Rating tabel high yield obligatiesHigh yield obligaties zijn bedrijfsobligaties, waarbij het rendement uit een rentevergoeding en een vergoeding voor het gelopen kredietrisico bestaat. Daarnaast is er een vergoeding vanwege de wat minder goede verhandelbaarheid (liquiditeit) van deze obligaties. De vuistregel is dat dit gemiddeld ongeveer 2%.

Een goed beleggingsfonds houdt er rekening mee dat er voldoende liquiditeit in de totale beleggingsportefeuille is, maar heeft daarnaast voldoende ruimte om de liquiditeitspremie op te strijken.

High yield obligaties kunnen een interessante beleggingscategorie zijn als aanvulling op een bredere beleggingsportefeuille met bijvoorbeeld staatsobligaties en aandelen. Vooral ook omdat de ‘high yield’-obligaties vaak restrictieve voorwaarden kennen en soms zelfs een claim op bepaalde bezittingen van het bedrijf.

Restrictieve voorwaarden

De restrictieve voorwaarden beperken de mogelijkheden voor het management om teveel risico te nemen; de claim op bezittingen zorgt er voor dat er, in het uitzonderlijke geval van een faillissement, een betere restwaarde is dan bij de meeste Investment Grade bedrijven.

High Yield obligaties hebben hoger risico

De zogenoemde high yield obligaties, zijn obligaties die een ‘rating’ hebben lager dan ‘investment grade’. Kredietbeoordelaars zoals Moody’s, Standard & Poor’s en Fitch Ratings gebruiken letters om de kwaliteit van een obligatie aan te duiden (zie illustratie). Ratings lager dan BBB/Baa worden aangemerkt als ‘no investment grade’, en worden ook wel junk bonds genoemd.

ProtectiePortefeuille

De afgelopen jaren waren niet het makkelijkste voor beleggers. Sinds 2008 is de AEX ongeveer gehalveerd. Toch hebben wij en onze abonnees van de ProtectiePortefeuille een mooi rendement behaald in deze periode.

Door zowel shortposities als long middels Turbo’s, Speeders en Sprinters, is het resultaat fors gestegen. Een goede strategie is dus van grote waarde. Gelukkig staan de kosten van een abonnement op de ProtectiePortefeuille in geen relatie tot de opbrengsten.

U kunt ook profiteren van de ontwikkelingen van obligaties, edelmetalen en/of uw portefeuille beschermen. Met een abonnement op deze modelportefeuille ontvangt u direct onze informatie.