November 2008: de laatste loodjes

Normaal gesproken zijn de laatste twee maanden van het jaar goede beleggingsmaanden, maar helaas. November was een slechte en de eerste dag van december startte ook niet goed, maar laat ik het eerst bij november houden. In onderstaand overzicht is duidelijk te zien dat obligaties, en dan moet ik eigenlijk ook nog zeggen alleen staatsobligaties, hebben in november en ook in 2008 mooie rendementen behaald.

Beleggingsfondsen: de toppers
In deze herfstmaand hebben vooral goudachtige fondsen het goed gedaan zoals SGAM Fd Eqs Gold Mines en BGF World Gold Hedged.  ABN Amro Global TAA Fund doet het voor de tweede maand op rij goed met een rendement van 20,5%. Globaal deden Metaalfondsen en Euro-obligatiefondsen het over een breed front goed.

Beleggingsfondsen: de floppers
De klappen vielen deze maand weer in de hoek van de Rusland fondsen. Zo daalden PF Russia Equities en Evli Grater Russia beide 24,4%. Over een breed front lieten ook Korea-en vastgoedfondsen  grote koersdalingen zien.

Aandelen Europa
De Dow Jones Stoxx 600 daalde in november 7,12%. Van de 18 sectoren wisten toch 4  sectoren zich aan deze malaise te onttrekken. Telecommunications steeg 3,4% en was daarmee de sterkste stijger. De andere drie winnaars waren Insurance, Media, en Travel&Leisure.

De sector die het hardste onderuit ging, was de veel besproken Automobiles&Parts met 27,74%. Zowel in Amerika als in Europa gaat het slecht met de autoverkopen en heeft deze branche het erg moeilijk. Deze sector heeft veel concurrentie vanuit Japan met hybride auto’s .

De sector Banks moest het ook deze maand weer ontgelden met een daling van 15,55% terwijl de tegenhanger Insurance goed bleef liggen met een stijging van 0,75%.

De verschillen tussen de sectoren blijven groot en ook de verschillen tussen de bovenste zes sectoren en de onderste zes is toch meer dan 14%. Dit blijft veel en geeft aan dat de markt nog niet tot rust is gekomen.

performing sector

dow jones stoxx

De winstbijstellingen van de 600 grootste aandelen van Europa komt voor november uit op een stijging van 0,6%. Een kleine plus, maar na de stijging van 3,8% in oktober een mooie stijging die voortgezet wordt. Dit moet gezien worden als een voorzichtige bodemvorming. Er is veel onzekerheid om ons heen en 2009 zal snel beginnen, maar dit is een positief uitgangspunt. Het volgende zet ik ook even op een rijtje:

  • Dividendrendement:  4,60%
  • Koers/winstverhouding: 8,09

Uiteraard kunnen we discussiëren over wat deze cijfers waard zijn. Worden deze dividenden wel uitgekeerd en is deze koers/winstverhouding wel laag? Alleen als iedereen om je heen negatief is en als iedereen denkt dat 2009 een dramajaar wordt, dan denk ik dat het misschien best wel eens mee kan vallen!

In de grafiek is duidelijk te zien dat de verwachte bedrijfswinsten gedurende de eerste helft van 2008 daalden. Nu er een bescheiden bodem te zien is, zou er sprake kunnen zijn van een beginnetje van een trendomslag naar een beter beursklimaat.

Traditioneel is december een goede beursmaand, maar duidelijk zal zijn dat het verlies van 2008 niet weggewerkt zal worden. Wel lijkt er een einde te zijn gekomen aan de neerwaartse bijstellingen  van de winsttaxaties voor 2009, dus als we nu met een schone lei kunnen beginnen, zou dat erg welkom zijn.

Eelco Ubbels
www.petercam.nl

Eelco Ubbels is Senior Vermogensbeheerder bij Petercam Bank. De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Eelco Ubbels geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als Senior Vermogensbeheerder bij Petercam Bank. Eelco Ubbels heeft op het moment van schrijven geen positie in genoemde fondsen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.