Laatste update:

Het is weer oktober. Veel beleggers kijken met angst en beven naar de beurs in deze beruchte beursmaand. Maar is daar eigenlijk wel reden toe? Deze maand markeert sommige van de donkerste periodes in de beursgeschiedenis zoals 1929 en 1987. In de jaren 2008 en 1987 werden in oktober dalingen opgetekend van 20%, respectievelijk 28%.

Gemiddeld bedroeg het resultaat in oktober circa -0,72%, gemeten over de afgelopen 23 jaar. Wanneer we de jaren 2008 en 1987 buiten beschouwing laten, komen we echter uit op een gemiddelde stijging van 1,5%. Niet iets dus om gelijk van in paniek te raken. Vergelijken we oktober met september, dan lijkt het ergste zelfs achter de rug.

Resultaten uit het verleden

In de afgelopen 23 jaar sloot de AEX-index september af met een gemiddeld resultaat van -2,7%. De AEX-index heeft deze september goed doorstaan met een winst van circa 5%. Dat resultaten uit het verleden geen garantie voor de toekomst bieden, illustreert deze maand opnieuw.

Favoriete wintersport

Met het aanbreken van de (beruchte) oktobermaand, is de doorgaans meest profijtelijke periode van het jaar begonnen. In de maanden na september presteerde de AEX beduidend beter en werden positieve rendementen behaald, met uitschieters in december en april. Kennelijk is beleggen de favoriete wintersport. In de grafiek zijn de rendementen op maandbasis vanaf 1986 voor u vergeleken.

beursbulletin

36 van de 37 landen

Bouman en Jacobsen concluderen in het American Economic Review dat in 36 van de 37 onderzochte landen de gemiddelde maandelijkse beursrendementen in de periode november tot en met april substantieel hoger liggen dan in de periode mei tot en met oktober. Ook voor de AEX-index stellen wij stijgingen van de beurzen vast in de periode november tot en met april.

Instappen in oktober?

Vanaf 1987 is 60% van de oktobermaanden positief afgesloten. In november en vooral december blijken beleggers goedgeluimd en vol vertrouwen. Pas in mei verdwijnen de grote plussen van de borden, al was dan nog steeds sprake van winsten. Voor wat betreft de AEX lijkt het dus geen gek idee om weer terug te keren naar de beursvloer.

Weer of geen weer

Onze strategieën, op grond waarvan wij besluiten aandelen te kopen dan wel te verkopen, is echter niet gebonden aan seizoenen, feestdagen of andere mijlpalen in het kalenderjaar. Maar de constatering dat de AEX, statistisch gezien, een aantal ‘vette’ maanden tegemoet gaat, is wel een leuke opsteker.

Harm van Wijk, BeursBulletin.nl

———————-

Geraadpleegde bronnen:

  • Bouman, S. en Jacobsen, B. (2002) The Halloween Indicator, ‘Sell in May and Go Away’: Another Puzzle, American Economic Review, 1618-1635.
  • Maberly, Edwin D. en Pierce, Raylene M. (2004), Stock Market Efficiency Withstands another Challenge: Solving the “Sell in May/Buy after Halloween” Puzzle
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.