Laatste update:

Olie lijkt de weg omhoog weer te hebben gevonden. Door de stijging van de afgelopen dagen komt het koersdoel van $ 72 weer in beeld. Boven $ 72 kan de WTI zelfs $ 80 gaan opzoeken, wat de inflatie weer zal doen aanwakkeren. Een analyse van de oliesector.

Het duurde niet lang voordat olie van onder een toch niet onbelangrijke steun (onder het 50- en 200-daags gemiddelde) terug omhoog klimt tot de weerstandszone rond $ 67 per vat. Zoals te zien is in de oliegrafiek, ging het weer ontzettend snel: zeker de stijgingen van vrijdag 19 mei en maandag 21 mei vielen op. Olie kan nu bij een uitbraak gemakkelijk de rode weerstandslijn gaan opzoeken die nu rond $ 68 à 69 uitkomt. Vergeet niet dat we dan zeer dicht bij de $ 70-grens uitkomen en dat er na een uitbraak kan worden gerekend op een verdere stijging tot $ 72. Ik durf weer $ 80 te noemen als de stijging door weet te zetten de komende weken. We naderen het zomerseizoen en door de grote vraag naar brandstof wereldwijd rond deze tijd kunnen olieproducten weer duurder worden. Vanzelf zal dan de olieprijs weer gaan oplopen en dan bereiken we waarschijnlijk de genoemde targets.

Natuurlijk zal deze ontwikkeling zout in de wonden strooien van de vele regeringen en federale banken, die recent nog aangaven dat door de dalende olieprijs de inflatie onder controle blijft. Olie staat inmiddels weer bijna $ 20 hoger dan tijdens de bodem in januari en $ 6 boven de bodem van begin mei. Ik ben zeer benieuwd wat men daarover zal melden en vooral welke invloed dit zal hebben op de inflatie, die toch al zeer wisselvallig is en blijft. Zeker wanneer we als consument veel dieper in de buidel moeten tasten om de auto van brandstof te voorzien. Samengevat, de kansen bij olie blijven behoorlijk om er iets moois mee te ondernemen.

AMEX Olie-index

Het verloop van de AMEX Olie-index, waar de grote oliereuzen in zitten, loopt ook enorm op. Sinds de start van de rally in 2003 zien we hier plussen van maar liefst 250% tot 300%. Weerstand kunnen we nu mogelijk verwachten rond 1.375 à 1.400 punten, maar dat lijkt me nog lang geen eindpunt, mocht olie de rit richting $ 80 gaan inzetten. Kunnen we dan toch naar 1.500 punten om daarna een behoorlijke terugval in te zetten? Dat zal redelijk snel duidelijk worden, denk ik. Vooral de afgelopen weken is deze index met een enorme stijging bezig. Eind maart stond er nog 1.100 punten op het bord; nu zien we al 1.365 punten staan als hoogste punt. De index staat natuurlijk op niveaus die nooit eerder werden bereikt, oftewel op hun all time highs.

Samengevat ontstaan er dus aan beide kanten kansen om te anticiperen ofwel op de olieprijs ofwel op de Index en die kunnen beide in richting van elkaar afwijken.

Guy Boscart, USMarkets

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.