Oktober 2007: adieu ABN Amro!

In de maand oktober liet de AEX-index een stijging zien van 1,27% waarmee de winst sinds begin 2007 uitkomt op 10,60%. De AEX moest ABN Amro laten gaan en pas in maart 2008 worden er weer nieuwe fondsen in de index opgenomen. Star performer van oktober is Hagemeyer dat meer dan 44% wist te stijgen. De meerderheid van de aandelen steeg, maar acht aandelen moesten wel een stap terug doen. Philips kwam het zwaarst onder vuur met een daling van 9,79%.Naast de overname van ABN Amro, die hiermee van de beurs verdwijnt, is de renteverlaging van de Amerikaanse Fed in oktober een belangrijke gebeurtenis. De hypotheekcrisis vormde hiervoor in belangrijke mate de aanleiding. Het financiële stelsel en het beurssentiment werden af en toe behoorlijk op de proef gesteld.

Het beurssentiment van particuliere beleggers was in oktober positief, bij de wekelijkse enquête van beurs-stemming.nl. Op één week na waren de verwachtingen allemaal positief voor de AEX. Bij de verwachtingen van de individuele aandelen kwam Royal Dutch Shell elke keer als nummer één uit de bus en met een rendement van 4,35% maakte het aandeel dat waar. Het aandeel dat al tijden de slechtste verwachtingen heeft, is Corporate Express, maar met een rendement van 0,39% valt de schade nog mee.

Europa

De Europese aandelen hadden vanzelfsprekend ook een positieve maand: de Dow Jones Stoxx 50 steeg 1,70% en de veel bredere Dow Jones Stoxx 600 steeg 2,80%. De topsector in oktober was Automobiles & Parts met 9,64%. Ook Telecommunications steeg aanzienlijk met 7,92%. Technology was de sector waar de klappen vielen: hier werd een koersdaling geïncasseerd van 4,31%. Als gekeken wordt naar analisten die de winstverwachtingen hebben bijgesteld, dan blijken de sectoren Technology en Telecommunications in Europa goede zaken te doen. De winsten voor 2007 zijn meer dan 10% naar boven bijgesteld. Voor de Dow Jones Stoxx 600 werd een kleine stijging bereikt van 0,5%, waarbij de koers/winstverhouding uitkomt op 12,65, wat nog steeds niet duur te noemen is. De sector waar de winsten het meest naar beneden zijn aangepast, is Leisure & Travel. Van deze sector is de winst met maar liefst 12% naar beneden bijgesteld.

dow jones stoxx

Eelco Ubbels  www.beurs-stemming.nl

Eelco Ubbels is eigenaar van www.beurs-stemming.nl en Senior Vermogensbeheerder bij INMAXXA Vermogensbeheer, een onafhankelijke vermogensbeheerder met kantoren in Maastricht en Dronten, www.inmaxxa.nl en www.inmaxxa-research.nl. De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Eelco Ubbels geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als Senior Vermogensbeheerder bij INMAXXA Vermogensbeheer. Eelco Ubbels heeft op het moment van schrijven geen positie in genoemde fondsen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.