Olie neemt gas terug

De olieprijs is snel teruggevallen en is inmiddels in de buurt van de $ 90 per vat gekomen. De daling kan nog even doorzetten tot circa $ 87. Wordt het dan tijd om te kijken naar kansen voor de rit tot boven $ 100?

Olievat

De prijs van een vat ruwe olie volgen we op de voet. Daarom werd het tijd om de situatie vandaag opnieuw te beoordelen. Zeker nu voor WTI de top in de buurt van circa $ 97 is bereikt. Deze top heb ik al midden oktober aangegeven toen de olieprijs nog rond $ 85 stond. Ik noemde toen een tweetal koersdoelen. Het eerste van $ 93 à 94 en het tweede van $ 97 à $ 98 dollar. Het hoogste werd uiteindelijk bereikt.

Vanaf een top komt er meestal een daling. Bij de olieprijs weten we dat een daling telkens ongeveer $ 10 tot $ 12 kan bedragen. Vanaf de top rond $ 98 gerekend, komen we uit in de zone van $ 85 à $ 87,5. Het koersdoel van $ 85 heb ik al aangegeven voordat de top werd bereikt. Hierbij ging ik al uit van een mogelijk hoogste stand rond $ 97.

Het is een formule die ik al jaren toepas op het verloop van de olieprijs en vaak is de verwachting uitgekomen. Om hierop short te gaan was deze keer moeilijk. Wel kunnen we proberen om een longpositie in te nemen zodra de olieprijs tussen $ 85 à $ 87,5 noteert voor een mogelijke rit naar $ 100 of zelfs $ 103.

AMEX Oil Index

Waar we ook naar kijken, is de AMEX Oil Index. Deze blijft voorlopig nog tussen 1.400 en 1.550 punten hangen. De kansen liggen ook hier bij een uitbraak, waardoor de index op zijn minst 100 punten zal bewegen in de richting van de uitbraak. Bij een neerwaartse uitbraak zie ik de index snel richting 1.300 punten terugzakken. Aldaar bevinden zich bodems. Bij een uitbraak boven de 1.550-puntengrens, wat natuurlijk ook mogelijk blijft, zal de index snel kunnen stijgen richting 1.650 punten. Toch denk ik dat de olieprijs nog wat lager kan en vooral dat de aandelenmarkt nog verder kan terugvallen.

The United States Oil Fund ETF

Als laatste neem ik ook de tracker United States Oil Fund eens erbij. Dit fonds volgt de olieprijs vrijwel 1 op 1, zoals u op de grafiek kunt zien. Voor wie denkt dat de olieprijs op lange termijn nog veel hoger gaat, is deze tracker een aanrader.

Guy Boscart, US Markets

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.