikkei futures had ingenomen, zweette toen peentjes. Het was niet de eerste keer en het zou ook niet de laatste keer zijn. Want de Japanse beurs wil zich nog wel eens als een jo-jo gedragen. Kijken we nog even naar 2013, een ander bewogen jaar voor traders in Nikkei futures.

2013: nog een bewogen jaar

De Nikkei startte 2013 bij 10.600 en bereikte in mei een piek van 15.942. Kort daarna daalde de index echter met bijna 10% voordat hij opnieuw herstelde. Waardoor hij werd uitgeroepen tot de meest volatiele aandelenindex van de ontwikkelde markten. In 2015 bereikte de Nikkei de mijlpaal van meer dan 20.000 punten en was zodoende goed voor een winst van meer dan 10.000 punten in twee jaar. Waarmee het op dat moment één van de snelst groeiende beursindices ter wereld was. En zo kunnen wij nog wel een tijdje doorgaan. Want volatiel is deze index zonder de minste twijfel. Maar traders in Nikkei futures liggen momenteel van iets heel anders wakker, namelijk van de invloed van de Japanse centrale bank op de evolutie van de Nikkei index.

Maakt de Japanse centrale bank de traders in Nikkei futures het leven zuur?

Op de Japanse beurs heerst er bezorgdheid dat de stijging van de Nikkei sinds 2013 kunstmatig is en dus niet gebaseerd op macro-economisdche indicatoren. De stijging van de Nikkei zou meer bepaald te wijten zijn aan aankopen van aandelen door de Bank of Japan (“BOJ”).  Die Japanse centrale bank bezit circa 75% van alle Japanse Exchange Traded Funds (“ETF‘s”) die op de beurs van Tokio worden verhandeld. Ze is bovendien aandeelhouder in 90% van de aandelen die deel uitmaken van de Nikkei 225. De Japanse centrale bank heeft dus een stevige vinger in de pap op de Japanse beurs en dat vertroebelt alleszins het beeld voor de Nikkei. En dus ook voor traders in Nikkei futures.

Technologiesector weegt zwaar door in de Nikkei

De Nikkei index is overigens een prijs gewogen index, die de 225 grootste bluechip bedrijven omvat die genoteerd zijn aan de Tokyo Stock Exchange.[2] Bedrijven uit verschillende industriesectoren maken deel uit van de index, waaronder bekende namen als Canon Inc., Toyota Motor Corp, Panasonic Corp., Nissan Motor Co. en Sony Corp. De technologiesector is goed voor meer dan 40% van de bedrijven in de index. De Nikkei index wordt in de volksmond gebruikt als een indicator van de richting van de Japanse aandelenmarkt in haar geheel (‘wat heeft de Nikkei gedaan?’). Door de populariteit van de index worden veel financiële producten, die zijn gebaseerd op de Nikkei 225 gecreëerd en wereldwijd verhandeld, waaronder dus Nikkei 225 futures.

Wat zijn Nikkei 225 futures of gewoon Nikkei futures?

De Nikkei futures zijn futures op een beursindex, met als onderliggende waarde de Nikkei 225-index. Het is een verhandelbaar futures contract, waarmee wordt gemikt op het bepalen van waarde van de index op een toekomstige datum tegen een op voorhand overeengekomen prijs. Wie heeft ingezet op de juiste richting van de Nikkei verdient geld, wie fout zat, verliest geld. Eenvoudiger kan het dus niet. In bijna alle gevallen wordt bij de handel in Nikkei futures de contante waarde afgerekend, in plaats van de samenstellende aandelen. In enkele gevallen kan het toch nodig zijn de samenstellende aandelen te gebruiken voor de afrekening van het contract, maar dat zijn uitzonderingen. De Nikkei 225-futures bestaat al meer dan drie decennia, maar de grote doorbraak kwam toen de Nikkei futures bereikbaar werden voor de Amerikaanse traders. Sinds de Chicago Mercantile Exchange (CME) het in 1990 op zijn markt introduceerde, is het een internationaal erkende futures-index geworden.

Zet je schrap: de waterstofgolf is op komst. Met deze aandelen ben je als belegger van de partij

Download nu het gratis rapport. Alternatieve brandstoffen trekken uiteraard ook de aandacht van de beleggers, wat blijkt uit het feit dat de koersen van heel wat aandelen die van ver of van dichtbij met waterstof zijn gelinkt een forse stijging te zien gaven Klik op de link om te downloaden: https://www.30aandelen.nl/water/?utm_source=organic&utm_medium=website

Traden in Nikkei futures is handelen met een hefboom

Omdat het een hefboominstrument is, hoeft een trader slechts een deel van de totale waarde van het contract te storten om het contract te kunnen verhandelen. Het minimumbedrag dat een handelaar moet storten om het contract te kunnen verhandelen, staat bekend als de marge of margin. Het contract zelf wordt na zijn lancering op de markt verhandeld. Dit betekent dat aan het einde van elke handelsdag het verrekenkantoor van de beurs de rekeningen van de handelaren crediteert / debiteert met de winsten of verliezen die op die dag zijn gemaakt. Handelaren van wie de rekeningen onder de vereiste marge vallen, moeten hun rekeningen aanvullen om hun contracten te kunnen behouden. In dat geval is er sprake van een zogenaamde margincall bij Nikkei futures.

Wie kan handelen in Nikkei futures?

