vlakke_yieldcurveVlakke yieldcurve geeft aan dat de rentes (yields) van de verschillende looptijden van (staats)leningen ongeveer op hetzelfde niveau liggen. Dit impliceert dus dat de rendementen voor de verschillende looptijden (ongeveer) gelijk zouden zijn. Er wordt ook wel gesteld dat een vlakke rentestructuur plaatsvindt, wanneer een economie tussen recessie en een economische groei balanceert.

Vlakke yieldcurve definitie

Een yieldcurve (rentecurve) is dus een rentestructuur waarin weinig verschil is tussen de korte en de lange rente voor obligaties van dezelfde kredietkwaliteit. In een situatie van een vlakke yieldcurve, is het rendement op bijvoorbeeld een 2-jarige staatslening 4,98%, de yield van een 2-jarige staatslening 5% en het rendement op een 30-jarige staatslening 5,1%. Deze rentecurve wordt vaak gezien tijdens de overgang tussen een normale en een omgekeerde (inverse) rentestructuur.

Vlakke rentestructuurmarkt

Bij korte- en langetermijnobligaties liggen, in geval van een vlakke yieldcurve, de effectieve rendementen min of meer rond hetzelfde niveau. Beleggers hebben in deze situatie weinig voordeel bij het aanhouden van langlopende obligaties. Des te langer de looptijd/aanhoudperiode, des te groter het risico voor de belegger wordt, zoals inflatie- en koersrisico. Het heeft dan dus weinig zin om langlopende (staats)obligaties in portefeuille aan te houden.

ProtectiePortefeuille

De afgelopen jaren waren niet het makkelijkste voor beleggers. Sinds 2008 is de AEX ongeveer gehalveerd. Toch hebben wij en onze abonnees van de ProtectiePortefeuille een mooi rendement behaald in deze periode.

Door zowel shortposities als longposities middels Turbo’s, Speeders en Sprinters, is het resultaat fors gestegen. Een goede strategie is dus van grote waarde. Gelukkig staan de kosten van een abonnement op de ProtectiePortefeuille in geen relatie tot de opbrengsten.

U kunt ook profiteren van de ontwikkelingen van obligaties, edelmetalen en/of uw portefeuille beschermen. Met een abonnement op deze modelportefeuille ontvangt u direct onze informatie per sms en/of e-mail.

Kijk op https://beleggen.com/protectieportefeuille voor meer informatie.