Nog steeds sterk koopsignaal Amerika

De sentimentsindicatoren geven nog steeds sterke koopsignalen. De indicator van zakenbank Lehman Brothers die op www.volghetgeld.nl wordt gevolgd, wijst nog steeds op hogere aandelenkoersen in de komende weken. Deze maatstaf is gebaseerd op de Amerikaanse futures en opties.

Deze CFTC-indicator bivakkeert in een positief gebied, wat wijst op een goede koopmogelijkheid. Ook andere korte termijn sentimentsindicatoren geven een koopsignaal af.

Eén van de meest gevolgde sentimentsignalen in de Verenigde Staten is de enquête van de American Association of Individual Investors (AAII). Deze meet het percentage optimistische en pessimistische beleggers. Het is gericht op particulieren, zodat het veel aandacht krijgt in de pers. Lehman gebruikt deze maatstaf als een contra-indicator. De zakenbank meet deze door de netto-aankopen van beleggingsfondsen. Dit AAII-signaal is veel beweeglijker dan de CFTC-indicator waardoor het effectiever gebruikt kan worden voor koopsignalen dan voor verkoopindicatie.

Afbeelding 1 toont het signaal, gemeten door het percentage bulls/bears en de driemaandelijkse over-rendementen voor de Verenigde Staten. Zoals in het figuur is te zien, is het signaal niet erg betrouwbaar als je kijkt over een lange periode (1988-2006). Het was nuttiger geweest om te kopen bij een negatief sentiment dan bij optimisme van particuliere beleggers, wat negatief is voor aandelen. Het huidige niveau is 0,54 (0,62 op vierwekelijks gladgestreken gemiddelde). Deze stand ligt dicht bij het gemiddelde (0,57), dus dit signaal is neutraal voor aandelen (houden).

Een ander signaal dat ook breed wordt gevolgd in de markt, de Amerikaanse aandelen put/call ratio, meet de angst van beleggers. Ook deze maatstaf kan beter ingezet worden voor het herkennen van instapmogelijkheden dan van uitstappunten. De huidige stand wijst op een neutrale houding voor aandelen.

De CBOE aandelen put/call ratio geeft eveneens een neutraal signaal af. Ook dit signaal kun je beter gebruiken voor het herkennen van koopmomenten. Verschuiving is een andere variabele die recent steeds meer aandacht krijgt. Deze maatstaf is veel effectiever dan de andere signalen, maar het kan beter positieve periodes aangeven dan periodes van zwakte. De indicator geeft op dit moment een gematigd koopsignaal af.

Algehele beeld

De indicatoren geven een gemengd beeld af. Ook deze maatstaven zijn in het verleden niet erg betrouwbaar geweest. Lehman geeft de voorkeur aan maatstaven die extreme uitslagen in het sentiment kunnen aanduiden. Deze punten bleken in het verleden belangrijke keerpunten in de markt te zijn. De internationale geldstromen naar aandelen en de netto-aankopen van beleggingsfondsen wijzen op een negatief sentiment. Historisch gezien boden deze standen goede koogmogelijkheden voor aandelen. Ook de CFTC-indicator van Lehman, die zowel voor aankoop- als verkoopsignalen betrouwbaar is, geeft een sterk koopsignaal af. Deze maatstaven worden ondersteund door de nog altijd aantrekkelijke waarderingen. Ook het netto-aanbod van aandelen blijft laag, wat positief is voor de prestatie van de fondsen in de komende twaalf maanden. Lehman verwacht dat aandelen in de rest van het jaar zullen stijgen en handhaaft de positieve visie.

Satilmis Ersintepe, https://mijn.beleggen.com/

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.