Olieprijs: mooie tijden in het vooruitzicht!

olieprijs

Voor de olieprijs is het nu opletten geblazen voor de touch and go rondom $ 54 en $ 55. Dan moet er gedraaid worden voor de rit richting $ 64 en $ 65. Dit scenario schets ik nu al enkele weken, zoals u waarschijnlijk weet. De olieprijs komt nu terug van de top die iets hoger uitkwam dan ik had verwacht. Mijn doel lag op $ 59 en het werd $ 60,5 eind vorige week. 

De trends volgens de grootste beleggingsexperts

Wat zijn de grootste trends volgens de grootste beleggingsexperts? Kijk hier https://www.marktnavigators.nl/

Er zijn verschillende soorten olie en die hebben niet allemaal dezelfde prijs. Er is door Bassam Fattouh onderzocht welke factoren de prijsverschillen tussen verschillende soorten ruwe olie bepalen. Hij kwam tot de bevinding dat de prijzen van de verschillende soorten ruwe olie wel degelijk met elkaar verbonden zijn en dat de oliemarkt dus fundamenteel ‘one great pool’ kan genoemd worden. Maar tijdelijke verstoringen bij de belangrijkste benchmarks kunnen leiden tot een ontkoppeling van de prijzen voor ruwe olie, waarmee wordt bedoeld dat de ene variëteit plots in prijs kan stijgen ten opzichte van een andere variëteit of ten opzichte van de benchmarks West Texas Intermediate en Brent[1].

Maar hoe weet je nu welke positie je moet innemen? Oliefutures worden wereldwijd gebruikt als voorspellers van de spotprijs. Er is onderzocht of deze veronderstelling al dan niet correct is. De spread bij oliefutures kan schommelen ten opzichte van de spotprijs, zo leert de ervaring. De studie toont aan hoe verschuivingen in de onzekerheid over toekomstige olietekorten de reële spotprijs van ruwe olie beïnvloeden. Een invloed die voordien al op de futuresmarkten duidelijk werd. In die zin mag aan de futurescontracten inderdaad een voorspellende waarde toegekend worden[2].

Er is ook onderzocht of er een correlatie is tussen de prijs van een vat West Texas Intermediate (WTI) ruwe olie op de spotmarkt en eentje op de futuresmarkt. De studie toont aan dat voor periodes kleiner dan een maand de correlatie vrij hoog is, terwijl voor periodes van meer dan een jaar de correlatie kleiner wordt. Of met andere woorden: de prijsafwijkingen tussen sportmarkt en futures worden groter naarmate de tijd verstrijkt[3].

De Texaanse olieprijs

Na de bodem, die begin dit jaar werd gezet net boven $ 50 per vat, kwam er een stevige opleving op gang tot boven het niveau van $ 60. Het lijkt erop dat de olieprijs klaar is met zijn terugval, die vanaf $ 79 tot $ 50 duurde. De komende weken moet blijken of $ 50 echt de bodem was of dat de olieprijs nog een stap verder omlaag moet richting de zomer.

Selecteer gratis 30 winstgevende aandelen binnen 5 minuten

Download de gratis handleiding ‘Hoe selecteer je 30 aandelen binnen 5 minuten’ en maak winst op de beurs: https://www.10stappen.com

Steun verwacht ik de komende dagen rond $ 54 en $ 55. Daar kan een hogere bodem worden gezet om vanaf dat punt opnieuw de stijging weer op te pakken. Door wat voor reden dan ook, denk ik dat die zelfs heftiger kan worden dan de recente stijging die vanaf $ 50 tot $ 60 duurde. Wel lijkt het er sterk op dat het opnieuw om $ 10 à $ 11 zal gaan: in het verleden hebben we dat maar al te vaak kunnen merken. De olieprijs stijgt een aantal dollar (meestal was dat $ 12 tot $ 15) en leverde er nadien de helft weer van in (meestal $ 7). Op de grafiek ziet u zo`n stijging vanaf maart 2006 tot eind april 2006, van $ 59 tot $ 75, ofwel een stijging van $ 15. De reactie hierop was een terugval van maximaal $ 7, dat is ongeveer de helft. Daarna volgde er een nieuwe opleving vanaf $ 68 tot $ 80, een verschil van $ 12. Voor de grote daling van start ging, vond de olieprijs na de top weer steun $ 6 onder de top: ook hier weer circa de helft van de eerdere winst. Als u de grafiek nog beter bekijkt, ziet u dat patroon maar al te vaak. Vandaar dat ik toch vaak goed weg kan komen met mijn olie-analyses. Er zit een herkenning in de grafiek en daar maak ik optimaal gebruik van. Wat kunnen we hier op dit moment mee?

De bodem kan ergens tussen $ 54 en $ 55 uitkomen volgens mijn berekening en de kans is redelijk groot dat het donderdag of vrijdag al zover is. Het lijkt me een mooie kans om daar een Turbo Long op te pakken. Het beste kan dit worden overwogen wanneer de olieprijs tussen $ 55 en $ 56 uitkomt. De kans is groot dat de bodem van de olieprijs na sluitingstijd wordt gemaakt om daarna te herstellen op dezelfde avond. De bedoelde rit zou toch tot rond $ 64 à $ 65 kunnen duren, zodat die dollar extra niet zoveel uit moet maken. Het gaat erom de positie te hebben voordat de rit naar de genoemde target van start gaat.

We hebben al een Turbo Short opgenomen voor de beweging van $ 60 tot $ 54 à $ 55. Eerder hadden we al een Turbo Long opgenomen om op de beweging vanaf de bodem tot $ 58 à $ 59 mee te liften. Indien het geschetste pad wordt gevolgd, dan kan er met de olieprijs heen en terug mooi worden verdiend dit jaar. Tenminste, als het patroon dat ik voor ogen heb (die $ 10- en $ 5-bewegingen) nog een tijdje wordt gevolgd.

Plan een afspraak in

Als je meer wilt weten over hoe wij jou kunnen helpen, plan dan een gesprek in. We kijken wat je nu doet, kijken waar de gaten zitten en stippelen een plan uit om het te repareren. Als het lijkt alsof we je kunnen helpen om meer rendement te maken, dan laten we je zien hoe dat er uit ziet en kan je zelf beslissen of je er mee aan de slag wil of niet. Deal? Hier is de link om jouw gesprek te boeken: https://www.binnen5minuten.nl/call

Bronnen:

[1] https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0140988309000978

[2] https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/jae.1159

[3] https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0378437110009817

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.