De olieprijs (WTI) staat weer bijna op $ 100 en kan gemakkelijk verder omhoog in dit nieuwe jaar. Mijn koersdoel is $ 125, maar wie weet komt er door de extreme vraag naar olie een nog hogere top. Ik zal de olieprijs nader analyseren.

$ 100 komt eraan!

De olieprijs start dit jaar al meteen hoger met een huidige koers rond $ 96,50 (2 januari 2008, red.). De vraag is natuurlijk hoe lang het zal duren voordat de $ 100-grens wordt doorbroken. Daarvoor is een stijging nodig van circa $ 3,50, hetgeen niet veel is. Een poging tot een stijging richting de (psychologische) weerstand zit er, naar mijn mening, op korte termijn zeker in. Pas bij een daling onder $ 85 à $ 87 dollar voorzie ik mogelijk structureel lagere prijzen voor een langere periode. Echter, zolang de olieprijs stevig in het zadel blijft en dichtbij $ 100 uitkomt, zie ik weinig tot geen reden voor lagere koersen.

Inflatie en rente

Hoe zal een hogere olieprijs uitpakken voor de inflatie en de rente? We weten dat de vorige inflatiecijfers in de Verenigde Staten al zwaar tegenvielen door vooral de dure olie. Hierdoor vroeg men zich af of de Fed de rente nog wel kan of mag verlagen. Wel, gezien de ontwikkelingen vraag ik me af wat de Fed nu moet gaan doen. De inflatiedruk zal toenemen; de economie -in combinatie met de financiële crisis- blijft vragen om lagere rentes en de Fed staat zo met de rug tegen de muur. Hierdoor kan het bijna niet anders dan dat de beurzen stevig omlaag moeten de komende periode. Dat is mijn standpunt en ik zie niet in hoe ik daar anders tegenaan moet kijken met deze gegevens.

Vooruitzichten

Met het oog op de huidige ontwikkelingen kan de olieprijs, indien de barrière van $ 100 wordt doorbroken, makkelijk doorstoten tot $ 110 en op langere termijn $ 125. Die $ 125 noemde ik al begin november en gezien de ontwikkelingen kan ik dit nu nog sterker uitspreken dan circa 2 maanden geleden. Wat dit voor invloed zal gaan hebben op de inflatie hoef ik niet uit te leggen. De vraag is alleen nog hoe lang de markt de ogen hiervoor zal dicht houden.

Guy Boscart, US Markets

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.