Nine Million Cars in Beijing?

Het predikaat ‘Made in China’ staat wereldwijd al jaren op de onderkant van menig speelgoedauto afgedrukt. Ondertussen is in China, in een relatief kort tijdsbestek, eveneens een echte automobielindustrie ontwikkeld. Volgens het Duitse auto-onderzoeksbureau Polk staat China momenteel zelfs op het punt Duitsland voorbij te streven als de op twee na grootste autofabrikant ter wereld. Dit jaar rollen er in China naar verwachting 5,9 miljoen auto’s van de band, terwijl er bij onze oosterburen 5,4 miljoen geproduceerd zullen worden. De huidige omvang van deze industrie, maar ook de groeivooruitzichten zijn daarbij zeker niet kinderachtig te noemen.

In Nederland merken we, afgezien van de sterk gestegen prijzen voor olie, staal en aanverwante producten, vooralsnog niet veel van de ontwikkelingen in de Chinese autobranche. Sinds 2005 worden hier weliswaar enkele typen Chinese auto’s geïmporteerd, maar het marktaandeel van de Chinese fabrikanten is in vergelijking met bijvoorbeeld de Duitse fabrikanten nog miniem. De Chinese afzetmarkt voor auto’s is momenteel sterk geconcentreerd in China en omliggende Aziatische landen. Deze markt is daarbij recent erg versnipperd: er zijn meer dan 50 aanbieders/fabrikanten actief, terwijl dat er vijf jaar geleden nog maar vijftien waren.

De versnipperde markt, en de daarmee toegenomen concurrentie, is vooral het gevolg van de sterke groei van de vraag naar auto’s. Een steeds grotere groep Chinezen geniet een bovengemiddeld besteedbaar inkomen en dat heeft met name ook de westerse aanbieders aangetrokken: Volkswagen, Hyundai, Honda, PSA (Peugeot/Citroën), Toyota, Nissan, Suzuki en Ford hebben door middel van joint ventures met Chinese producenten voet aan wal gezet op de Chinese automarkt. Daarnaast worden door de Chinezen tevens auto’s geïmporteerd van dezelfde westerse producenten. Als gevolg van de toetreding van China tot de World Trade Organisation zijn dit jaar de importheffingen verlaagd naar 25% (in 2005 was dit nog 33%) en is de import over de eerste acht maanden van dit jaar met 72% gestegen ten opzichte van dezelfde periode in het voorgaande jaar. Opmerkelijk is dat vooral de import van grote, luxe auto’s het snelst toeneemt.

Maar hoe doen de lokale Chinese autoproducenten het in de thuismarkt? Vanwege de vele aanbieders staan de prijzen van auto’s, en daarmee de marges voor de producenten, onder druk. Toch draaien de producenten van kleine auto’s relatief goed. De recent ingevoerde regelgeving, waarbij de aanschafbelasting voor kleine energiezuinige auto’s is verlaagd en voor energie-intensieve auto’s is verhoogd, is daar de belangrijkste oorzaak van. Op basis van waarderingen komt zakenbank Goldman Sachs in een recent onderzoek tot de conclusie dat de Chinese autofabrikanten zeker niet zijn overgewaardeerd ten opzichte van de concurrentie wereldwijd. De gemiddelde koers-winstverhouding (K/W) ligt met een gemiddelde van 10,9 lager dan de gemiddelde K/W van 12 bij de concurrentie. Daarbij zijn de groeiverwachtingen hoger en hebben Chinese fabrikanten met gemiddeld 3,3% een aantrekkelijk dividendrendement.

Vooruitzichten

Het Amerikaanse marketingonderzoeksbureau Gallup onderzocht in 2005 door middel van enquêtes de Chinese vraag naar auto’s. Ondanks dat momenteel slechts 2% van de Chinese consumenten een auto bezit, gaf één op de twintig (5%) respondenten aan binnen enkele jaren een auto te willen kopen. Maar de groei zal niet door slechts één motor gedreven worden. De export van Chinese auto’s staat nu nog in de kinderschoenen, maar de buitenlandse verkopen nemen snel toe. De export zal de komende jaren naar verwachting een tweede belangrijke groeifactor worden. Het eerder genoemde Duitse onderzoeksbureau schat dat er in 2016 ieder jaar tien miljoen auto’s in China geproduceerd zullen worden.

Ondanks de uitstekende groeivooruitzichten is de Chinese automarkt niet eenvoudig. Bij een eventuele tijdelijke teruggang van de vraag is er, met het grote aantal aanbieders, al snel sprake van overcapaciteit. Dit kan de prijzen en de marges verder onder druk zetten. Daarnaast is het succes van een bepaalde producent erg afhankelijk van de te introduceren modellen. Wie desondanks op langere termijn wil profiteren van de groeimarkt, doet er goed aan zich te richten op de producenten van relatief kleinere auto’s zoals de aan de Hong Kong Stock Exchange genoteerde fabrikanten Geely Automobile Holdings (175 HK) en Dongfeng Motor (489 HK). De fabrikanten van kleine auto’s hebben op de binnenlandse markt een grote doelgroep en zullen naar verwachting ook de meeste auto’s gaan exporteren.

Marten Bruinsma, Intereffekt Investment Funds

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.