Oktober 2008: waar zijn de winnaars?

Nu twee maanden op rij de koersen fors zijn gedaald, kunnen we spreken van een dramatische periode. Voor velen houdt de hobby hier op. Alle hobby’s kosten geld, maar de afgelopen maanden werd voor velen de hobby te duur. Waar verliezers zijn, zijn ook winnaars, zou je zeggen. Als aandelen omlaag gaan, stijgt goud vaak, maar nu niet. Oktober 2008 was een maand waarin alle correlaties ontbonden werden.

Alleen staatsobligaties wisten in oktober in de plus te sluiten en daar houdt het dan ook mee op.

Beleggingsfondsen: de toppers
Van alle wereldwijde beleggingsfondsen hebben alleen een paar hedgefundachtige fondsen goed kunnen profiteren van de malaise. ABN Amro Global TAA Fund met 20,40% is daar een voorbeeld van. Een specifieke sector die het goed deed, was de Japanse obligatie. Vanguard Japan Gov Bond rendeerde met 20,09% en Parvest Japan Yen Bond steeg 19,52%.

Beleggingsfondsen: de floppers
Beleggingsfondsen die het hardste onderuit gingen, waren Ruslandfondsen en sectorfondsen die beleggen in metalen. DWS Russia daalde met 46,58% en JPM Russia ging 41,01% onderuit. BGFWorld mining daalde 40,40%.

Aandelen Europa
De Dow Jones Stoxx 600 daalde in oktober met 13,27%. Van de 18 sectoren wisten slechts twee sectoren zich aan deze malaise te onttrekken. Automobiles & Parts steeg 9,14%, maar dat komt voor rekening van Volkswagen, dat meer dan 100% kon stijgen door hedgefunds die short zaten. De andere sector die positief de maand afsloot, was Health Care met 2,43%.

De sector die het hardste onderuit ging, was -niet verwonderlijk- Insurance met 27,15%. Maar ook Banks en Basic resources daalden meer dan 23% in één maand.

prestaties sector

Zelden heeft deze lijst er zo negatief uitgezien. Wel is duidelijk dat de verschillen tussen de ‘minst slechte’ sectoren en de ‘slechtste’ sectoren groot te noemen is. Hierdoor is sectorselectie toch zeker een interessant onderdeel bij de beleggingsbeslissing.

Hoewel oktober qua rendement dramatisch was, vielen de winstbijstellingen mee. Alleen bij Technology en bij Automobile & Parts zijn de winstverwachtingen voor 2009 naar beneden bijgesteld, met respectievelijk 10,8% en 6,8%. Per saldo hebben 16 sectoren winstbijstellingen naar boven gekregen voor 2009. Health Care was de topper met een bijstelling van 14,3% en Basic Resources kreeg er 12,2% bij ten opzichte van vorige maand.

Voor de Dow Jones Stoxx 600 resulteert dit in een winstbijstelling voor 2009 van 3,8% en dat is een doekje voor het bloeden. Als we kijken vanaf begin dit jaar dan zijn de winsten per saldo 16,8% afgekalfd en dat is niet niks. De huidige koers/winstverhouding van 8,77 is laag te noemen en het dividendrendement van 4,69% is aantrekkelijk.

dow jones stoxx

In de grafiek is duidelijk te zien dat de bedrijfswinsten gedurende de eerste helft van 2008 daalden. Nu er een bescheiden bodem te zien is, zou er sprake kunnen zijn van een beginnetje van een trendomslag naar een beter beursklimaat.

Traditioneel zijn november en december goede beursmaanden, maar duidelijk zal zijn dat in deze twee maanden het verlies van 2008 niet weggewerkt zal worden. Wel lijkt er een einde te zijn gekomen aan de neerwaartse bijstellingen voor 2009, dus als we nu met een schone lei kunnen beginnen, zou dat erg welkom zijn.

Eelco Ubbels
www.petercam.nl

Eelco Ubbels is Senior Vermogensbeheerder bij Petercam Bank. De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Eelco Ubbels geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als Senior Vermogensbeheerder bij Petercam Bank. Eelco Ubbels heeft op het moment van schrijven geen positie in genoemde fondsen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.