Het antwoord op deze vraag is heel eenvoudig: iedereen kan Nikkei futures verhandelen. Het enige dat nodig is, is om een ​​account bij een bank of (liever nog) een broker aan te maken. Het moet er wel eentje zijn die handelt in futures. Vervolgens volstaat het om de vereiste marge te storten en je kan beginnen te handelen. Wees echter voorzichtig met het handelen in futures. Het lijkt aanlokkelijk om op een makkelijke manier geld te verdienen via termijncontracten, maar daar staan in ieder geval ook (grote) risico’s tegenover. Je kan namelijk zelfs meer verliezen dan je hebt geïnvesteerd en dat is natuurlijk zeker de bedoeling niet. Vooral particulieren moeten dus zeer voorzichtig zijn wanneer het aankomt in handelen in termijncontracten. Wil je het toch doen, dan moet je goed beslagen op het ijs komen.

Waarom handelen in Nikkei futures?

Er zijn veel redenen waarom handelaren in Nikkei futures handelen. Wij zetten een aantal van die redenen even op een rijtje, met daarbij de opmerking dat ze voor aanvulling vatbaar zijn. Onder andere de volgende redenen kunnen aanleiding zijn om in termijncontracten met een Japanse beursindex als onderliggende waarde te handelen:

Portefeuillediversificatie: fondsbeheerders en sommige grote investeerders investeren in Nikkei futures als een manier om toegang te krijgen tot de Japanse markt en om hun aandelenportefeuille te diversifiëren, ze kiezen voor futures omdat hier grote winstkansen weggelegd liggen. En zo komen we meteen bij de volgende reden en dat is waarschijnlijk de belangrijkste.

Speculatie: de meerderheid van de handelaren op de futuresmarkt kiest voor futures om speculatieve redenen, de Nikkei 225 futures bieden voldoende liquiditeit en volatiliteit om de speculanten tevreden te stellen. Het is dus een aantrekkelijke index om als onderliggende waarde te dienen voor de handel in futures, maar ook voor de handel in andere beleggingsinstrumenten (opties en CFD’s bijvoorbeeld).

Hedging: institutionele beleggers en fondsbeheerders handelen in de Nikkei futures om hun blootstelling aan de aandelenmarkt af te dekken, ze dekken zich met andere woorden via futures in voor posities die ze op beurs van Tokio in aandelen zelf hebben ingenomen.

Arbitragehandel: arbitragehandelaren kunnen de Nikkei futures gelijktijdig op verschillende platforms kopen en verkopen, alleen om te profiteren van eventuele onevenwichten in de koersen. Het spreekt voor zich dat deze laatste manier van handelen alleen aan professionele investeerders aanbevolen mag worden.

Waar worden de Nikkei futures verhandeld?

De Nikkei futures worden verhandeld op de Singapore Exchange, de Japan Exchange Group (JPX) en de Chicago Mercantile Exchange (CME) Group. Via de elektronische handelsplatforms CME Globex kunnen de Nikkei 225 futures-contract worden verhandeld vanuit elk deel van de wereld. Ze zijn dus met andere woorden voor elke speculant waar ook ter wereld beschikbaar. Wat de grote populariteit van deze futures verklaart.

Wat is de waarde van Nikkei futures?

Op de CME is één contracteenheid van Nikkei futures gelijk aan 500 yen vermenigvuldigd met de Nikkei index zelf. De prijsopgave is in Japanse yen en de minimale prijsschommeling is 5,00 indexpunten of 2500 yen per contract. Op de JPX is de contracteenheid Nikkei 225 x 1.000 yen. Op deze laatste markt bedraagt ‘tick size’ (de minimum beweging in de prijs) 10 indexpunten, wat overeenstemt met 10.000 yen per contract. Bij afloop wordt het contract op beide platforms contant afgewikkeld. De laatste handelsdag is de werkdag voorafgaand aan de tweede vrijdag van elke contractmaand. Als de tweede vrijdag geen werkdag is, is dit de voorafgaande werkdag. Op de CME stopt de handel om 17.00 uur. ET. De handel in een nieuwe contractmaand begint op de werkdag na de laatste handelsdag.

Nikkei futures als alternatief voor de Amerikaanse beurzen

Voor veel internationale beleggers vormen Nikkei futures een welgekomen aanvulling op een strategie die voornamelijk gericht is op de Amerikaanse beurzen. Dit geldt uiteraard niet voor particuliere traders/speculanten, want die wegen veel te licht om een dergelijke strategie toe te passen. Hoe luidt dan ook onze conclusie? Nikkei futures zijn inderdaad interessant, maar dan alleen voor speculanten met (heel) veel ervaring. De futuresmarkten zijn niet bepaald speeltuinen voor beleggers met weinig ervaring.

Selecteer gratis 30 winstgevende aandelen binnen 5 minuten

Download de gratis handleiding ‘Hoe selecteer je 30 aandelen binnen 5 minuten’ zodat ook jij winst maakt op de beurs.

De handleiding is gratis en laat je zien hoe je succesvol belegt, zonder veel tijd te investeren of veel risico te lopen met behulp van eenvoudige en bewezen strategieën. Klik op de link om te downloaden: https://www.10stappen.com

Harm van Wijk

[1] https://en.wikipedia.org/wiki/The_Nikkei

[2] https://therobusttrader.com/nikkei-225-futures/

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.