November 2007, exit Vedior!

De maand november voldeed niet helemaal aan de statistieken. Normaal gesproken is november een goede aandelenmaand, maar deze keer niet. December heeft nu nog alle kansen om de eindejaarsrally in te zetten. De AEX daalde met 20 van haar aandelen in totaal 7,35%. Starperformer van november is TomTom met een stijging van 17,69%. Corporate Express zit in een dalende trend en in november daalde het aandeel weer 20,99% verder.

Nu is er een tweetal lopende overnames van aandelen die in de AEX-index zitten. Twee Franse ondernemingen nemen twee fondsen over uit de AEX. Numico (-0,40%) en Hagemeyer (-0,64%) bleven dicht bij huis door het bod dat op tafel ligt. Op de laatste dag van november kwam het gerucht op gang dat Vedior door Randstad overgenomen zou worden. Dit is nu ook waarheid geworden en deze keer is het een binnenlandse aangelegenheid, maar wat blijft er van de AEX over? Vedior steeg hard, maar omdat de uitzendbranche de hele maand november onder druk stond, bleef de maandwinst beperkt tot 8,56%.

Het beurssentiment onder particuliere beleggers was ook in november somber. Pas in de laatste week van de maand vonden de particulieren het genoeg en zagen we de bodem. Het minst geliefd in de maand november was Corporate Express. Ook was Vedior, voordat de overnamegeruchten op gang kwamen, de hele maand onderaan te vinden. Toch deed de koerssprong van het fonds pijn, want aan de daling werd verdiend en de stijging op de laatste dag van november deed alle winst omslaan in een pijnlijk verlies. (Deze laatste zin heeft betrekking op ingenomen shortposities via Beurs-stemming.nl, red.)

Europa

De Europese aandelen daalden minder hard dan de AEX-index. Gemiddeld daalden de Europese aandelen met 4,65%. De sector die het best bestand was tegen het gure weer op de aandelenmarkten was Health Care met een koersstijging van 2,48%. De sector Travel & Leisure ging het hardst onderuit met -12,73%. Als we over het hele jaar kijken, staan de Europese aandelen nog net iets meer dan 1% in de plus. Tussen de sectoren zijn er grote verschillen. Basic Resources staat met vlag en wimpel bovenaan met +34,55%. De banken komen er dit jaar het slechts vanaf: zij staan op -13,82% vanaf begin dit jaar.

dow jones stoxx

Als gekeken wordt naar de analisten die de winstverwachtingen hebben bijgesteld, dan blijken in november de Utilities een winststijging van 13,2% te hebben genoten. Bij Technology werd 3,9% van de verwachte winst van 2008 neerwaarts bijgesteld. Gemiddeld genomen werd er bij de Eurostoxx 600 van de winstverwachting in 2008 0,3% neerwaarts bijgesteld. Dit moet geen trend worden voor 2008. Zal de bull markt voor Basic Resources blijven doorgaan? Ik wens u alvast prettige feestdagen en een gezond en succesvol 2008!

Eelco Ubbels

Eelco Ubbels is eigenaar van www.beurs-stemming.nl en Senior Vermogensbeheerder bij INMAXXA Vermogensbeheer, een onafhankelijke vermogensbeheerder met kantoren in Maastricht en Dronten, www.inmaxxa.nl en www.inmaxxa-research.nl. De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Eelco Ubbels geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als Senior Vermogensbeheerder bij INMAXXA Vermogensbeheer. Eelco Ubbels heeft op het moment van schrijven geen positie in genoemde fondsen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.